Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Εκτός ρύθμισης κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες νέοι ημιυπαίθριοι

«Αδικημένοι
100.000 πολίτες»


Περίπου 100.000 πολίτες δεν μπορούν να ρυθμίσουν τους ημιυπαίθριους και υπόγειους χώρους των οποίων η χρήση έχει αλλάξει, καθώς βασίστηκαν στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 29ης Οκτωβρίου 2009, ενώ και το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ προβλέπει δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση μόνον των κτιρίων για τα οποία έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια πριν από τις 2 Ιουλίου 2009.
Για την κοινωνική και οικονομική διάσταση του προβλήματος που έχει ανακλύψει μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών και ......
Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΜΚΟΕ) Δ.Καψιμάλης, ο πρόεδρος του Βιομηχανικού Τμήματος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Δ.Δημητρίου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στ.Παραδιάς και ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής Γ.Ρεβύθης.
«Αν ισχύσει η πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, θα βρεθούν αδικημένοι τουλάχιστον 100.000 πολίτες και θα διωχθούν ποινικά διότι δεν θα μπορούν να ρυθμίσουν τα ακίνητά τους» τόνισε ο κ. Καψιμάλης, ο οποίος στάθηκε στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου (29.10.2009), σύμφωνα με την οποία κατά τη διάρκεια της εξάμηνης αναστολής της ρύθμισης Σουφλιά, και η οποία «αφορά και τη διαδικασία των εκκρεμών αιτήσεων τακτοποίησης σε όποιο στάδιο και αν βρίσκονται, δεν επιβάλλονται πρόστιμα και άλλες κυρώσεις για την ανέγερση και διατήρηση αυθαιρέτων».
«Βάσει αυτού, χιλιάδες πολίτες, ανυποψίαστοι, έκλεισαν χώρους και άλλαξαν χρήση σε υπόγεια», είπε ο κ. Καψιμάλης, τονίζοντας ότι με την πρόταση του ΥΠΕΚΑ «ακίνητα που χτίζονται με άδεια μετά τις 2 Ιουλίου του 2009 θα μείνουν απούλητα και αυτό συνιστά πρόβλημα για την οικοδομική δραστηριότητα, την ελληνική οικονομία και την απασχόληση των εργατοτεχνιτών στην Ελλάδα».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Βιομηχανικού Τμήματος του ΕΒΕΑ κ. Δημητρίου προέβη στην εκτίμηση ότι «δεν υπάρχει επιχειρηματικό μέλλον στην οικοδομή στην Ελλάδα, καθώς στην περίπτωση που παραμείνουν οι ρυθμίσεις που έχουν προταθεί από το ΥΠΕΚΑ οι οικοδομικές επιχειρήσεις θα μείνουν η μία μετά την άλλη χωρίς δουλειά».
Την πεποίθησή του ότι «κανείς δεν πρόκειται να δηλώσει υπόγειο χώρο σε αυτή τη ρύθμιση, αν τα πρόστιμα δεν υπολογιστούν με το συντελεστή παλαιότητας και, κυρίως, με το συντελεστή ορόφου» εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Παραδιάς.
Ο κ. Ρεβύθης επεσήμανε την ανάγκη ελάφρυνσης στο φόρο μεταβίβασης, στην περίπτωση χρηματικών ποσών που προέρχονται από το εξωτερικό για αγορά κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης. Προέβη, τέλος, στην εκτίμηση ότι με την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου θα συνεχιστούν οι πιέσεις στην ελληνική κτηματαγορά και θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η οικοδομική δραστηριότητα.
Η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τους ημιυπαίθριους, είπε μεταξύ άλλων: «Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αφρούν ένα πολύ ευρύ φάσμα εφαρμογής. Συνεπώς, όσο και να προσπαθήσει κανείς, είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν ικανοποιητικά όλοι οι πολίτες, όλες οι κατηγορίες παραβάσεων και όλες οι επιμέρους συνέπειες.»
«Ακολουθήσαμε μια εξαντλητική πορεία για εξεύρεση αποδεκτών, νόμιμων και αποτελεσματικών ρυθμίσεων, με γνώμονα την τήρηση των συνταγματικών απαιτήσεων, με αυστηρότητα προς τους παρανομούντες, με υψηλό αίσθημα δικαίου και στόχο ένα ευνομούμενο κράτος» πρόσθεσε η υπουργός.