Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Σενάρια αλλαγών

Φήμες για ανασχηματισμό φέρνει
η νέα πραγματικότητα
 της «εποχής του ΔΝΤ»

Επανέρχονται οι φήμες και οι εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό για ανασχηματισμό, καθώς η νέα πραγματικότητα, που δημιουργεί η ανάγκη πιστής και απόλυτης εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας, απαιτεί από την κυβέρνηση να βελτιώσει την απόδοσή της και τους ρυθμούς του κυβερνητικού έργου.
Όπως σημειώνει Το Βήμα της Κυριακής, τις τελευταίες εβδομάδες εντάθηκε η ....
φημολογία περί ανασχηματισμού, με τις συνήθεις αφορμές:
Από τη μία πλευρά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ άρχισαν να διατυπώνουν κριτική για υπουργούς και υφυπουργούς υπαινισσόμενοι τη δική τους προθυμία να αναλάβουν πόστα την κρίσιμη αυτή στιγμή για τη χώρα.
Από την άλλη, κάποια πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δείχνουν ή υπονοούν ότι δεν είναι πλέον σε θέση να σηκώσουν το βάρος που προκύπτει από τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα και τους σχεδόν εξωπραγματικούς στόχους που επιβάλλει το σχέδιο της ΕΕ και του ΔΝΤ για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.
Τα στοιχεία αυτά λαμβάνονται ήδη υπόψη, ενώ μια άλλη παράμετρος για το σχήμα που θα επιλέξει ο κ. Παπανδρέου θα είναι οι επερχόμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και η μεταπήδηση κάποιων μελών της κυβέρνησης σε περιφέρειες ή δήμους.
Η άποψη που κυριαρχεί και εκφράζεται από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη είναι ξεκάθαρη: «Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο για πειραματισμούς με πρόσωπα και ατελέσφορα σχήματα. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή υπολείπεται της περίστασης και απαιτούνται επειγόντως αλλαγές και επιτάχυνση ρυθμών».
Στο πλαίσιο αυτό οι εισηγήσεις που έχει δεχθεί τις προηγούμενες ημέρες και επεξεργάζεται ο Πρωθυπουργός, έπειτα και από την επιστροφή του από τη σύνοδο κορυφής του Εurogroup της προηγούμενης Παρασκευής, κινούνται σε δύο άξονες:
α) Αλλαγές προσώπων σε υπουργεία υψίστης σημασίας, όπως π.χ. τα Οικονομίας και Υγείας, και διάρθρωσης στο υπουργείο Οικονομικών, με την τοποθέτηση δεύτερου υφυπουργού, αρμοδίου για τα έσοδα.
β) Δημιουργία ενός θεσμοθετημένου οργάνου λήψης αποφάσεων και συντονισμού, είτε αυτό ονομαστεί Κυβερνητική Επιτροπή είτε αλλιώς, το οποίο θα έχει την πολιτική ευθύνη να φέρει σε πέρας την απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος που συνοδεύει τον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τη διεθνή βοήθεια.
Οι συνομιλητές του κ. Παπανδρέου επιβεβαιώνουν ότι στη σκέψη του Πρωθυπουργού υπάρχει το σενάριο των αλλαγών, χωρίς κανείς όμως να δηλώνει βέβαιος για τον χρόνο. Συμπεραίνουν όμως όλοι ότι οι αποφάσεις δεν πρέπει και δεν μπορεί να αργήσουν και υπ΄ αυτή την έννοια εκτιμούν ότι πρόκειται για θέμα ημερών.