Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΣΟΦΙΑ ΜΟΥΤΣΟΥ

Σημαντική η μείωση των θεσμοθετημένων πόρων
των ΟΤΑ της νότιας Εύβοιας
λόγω της μείωσης του ειδικού τέλους ΑΠΕ (3%)



Η Δήμαρχος Στυρέων Σοφία Μούτσου σε ανακοίνωσή της αναφέρει :
"Σημαντική μείωση σημειώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο του 2010 στα έσοδα των ΟΤΑ της νότιας Εύβοιας λόγω της αντίστοιχης μείωσης κατά το ήμισυ του θεσμοθετημένου τέλους 3% των ΑΠΕ που αποδίδεται στους ΟΤΑ που φιλοξενούν αιολικά πάρκα. Το ειδικό τέλος που κατακτήθηκε μετά από διεκδικήσεις της......
 Τοπικής Αυτοδιοίκησης σήμερα έχει γίνει 1,5% βάσει του νόμου Μπιρμπίλη για την επιτάχυνση των ΑΠΕ που ψηφίστηκε από την Βουλή τον Μάιο 2010.
Στον Δήμο Στυρέων με την τρίτη δόση του μειωμένου πλέον τέλους καταβλήθηκε μόνο το 50% των αντιστοίχων χρημάτων που αποτελούν έσοδα του Δήμου διατιθέμενα αποκλειστικά για αναπτυξιακά έργα. Συνεπώς στον νέο Δήμο Καρύστου, αποτελούμενο από τους σημερινούς Δήμους Στυρέων, Μαρμαρίου, Καρύστου και την κοινότητα Καφηρέα, δηλαδή μία γεωγραφική ενότητα που φιλοξενεί τα περισσότερα και μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στην Εύβοια, θα αντιστοιχεί μείωση των θεσμοθετημένων εσόδων κατά περίπου ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ ετησίως. Πρόκειται για δραματική μείωση των εσόδων του νέου Δήμου, που στερείται έτσι την δυνατότητα υλοποίησης αναπτυξιακών έργων στις περιοχές που δέχονται την επιβάρυνση των αιολικών πάρκων, ενώ παράλληλα δεν σημειώνεται καμμιά μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών στις περιοχές αυτές.
Στην έκτακτη συνέλευση της ΤΕΔΚΕ του νομού μας την άνοιξη του 2010 είχα τονίσει το γεγονός ότι με τον νέο νόμο για την επιτάχυνση των ΑΠΕ επιχειρείται παράπλευρη μείωση θεσμοθετημένων πόρων των ΟΤΑ που θα οδηγήσει στην συρρίκνωση της δυνατότητας υλοποίησης αναπτυξιακών έργων. Το ίδιο είχα επισημάνει και προς το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ στο έκτακτο συνέδριο για τον Καλλικράτη στην Αθήνα και η θέση μου αυτή υιοθετήθηκε και αποτέλεσε κοινό αίτημα. Δυστυχώς η μείωση του ειδικού τέλους έγινε νόμος του κράτους και λόγω των μεγάλων θεσμικών αλλαγών του Καλλικράτη και των αυτοδιοικητικών εκλογών που μεσολάβησαν το ενδιαφέρον περιστράφηκε σε άλλα ζητήματα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε παράλληλα ότι οι νέοι νόμοι για την επιτάχυνση των ΑΠΕ και την εφαρμογή τους εγείρουν σοβαρότατα προβλήματα ιδιαίτερα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Εύβοιας. Με στόχο την εθνική υποχρέωση για αύξηση της παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουμε φθάσει στην Εύβοια σε ένα γενικότερο αλλαλούμ όπου αφενός μειώνονται δραστικά τα έσοδα των ΟΤΑ και αφετέρου αμφισβητείται το δικαίωμα ιδιοκτησίας σε εκατοντάδες συμπατριώτες μας που κατέχουν νόμιμους τίτλους.
Ακανθώδη προβλήματα που ασφαλώς θα απασχολήσουν το νέο δημοτικό συμβούλιο του ενιαίου πλέον Δήμου Καρύστου. Από πλευράς αυτοδιοίκησης η διεκδίκηση για την αύξηση του ειδικού τέλους ΑΠΕ υπέρ ΟΤΑ πρέπει να είναι πρωταρχική και συντονισμένη για την διασφάλιση των θεσμοθετημένων πόρων του νέου Δήμου ιδιαίτερα μάλιστα σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπως αυτή που διέρχεται η χώρα μας.