Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Αναδιάρθρωση σε F. League 2, Δ' Εθνική

Η ΕΠΟ καταργεί το πόστο του Βασσάρα στην ΚΕΔ
 
Χωρίς το τμήμα της διεύθυνσης ανάπτυξης της διαιτησίας, θα πορευτεί η ΚΕΔ από εδώ και στο εξής, όπως αποφάσισε το ΔΣ της ΕΠΟ. Ητοι σημαίνει ότι καταργείται ο ρόλος του Κύρου Βασσάρα και πλέον αναζητείται νέος.Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο Κύρος Βασσάρας θα αναλάβει ενεργό ρόλο στην Επιτροπή, ή θα αποσυρθεί από τον χώρο καθώς οι προθέσεις του ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές.

Eπικαιροποίηση του ΚΑΠ

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε είχε να κάνει με την επικαιροποίηση του ΚΑΠ. Το ΔΣ αποδέχθηκε όλες τις προτάσεις που .....είχε συντάξει Λίγκα, συμπεριλαμβανομένης και της τροποποίησης του κανονισμού, που θα προβλέπει τι μέλει γενέσθαι με τις ομάδες που δεν εξασφαλίζουν πιστοποιητικό συμμετοχής. Σε περίπτωση που είναι από μία μέχρι τρεις, τότε θα καταλαμβάνουν τις τρεις τελευταίες θέσεις και θα υποβιβάζονται στην αμέσως επόμενη κατηγορία. Εάν είναι περισσότερες από τρεις, τότε και μόνον τότε θα συμπληρώνεται ο προβλεπόμενος αριθμός των ομάδων, με προαχθείσες από την μικρότερη κατηγορία.

Αναλυτικά οι προτάσεις που σύνταξε η Λίγκα και έγιναν δεκτές:

- Για την ακαταλληλότητα του γηπέδου, με τη γηπεδούχο ομάδα να είναι υπεύθυνη να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την βελτίωση του αγωνιστικού χώρου.
- Για τα ασθενοφόρα: Η γηπεδούχος οφείλει να εξασφαλίσει την ασφαλή και άνετη πρόσβαση των ασθενοφόρων στο γήπεδο.
- Για την αναβολή αγώνων λόγω καιρικών συνθηκών, η απόφαση θα μπορεί να λαμβάνεται είτε από τον πρόεδρο της Λίγκας είτε από τον γενικό διευθυντή για λόγους ευελιξίας, αφού είναι δύσκολη η σύγκληση Δ.Σ. Επίσης, ημερομηνία διεξαγωγής των αγώνων που αναβάλλονται θα ορίζεται η επόμενη διαθέσιμη Τετάρτη.
- Να θεσπιστεί στον ΚΑΠ η ηλεκτρονική καταγραφή του φύλλου αγώνα των αναμετρήσεων.
- Για τα αιτήματα αναβολής αγώνων λόγω συμμετοχής παικτών σε εθνικές διοργανώσεις, να λαμβάνεται υπόψη μόνο σε περίπτωση που αυτές βρίσκονται στο επίσημο καλεντάρι της ΦΙΦΑ.
- Η απονομή του πρωταθλήματος να γίνεται μετά την επικύρωση της πρώτης θέσης της βαθμολογίας.
- Να προβλεφθεί στον νέο ΚΑΠ η συμμετοχή των ομάδων στην κεντρική διαχείριση, ιδιαίτερα εκείνων που ανεβαίνουν από τη FootballLeague και
- να υπάρξει σαφής κανόνας σχετικά με τα άτομα και τους παράγοντες που δικαιούνται να εισέρχονται στα αποδυτήρια των διαιτητών. Μάλιστα, η Σούπερ Λίγκα θα ζητήσει την απαγόρευση εισόδου στα αποδυτήρια των διαιτητών με τους ρέφερι να υποχρεούνται να αναγράφουν ρητά οποιαδήποτε πράξη όχλησης από τρίτο και σε περίπτωση που δεν το κάνουν να παραπέμπονται στην ΚΕΔ και να τους επιβάλλεται δίμηνος αποκλεισμός από τους πίνακες.

Προτάσεις αναδιάρθρωσης της Football League 2 και της Δ’ Εθνικής

Τέλος, τέθηκε επί τάπητος το θέμα της αναδιάρθρωσης της Football League 2 και της Δ’ Εθνικής. Η ΕΠΟ προκειμένου να ανταποκρίνεται στο συνταγματικό της ρόλο, που της επιβάλλει την επιχορήγηση των ερασιτεχνικών σωματείων, ξεκαθάρισε πως πρέπει να γίνει δραστική μείωση των ομάδων που συμμετέχουν στα άνωθεν πρωταθλήματα. Τελικά μετά τις αντιδράσεις των σωματείων οι «περικοπές» θα περιοριστούν και έτσι θα ισχύσει μια ενδιάμεση κατάσταση.

Για την επόμενη περίοδο τα πρωταθλήματα της Football League 2 και της Δ’ Εθνικής θα διεξαχθούν όπως τα γνωρίζαμε μέχρι και σήμερα. Δηλαδή το μεν πρώτο με δύο ομίλους που ο καθένας θα έχει 16 ή 17 ομάδες και το δεύτερο με δέκα ομίλους των 14 ομάδων. 
Από το 2012/13, όμως η ΕΠΟ θα προχωρήσει στην θέσπιση ενός ομίλου στην Football League 2 με 16-20 ομάδες. Παράλληλα σε ό,τι αφορά τη Δ’ Εθνική θα υπάρχουν έξι όμιλοι των 16 ομάδων. Για να προκύψουν αυτές οι συγχωνεύσεις θα αυξηθεί ο αριθμός των ομάδων που υποβιβάζονται την νέα περίοδο, ενώ για τις πρωτοπόρους της Δ’ Εθνικής, δεν θα ισχύσει η απευθείας άνοδος, αλλά αγώνες μπαράζ με έπαθλο τον προβιβασμό στην Football League 2

Ολες οι πρότασεις του ΔΣ της ΕΠΟ, θα τεθούν προς ψήφιση στην ετήσια γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας στις 3 Ιουνίου.