Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Από την Ιωάννα Λαΐνη
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος ……προαισθάνεται!

Αμερικανοί επιστήμονες του Πανεπιστήμιου της Ουάσιγκτον εντόπισαν σε μέρος του ανθρώπινου εγκεφάλου, έναν μηχανισμό ο οποίος μας επιτρέπει να προβλέπουμε το άμεσο μέλλον. 
Οι ειδικοί του Πανεπιστήμιου της Ουάσιγκτον με επικεφαλής τον Τζέφρι Ζακς, μελέτησαν τον εγκέφαλο από κάποιους εθελοντές, με την χρήση της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας, οι οποίοι ταυτόχρονα παρακολουθούσαν βίντεο με ...........
συνηθισμένες καθημερινές δραστηριότητες.
Μια από τις αποκαλύψεις που έκαναν οι ειδικοί, ήταν ιδιαίτερα υψηλής δραστηριότητας που δεχόταν το τμήμα του εγκεφάλου λίγο πριν την αλλαγή της κάθε σκηνής που αποτελεί το σύστημα ντοπαμίνης του μεσεγκεφάλου. 
Ωστόσο εκείνοι πιστεύουν πώς στο συγκεκριμένο σημείο κρύβεται τόσο η πρόβλεψη των γεγονότων όσο και η διαδικασία της προετοιμασίας των αντιδράσεων μας. Παρόλα αυτά, όμως συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται κάποιο προαίσθημα νωρίτερα, για κάποιο γεγονός που θα συμβεί μετά. Μεταφυσικό ή ανεξήγητο θα μπορούσαν κάποιοι να το αποκαλέσουν, όμως πολύ πιθανόν να είναι λειτουργίες που κουβαλά ο ανθρώπινος νους.  
Η διαπίστωση αυτή αρκεί για τους ερευνητές γιατί όπως διαπίστωσαν με τα νέα αυτά ευρήματα, θα μπορούσαν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στο μέλλον για την έγκαιρη διάγνωση του Πάρκινσον καθώς και άλλων νόσων, που οδηγούν σε γνωστικές δυσλειτουργίες, που όμως θα χρειαστούν αρκετές έρευνες ακόμα.