Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΥΒΟΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΤΟΠΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μια ξεχωριστή εκδρομή πραγματοποίησε Το Τοπικό Τμήμα Αλιβερίου της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών, στην Τήνο, τη Μύκονο και τη.....
Δήλο από 26 έως και 28 Αυγούστου του 2011.
Κατά τη διάρκεια της εκδρομής τα μέλη και οι φίλοι της Εταιρείας ξεναγηθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο του Ξώμπουργκου κάτω από τον επιβλητικό γρανιτένιο λόφο, από την καθηγήτρια κλασσικής αρχαιολογίας κ. Νότα Κούρου η οποία με ομάδα φοιτητών της πραγματοποιούσε ανασκαφή στο μέρος αυτό. Εκεί μάθαμε εκ του σύνεγγυς πώς «ανασταίνεται» μια πόλη που για χιλιάδες χρόνια βρίσκονταν στην αφάνεια κάτω από τη γη.
Η δεύτερη επίσκεψη ήταν στον Πύργο το χωριό των καλλιτεχνών και ιδιαίτερη πατρίδα του Γ. Χαλεπά του Δ. Φιλιππότη και του Ν. Λύτρα. Επισκεφτήκαμε το μουσείο μαρμαρογλυπτικής και θαμάσαμε τα υπέρθυρα των σπιτιών, τα σιντριβάνια τη στάση του λεωφορείου ακόμη και τα πεζοδρόμια, όλα μαρμάρινα.
Η επόμενη μέρα ήταν αφιερωμένη στη Δήλο. Με καραβάκι φτάσαμε στο νησί του Απόλλωνα και της Άρτεμης, περιηγηθήκαμε στο χώρο και με τη βοήθεια της ξεναγού ζήσαμε την ιστορία του νησιού από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. ως τα κλασικά χρόνια που το νησί κατέστη πανελλήνιο ιερό και αργότερα την εποχή της μεγάλης ακμής της ως δουλεμπορικό κέντρο, μέχρι που ο Μιθριδάτης και οι πειρατές με τις σφαγές και τις καταστροφές την οδήγησαν στην παρακμή και την αφάνεια.
Ένα πέρασμα από τη Μύκονο ήταν απαραίτητο για ένα καφέ στα διάσημα σοκάκια της με φόντο την Παραπορτιανή.
Στον ελεύθερο χρόνο οι εκδρομείς είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα ντόπια εδέσματα, να ακούσουμε μουσική τζαζ – τις μέρες εκείνες διεξάγονταν στην Τήνο διεθνές φεστιβάλ τζαζ- ή να προσκυνήσουμε τη Μεγαλόχαρη.
Η εκδρομή ομολογουμένως εστέφθη με απόλυτη επιτυχία, οι φίλοι και τα μέλη της Εταιρείας έμειναν πλήρως ικανοποιημένοι και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για του χρόνου σε επόμενη εκδρομή.
Για το Δ.Σ.
Ο πρόεδρος Ο γραμματέας


Γ. Τζάνης Θ. Γκέκας