Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Επαναφορά στο παλαιό καθεστώς ζητούν από το ΣτΕ δικηγορικοί σύλλογοι

Οι μισοί δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με ζητούμενο την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα επαναφέρει το νομοθετικό καθεστώς που ίσχυε πριν την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους. Οι ....
σύλλογοι υποστηρίζουν ότι το άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος είναι αντισυνταγματικό, αντίθετο με ευρωπαϊκές συνθήκες και συμβάσεις και παλαιότερη ευρωπαϊκή και ελληνική νομολογία.

Την προσφυγή κατέθεσαν 32 εκ των 63 δικηγορικών συλλόγων της χώρας, ζητώντας συγκεκριμένα να ακυρωθεί η απόρριψη της αίτησής τους για την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών.


Στην προσφυγή, η οποία αριθμεί 99 σελίδες, υποστηρίζουν πως το άνοιγμα του επαγγέλματός τους με το νόμο 3919/2011 αντιβαίνει στο Σύνταγμα, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Επισημαίνουν ακόμη πως το άνοιγμα του επαγγέλματος είναι επίσης αντίθετο με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πρώην Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) και των ελληνικών δικαστηρίων.