Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΡΑ
ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΗΛΑΝΤΙΟ

Αρχίζει επιτέλους και στο Ληλάντιο των 18.500 κατοίκων (σύμφωνα με
την περυσινή απογραφή), η πιλοτική εφαρμογή της ανακύκλωσης (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, γυαλί και σίδερο) με διαλογή στην πηγή (στο σπίτι, στον χώρο εργασίας, στο σχολείο).

Με στόχο:
- τη μείωση του όγκου –έως και 30%- των....
ημερήσιων απορριμμάτων που οδηγούνται από το Ληλάντιο στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) τους
- και κατά συνέπεια τη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης,
- την επαναχρησιμοποίηση υλικών
- και άρα την εξοικονόμηση των φυσικών πόρων (πρώτων υλών και
ενέργειας).
Με στόχο, ένα Ληλάντιο πιο καθαρό και πιο σύγχρονο.

Σημειώνεται ότι, το πρόγραμμα ανακύκλωσης των υλικών συσκευασίας, εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία για 6ο χρόνο στη Χαλκίδα, μέσω του αδειοδοτημένου και πιστοποιημένου συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων που εφαρμόζει η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), στην οποία συμμετέχει και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Ο δήμαρχος Θανάσης Ζεμπίλης, εκπέμπει το μήνυμα: «Η ανακύκλωση
αποτελεί σύγχρονη μορφή διαχείρισης των απορριμμάτων. Η ανακύκλωση αποτελεί επιβεβλημένη δράση, με προφανή τα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά, ποιοτικά και ποσοτικά, οφέλη. Η ανακύκλωση οφείλει να αποτελεί στάση ζωής.
Ο Δήμος μας, το αντιλαμβάνεται, θέτει προτεραιότητες, εκδηλώνει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για το περιβάλλον και τους ενεργειακούς πόρους και ξεκινάει την εφαρμογή της ανακύκλωσης και στο χώρο του Ληλαντίου.»

Όπως ενημερώνουν, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Σωκράτης Σκλιάς και ο αντιδήμαρχος Ληλαντίου, Δημήτρης Σέρρας:
- Σε όλα τα νοικοκυριά και σε όλους τους χώρους εργασίας, θα διανεμηθεί σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο, καθώς και ειδικός σάκος όπου θα τοποθετούνται τα ανακυκλώσιμα υλικά.
- Σε 168 σημεία αιχμής σε όλο το Ληλάντιο, θα τοποθετηθούν αντίστοιχοι
κάδοι ανακύκλωσης (μπλε) των 1.100 λίτρων, στους κοντινότερους από τους οποίους οι πολίτες θα αδειάζουν το ανακυκλώσιμο περιεχόμενο των ειδικών σάκων τους.
- Η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών από τους μπλε κάδους, θα γίνεται από ειδικά απορριμματοφόρα (ώστε να μην αναμιγνύονται και ρυπαίνονται από τα οργανικά απορρίμματα).

Το πρόγραμμα ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΡΑ – ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ αποτελεί μια φιλόδοξη προσπάθεια, που ξεκινάει ο Δήμος, επιζητώντας τη συνεργασία των δημοτών της περιοχής του Ληλαντίου.
Για την επιτυχία του προγράμματος, απαιτείται η καθοριστική συμβολή
όλων μας. Ώστε, να αλλάξουμε στάση ζωής, να συμμετέχουμε ενεργά στην ανακύκλωση, να προστατεύσουμε το περιβάλλον και στο Ληλάντιο.