Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ:

«ΕΙΚΟΝΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΤΟ Σ.ΕΠ.Ε. ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΕΥΒΟΙΑΣ.
ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΚΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΟΣΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ
ΚΑΙ ΠΟΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΕΝΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΛΕΓΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ».


Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας στο νομό Ευβοίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας, έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε ο Γραμματέας της Κ.Ο. των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και ....
βουλευτής Ευβοίας, Κώστας Μαρκόπουλος.
Ειδικότερα, στο νομό Ευβοίας δραστηριοποιούνται 7.120 επιχειρήσεις που απασχολούν συνολικά 48.000 εργαζόμενους. Φέτος, το Σ.ΕΠ.Ε. για ζητήματα που αφορούν εργατικές διαφορές, καταστρατήγηση εργατικής νομοθεσίας κλπ., διενέργησε 535 ελέγχους και επανελέγχους κατά τους οποίους ελέγχθηκαν πάνω από 300 επιχειρήσεις δηλαδή, μόλις το 4%.
Σε ότι αφορά τους ελέγχους για την τήρηση της νομοθεσίας σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, πραγματοποιήθηκαν 689 έλεγχοι και επανέλεγχοι και επιβλήθηκαν μόλις 6 πρόστιμα και αυτό διότι δεν γίνονται μετρήσεις και δειγματοληψίες φυσικών και χημικών παραγόντων του εργασιακού περιβάλλοντος, καθώς στο νομό δεν υπάρχει ο αναγκαίος εξοπλισμός!

Επιπλέον το Σ.ΕΠ.Ε. στο νομό Ευβοίας δεν διαθέτει ούτε υπηρεσιακά οχήματα προκειμένου να διενεργεί ελέγχους, ενώ προβληματική είναι και η μετακίνηση των επιθεωρητών σε εκτός έδρας μετακινήσεις, μετά τη δραματική μείωση των σχετικών κονδυλίων.

Το υπουργείο Εργασίας αποφεύγει να δημοσιοποιήσει πόσες οργανικές θέσεις διαθέτει το Σ.ΕΠ.Ε. στο νομό Ευβοίας και πόσες από αυτές είναι κενές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σ.ΕΠ.Ε. είναι απογυμνωμένος από στελεχιακό δυναμικό καθώς σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου Εργασίας, έχουν καταργηθεί πανελλαδικά 330 οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων, στο πλαίσιο της μείωσης των οργανικών θέσεων στο δημόσιο τομέα που επιβάλλουν οι εντολές του μνημονίου.

Επομένως δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα για την αναλογία επιθεωρητών με τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Επίσης το υπουργείο Εργασίας δεν απαντά σχετικά με το πόσα πρόστιμα από αυτά που έχουν καταλογιστεί, έχουν τελικώς εισπραχθεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι αν και έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 963.000 ευρώ, εισπράττονται ελάχιστα ποσά και τα υπόλοιπα βεβαιώνονται στην εφορία.

Μια Επιθεώρηση Εργασίας με αρμοδιότητα ελέγχου σε πάνω από 7.000 επιχειρήσεις, με ελάχιστο προσωπικό, χωρίς υπηρεσιακά οχήματα, χωρίς εργαστηριακό εξοπλισμό για ελέγχους στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, μόνο με τριτοκοσμικές χώρες μπορεί να συγκριθεί.