Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

ΔΗΜΑΡ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΚΩΔΙΚΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ»
Η κατάθεση του Σχεδίου Νόμου «Κώδικας φορολογία εισοδήματος»(Σχ.Ν. ΚΦΕ) είναι από τις προαπαιτούμενες δράσεις για την καταβολή της δόσης. Γι αυτό πρέπει να κατατεθεί έως την Τρίτη 11/12/12 ώστε στη συνεδρίαση 13/12 να μην υπάρχει εκκρεμότητα.
Τα μέτρα που περιλαμβάνει έχουν συμφωνηθεί  με την τρόικα με στόχο να καλύπτουν αύξηση εσόδων 3 δις. Υπάρχει περιθώριο  αντικατάστασης μέτρων, αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο με την ένταξη στο πακέτο άλλων μέτρων που θα επιφέρουν ....
αντίστοιχο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Βασική πολιτική μας θέση
Τα προαναφερόμενα δεδομένα δημιουργούν την υποχρέωση η κατάθεση διαφορετικών προτάσεων πριν την κατάθεση και στη διάρκεια της συζήτησης – ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή, να μη  θέτει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση για την κάλυψη του στόχου αύξηση των φορολογικών εσόδων  κατά 3 δις.
Το προτεινόμενο Σχ.Ν.ΚΦΕ  όμως έχει προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Έχει γίνει μια σημαντική προσπάθεια το προηγούμενο διάστημα να υπάρξουν αλλαγές και βελτιώσεις και αυτή πρέπει να συνεχιστεί.
Σε αυτό το πλαίσιο  θα  συνεχιστεί η παρέμβαση μας – έως και την ψήφιση του  Σχ.Ν. ΚΦΕ - σε 2 άξονες που είναι αφενός η συμπερίληψη μέτρων  καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και αφετέρου η τροποποίηση ρυθμίσεων ώστε να γίνει δικαιότερη/ αποτελεσματικότερη η κατανομή των επιβαρύνσεων.
Συγκεκριμένα:
A.     Συμπερίληψη προβλέψεων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και σε αυτό το νομοσχέδιο.
Το Σχ.Ν. ΚΦΕ παραπέμπει το ζήτημα της φοροδιαφυγής στο μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο,  που η κατάθεση του χρονικά  τοποθετήθηκε από τον Υπ. Οικ. τον Ιούνιο του 2013. Εμείς προτείνουμε, αυτό να επισπευστεί κατά τρεις μήνες, αλλά και σε αυτό το Σχ.Ν. ΚΦΕ να συμπεριληφθεί ένα πλέγμα ρυθμίσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Ήδη καταθέσαμε προτάσεις στην  επιτροπή διαβούλευσης των τριών κομμάτων όπως:
-      Να δοθούν κίνητρα στους φορολογούμενους, όπως η πρόβλεψη οι φοροαπαλλαγές πρώτα και κύρια για τα ενοίκια πρώτης κατοικίας καθώς και των τα ενοίκια των τέκνων που σπουδάζουν, καθώς και μειώσεις  φόρου για τη συγκέντρωση αποδείξεων.  Οι αποδείξεις αυτές θα αφορούν αποκλειστικά σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας που διαγνωσμένα έχουν υψηλή φοροδιαφυγή.  Προϋπόθεση είναι οι αποδείξεις αυτές να πληρώνονται μέσω ηλεκτρονικής κάρτας ώστε να υπάρχει αυτόματη εισαγωγή στη φορολογητέα ύλη. 
-      Να καθιερωθεί η υποχρεωτική δήλωση στη φορολογική δήλωση όλων των εισοδημάτων ακόμη και αυτών που φορολογούνται αυτοτελώς, διότι έτσι θα υπάρξει δυνατότητα να συμπεριληφθούν όλα τα εισοδήματα στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης ή σε οποιαδήποτε έκτακτη εισφορά. 
Η διαδικασία προτάσεων εκ μέρους μας για την  ενσωμάτωση  ρυθμίσεων κατά της φοροδιαφυγής  θα  συνεχιστεί έως την ψήφιση του νομοσχεδίου αλλά και μετά. Ζητούμε να ανακοινωθεί μια διαδικασία συντεταγμένου εθνικού  διαλόγου από το Γενάρη έως Φεβρουάριο, υπό την προεδρία μιας προσωπικότητας ευρύτερου κύρους, με στόχο την τελική ψήφιση εντός του Μαρτίου των ολοκληρωμένων  νομοθετικών ρυθμίσεων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Το ίδιο διάστημα πρέπει να γίνουν βήματα ώστε αφενός να υπάρχουν αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (π.χ καταλογισμός για φορολογούμενους, που αποδείχθηκε ότι τα χρήματα που έβγαλαν στο εξωτερικό  είναι προϊόν φοροδιαφυγής) και αφετέρου να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες από το μνημόνιο ρυθμίσεις αναδιοργάνωσης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. 

Α. Αποτελέσματα διακομματικής σύσκεψης (7/12/2012) για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και σχολιασμός

Σημείο
Μέτρο
Σχόλια
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΦΥΣΙΚΩΝ  ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΠΟ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
1
Η φορολόγηση των μισθωτών και των συνταξιούχων θα γίνεται βάσει της κλίμακας:
Από 0 έως €25.000 με συντελεστή 21%
Από €25.000,01 έως €40.000 με συντελεστή 36%
Από €40.000,01 και άνω με συντελεστή 40%
ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΔΗΜ.ΑΡ.
Πρότεινε να υπάρξει ένας επιπλέον συντελεστής (45%) για τα εισοδήματα άνω των €100.000.
Η απόδοση του μέτρου εκτιμάται (από το Υπ.Οικ.) στα €25 εκ.
2
Καταργείται το ελάχιστο τεκμαρτό διαβίωσης 3000 και για οικογένειες 5000 για τους μη έχοντες πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα

3
Θα υπάρχει αυτόματη απομείωση φόρου €1.950 για εισοδήματα έως €18.000.
Για εισοδήματα από €18.000 έως €29.000 το ποσό της απομείωσης θα μειώνεται κατά €50 ανά €1.000 εισοδήματος έως τις 43.000, σημείο στο οποίο μηδενίζεται.
Για εισοδήματα άνω των €29.000 το ποσό της απομειώσης θα μειώνεται ανά €100 ανά €1.000 εισοδήματος

4
ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΕΚΝΩΝ
(α) διατηρείται το επίδομα €40/παιδί/μήνα για κάθε παιδί, το οποίο μειώνεται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων (έως 9.000 εισόδημα το λαμβάνει 100%, από 9.000 έως 18.000 το λαμβάνει κατά 2/3, από 18.000 έως 27.000 το λαμβάνει κατά 1/3).
(β) δημιουργείται επίδομα πολύτεκνων ίσο με €500/παιδί/έτος  με εισοδηματικό όριο τα 45.000 ευρώ . Το επίδομα των 500 ευρώ θα δίνεται σε αυτές τις οικογένειες που έχουν τρία και άνω τέκνα και για τα δύο πρώτα τέκνα. Δηλαδή ένας τρίτεκνος θα λαμβάνει 1.500 ευρώ.
Η ΔΗΜΑΡ συμφώνησε καταρχάς και ζήτησε να δει το θέμα από τεχνική άποψη.
ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΔΗΜ.ΑΡ.
(α) δεν έχει μελετηθεί ακόμη το αποτέλεσμα που παράγει το επίδομα για τις πολύτεκνες οικογένειες
(β) δεν εξαλείφεται η σχετική αδικία (φορολογούμενοι με το ίδιο εισόδημα πληρώνουν τον ίδιο φόρο ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών).
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
1
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ «ΜΠΛΟΚΑΚΙ»
(α) αντιμετωπίζονται και φορολογούνται ως μισθωτοί,
(β) εξαιρούνται της αύξησης του τέλους επιτηδεύματος για το έτος 2012

2
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΙΙ
Όσοι κάνουν πρώτη έναρξη από το 2013 και μετά, για 3 έτη θα φορολογούνται με μειωμένο συντελεστή κατά 50% έως τις €10.000.

3
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ Ι
Φορολογούνται βάσει της παρακάτω κλίμακας:
Έσοδα – έξοδα και το υπόλοιπο:
Από 0 έως €50.000 με συντελεστή 26%
Από €50.000 και άνω με συντελεστή 33%
Θα αναγνωρίζονται όλες οι δαπάνες όπως και στις άλλες εταιρείες και εισάγεται  η έννοια της «επισφάλειας» (μειώνει το φορολογούμενο εισόδημα).
ΕΝΣΤΑΣΗ ΔΗΜ.ΑΡ.
Προτείνει τις εξής κλίμακες:
0 – €20.000 με 21%
Άνω των €20.000 με 33%.
Η πρόβλεψη για απώλεια εσόδων από αυτήν την αλλαγή είναι 140 εκατ.
Ζητήθηκε επίσης να εξετασθεί ο ορισμός ενδιαμέσου σταδίου από 20.000 έως 30.000.
ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ
1
Για τα Νομικά Πρόσωπα διπλασιάζεται

2
Για τα φυσικά πρόσωπα αυξάνεται από €500/χρόνο στα €650/χρόνο.


Ειδικά για τα «μπλοκάκια» προβλέπεται ότι θα πληρώσουν,  μόνο το 2013, 500 ευρώ. Στη συνέχεια καταργείται.


ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ
1
ΑΓΡΟΤΕΣ
Παραμένει η πρόταση για φορολόγηση με 13%. Για την φορολογία του 2013, υπάρχουν δύο προτάσεις: Φορολόγηση όπως το 2012, ή φορολόγηση όπως προβλέπεται για το 2014

Πρόταση ΔΗΜΑΡ , όπως το 2014
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΝΟΜΙΚΩΝ  ΠΡΟΣΩΠΩΝ
1
Αλλάζουν οι συντελεστές. Τα κέρδη θα φορολογούνται με 26%  έναντι 20% σήμερα και το μέρισμα θα φορολογείται με  10% έναντι 25% σήμερα. Βέβαια είναι συνήθης η πρακτική τα μερίσματα να μην  διανέμονται αλλά χρησιμοποιούνται άλλοι νομιμοφανείς τρόποι ώστε οι μέτοχοι να λαμβάνουν τα αντίστοιχα ποσά με πολύ χαμηλότερο ποσοστό φορολόγησης.
Η ρύθμιση προσδοκάται ότι θα αυξήσει τα τα έσοδα κατά 600 εκ.

Το ποσοστό φορολόγησης για αμοιβές μελών Δ.Σ ανεβαίνει από το 35% στο 40%

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΩΝ
1
ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΩΝ
Αυτοτελής φορολόγηση βάσει των παρακάτω συντελεστών:
Έως €12.000 με συντελεστή 10%.
Από €12.000 και άνω με συντελεστή 33%
ΕΝΣΤΑΣΗ ΔΗΜΑΡ
Τα ενοίκια πρέπει να φορολογηθούν στην κλίμακα.
ΑΛΛΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
1
ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ ΓΙΑ Ο.Ε.
Δεν αλλάζει το υφιστάμενο καθεστώς

2
Θα εφαρμοστεί ο φόρος υπεραξίας 20% στη μεταβίβαση μετοχών, με τελική παράταση  προετοιμασίας 3 μηνών επιπλέον για τις εισηγμένες.
 Διατηρείται ο φόρος 0,2 %ο χρηματιστηριακών συναλλαγών 

3
ΤΟΚΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ
Αύξηση της φορολόγησής τους από 10% σε 15%
ΕΝΣΤΑΣΗ ΔΗΜ.ΑΡ.
Αύξηση της φορολόγησής τους από 10% σε 17,5%
4
Από το 2013 υποχρεωτική δήλωση όλων των εισοδημάτων συμπεριλαμβανομένων και των αυτοτελώς φορολογούμενων.
συμπεριλαμβανομένων και των αυτοτελώς φορολογούμενων.

5
Υποχρεωτική φορολογική δήλωση για όλα τα άτομα άνω των 18 ετών, εκτός από τα προστατευόμενα μέλη


Προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για αύξηση των εσόδων που θα κάλυψουν την απώλεια από τις προτάσεις ελάφρυνσης που καταθέτουμε ως ΔΗΜΑΡ
  1. Αύξηση της φορολογίας καταθέσεων από στο 17,5 %, που θα επιφέρει επιπλέον 135 εκ. (Εξέταση επί αυτού του ορισμού και  ενός ορίου π.χ 10.000 ευρώ που θα παραμείνει στο 15%) .
  2. Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 45% για εισόδημα άνω των 100.000ευρώ, που θα επιφέρει αύξηση εσόδων 25 εκ.
  3. Υποχρεωτική δήλωση όλων των εισοδημάτων και εφαρμογή της εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης που μπορεί να επιφέρει αύξηση εσόδων ως και   25 εκ.

Τα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα θα εξετασθούν σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Εμείς έχουμε διατυπώσει τις συνολικές μας θέσεις που βασίζονται σε μια κυρίαρχη λογική: όλα τα εισοδήματα από όλες τις πηγές σε μια ενιαία κλίμακα. Η λογική του Υπ. Οικ. και των άλλων κομμάτων ευνοεί τις αυτοτελείς φορολογήσεις.
Από την πλευρά μας , στο τέλος της συνάντησης τους δηλώσαμε ότι οι συμφωνίες μας στα επιμέρους ζητήματα γίνονται με βάση την βούληση να προχωρήσει το η κατάθεση του νομοσχεδίου που είναι προαπαιτούμενη δράση για την εκταμίευση της δόσης .