Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Όλοι οι δήμοι «κινδυνεύουν να υπαχθούν σε καθεστώς επιτροπείας»


Όλοι οι δήμοι βρίσκονται ήδη στον προθάλαμο του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα όσον αφορά τη χρηματοδότησή τους. Συνολικά, οι δήμοι αναμένεται να λάβουν για το 2013 το ποσό των 2,882 δισ. ευρώ.
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ.Ασκούνης και εξήγησε ότι οι δήμοι λαμβάνουν πόρους με απόκλιση 10% - 12,5% από όσους είχαν υπολογίσει με βάσει τη σχετική υπουργική απόφαση. «Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, οι δήμοι ούτε......

παίρνουν τα συμφωνηθέντα και απειλούνται με καθεστώς επιτροπείας από το Παρατηρητήριο» υποστήριξε.
Ο κ. Ασκούνης κατήγγειλε επίσης ότι το υπουργείο Παιδείας δεν μεταβιβάζει, όπως οφείλει, τους πόρους για τη συντήρηση μαθητικών εστιών σε 16 δήμους και προειδοποίησε με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Όσον αφορά την απόφαση για συγχώνευση ή κατάργηση ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, ο κ. Ασκούνης υποστήριξε ότι «αυτοί που νομοθετούν, δεν γνωρίζουν τη φύση των Νομικών Προσώπων».
Όπως εξήγησε, όλα τα ΝΠΙΔ στους ΟΤΑ είναι μονομετοχικές εταιρείες που αυτοχρηματοδούνται (π.χ. αναψυκτήρια) ή κοινωφελείς δημοτικές εταιρείες που χρηματοδοτούνται από τους δήμους. Τέτοιες δομές, διευκρίνισε, απαγορεύεται να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Επιπλέον, οι κοινωφελείς εταιρείες αφορούν κοινωνικές δομές ή δομές που παρέχουν πολιτιστικές ή αθλητικές υπηρεσίες. Οπότε το κλείσιμό τους συνεπάγεται αυτόματα και τερματισμό των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων. «Άρα», αναρωτήθηκε ο κ. Ασκούνης, «ποια Νομικά Πρόσωπα θέλουν να κλείσουν;».
Συμπλήρωσε ότι τα Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ δεν θα συμπεριληφθούν στο πρώτο κύμα καταργήσεων ή συγχωνεύσεων που ξεκινά άμεσα. Αλλά κανένας δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι τον Σεπτέμβριο.
Πρόσθεσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος τομέας της γενικής κυβέρνησης που με την έναρξη των μέτρων -πριν από τρία χρόνια- μείωσε κατά 80% τα Νομικά της Πρόσωπα. «Όμως, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ούτε μια κατάργηση Νομικού Προσώπου στον δημόσιο τομέα» κατέληξε.