Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Γιώργος Καλαφατάκης

«ΚΟΙΤΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΤΕΛΙΚΟΣ ΜΕ ΚΑΟΔ»

Ο Γιώργος Καλαφατάκης μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου το απόγευμα της Πέμπτης (14/11) στην πρώτη συνέντευξη Τύπου της τρέχουσας περιόδου. Ο προπονητής του Ικάρου Χαλκίδας πριν αναφερθεί στον προσεχή αντίπαλο της ομάδας (ΚΑΟΔ) μίλησε για την ήττα στα Τρίκαλα. «Θεωρήσαμε σωστό διοίκηση και τιμ να καθιερώσουμε αυτό τη συνάντηση, ιδίως τώρα που η ομάδα περνάει μια....
δύσκολη περίοδο. Η συνέντευξη αυτή θα δίνει το στιγμά για την επόμενη αγωνιστική, αλλά θα λέμε και κάποια πράγματα για τα παιχνίδια μακριά από την Χαλκίδα.
Γιατί στα εκτός έδρας ματς οι εκπρόσωποι του Τύπου δεν ενημερωνονται κατάλληλα και κάποια πράγματα χάνονται. Πέρναμε μια δύσκολη περίοδο αγωνιστικής κάμψης, αλλά στα δύσκολα πρέπει να δείχνουμε χαρακτήρα και να είμαστε όλοι ενωμένοι. Δεν κρυβόμαστε και δεν αποφεύγουμε την οποιαδήποτε αντιμετώπιση.
Ήταν μια ήττα δίκαιη, αλλά σε ότι αφορά την διαφορά ήταν τελείως πλασματική. Πέραν του τραυματία Σπανού, τραυματίσθηκαν στη διάρκεια του αγώνα ο Στρναντ, και ο Παπανικολόπουλος βγήκε ο Άσκα με πέντε φάπολ  κι έτσι στα τελευταία πέντε λεπτά παίζαμε με τους νεαρούς παίκτες και μοναδικό βασικό τον Γκαγκαλούδη.
Δεν είναι θέμα δικαιολογίας, τα Τρίκαλα ήταν πιο αποφασισμένα. Εμείς είμαστε μια ομάδα που το τελευταίο διάστημα περνάει μια κρίση. Δεν πρέπει, όμως, να είμαστε μίζεροι και πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Ψάξαμε και θεωρώ πως έχουμε εντοπίσει τι πρέπει να κάνουμε σαν ομάδα. Ξέραμε ότι θα είναι δύσκολη σεζόν, θα έρθουν και τέτοια αποτελέσματα. Έχω αντιμετωπίσει και στο παρελθόν, αλλά στη συνέχεια ήρθε η ανάκαμψη. Όλη αυτή την εβδομάδα, διοίκηση τιμ και παίκτες είχαμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Οι ήττες φέρνουν στενοχώρια, αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι σχέσεις όλων είναι άριστες.
«Σύσσωμη η διοικούσα επιτροπή μας στήριξε»
Επίσης, είναι σημαντικό πως η διοίκηση και χαρακτήρα έδειξε και σωστή αντιμετώπιση. Όλοι σύσσωμοι οι άνθρωποι της διοικούσας επιτροπής παρουσιαστηκαν για να βοηθήσουν την ομάδα να βρει τον δρόμο της.
Στόχος μας είναι ένας, γιατί η φετινή ομάδα δεν έχει καμία σχέση με πέρσι. Θέλει πίστωση χρόνου και βοήθεια. Θα κάνουμε εφ’ όσον χρειαστεί προσθετικές η διορθωτικές κινήσεις, όπως ήδη έχουν γίνει. Το εγχείρημα είναι σε στέρεες βάσεις, με πολύ μεράκι, αλλά θέλει υπομονή, για να φθάσει στο ζητούμενο που είναι η παραμονή. Περισσότερο πρόβλημα είναι η ήττα από την Ελευσίνα, παρά αυτή στα Τρίκαλα.
Η στήριξη από τον κόσμο είναι καταπληκτική και πιστεύω ότι θα είναι και την Κυριακή. Το στοίχημα δεν είναι μόνο να έρθουν, αλλά και να μείνουν. Γι’ αυτό στενοχωρήθηκα με την Ελευσίνα. Είναι μια φοβερή ατμόσφαιρα που την χρειάζεται ότι μόνο η περιφέρεια, αλλά συνολικά το Ελληνικό μπάσκετ.
«Ενωμένοι για τη νίκη με ΚΑΟΔ»
«Μπροστά μας είναι ο ΚΑΟΔ και είμαστε όλοι ενωμένοι. Μπορείς να κερδίσεις και να χάσεις από οποινδήποτε μέσα η έξω. Σε πρώτη φάση θέλουμε τη νίκη με τον ΚΑΟΔ και στη συνέχεια να ψάξουμε μια εκτός έδρας νίκη για να ρεφάρουμε την ήττα από την Ελευσίνα.
Ο ΚΑΟΔ ξεκίνησε με με εντός έδρας ήττα, αλλά στη συνέχεια έχει πετύχει σημαντικές νίκες. Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε τη νίκη, για να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα και να κρατήσουμε τον Ίκαρο εκεί που του αξίζει στην Α1 και στην Χαλκίδα για πολλά χρόνια.
«Έχουμε ταλέντο, μας λείπει η εμπειρία»
Σε ερώτηση για την τοποθέτηση του Γιάννη Γκαγκαλούδη μετά το ματς με τα Τρίκαλα, ο πολύπειρος τεχνικός ανέφερε. «Την αλήθεια έλεγε ο Γιάννης. Δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες, μια ομάδα πρέπει να μάθει να ζει με τα προβλήματα της. Πρέπει όλοι οι παίκτες να πιάνουν την ευκαιρία όταν τους δίνεται. Εξήγησα κάποια πράγματα και φυσικά δεν υπάρχει δικαιολογία. Δεν πρέπει να λέμε ορισμένα πράγματα, αφού τα εν οίκω μη εν δήμω. Υπάρχει ένα μικρό ελαφρυντικό ότι οι περισσότεροι παίκτες δεν έχουν παραστάσεις. Οι έμπειροι παίκτες είναι λίγοι.  Είναι μια ομάδα που στήθηκε κάτω από συγκεκριμένες καταστάσεις. Αυτά τα παιδιά έχουν ανάγκη από εμπειρίες και… σφαλιάρες. Πολλές φορές βέβαια οι ήττες κλωνίζουν και φέρνουν στενοχώρια, ακόμα και στους πιο έμπειρους από εμάς.
Εξήγησα, βέβαια, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια και πρέπει ταχύρρυθμα να μπούμε στη διαδικασία. Όλοι έχουν ταλέντο και προσόντα, αλλά χρειάζεται κι εμπειρία. Μέσα από την τρίβη και τους αγώνες σκληραίνεις σαν χαρακτήρας. Ιδίως οι ξένοι δεν πίστευαν πόσο δύσκολη είναι η Ελληνική λίγκα.
Στην Α1 μπορείς να κάνεις επτά ήττες  και να είσαι πετυχημένος. Πως όμως θα διαχειρισθείς τις 19 ήττες; Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα χτίσεις τον χαρακτήρα σου. Το πρωτάθλημα έχει μεγάλο άγχος και πίεση. Πέρσι η Ελευσίνα είχε δύο νίκες στον πρώτο γύρο και τελικά σώθηκε. Σε αυτή τη λίγκα η ομάδα που θα έχει υπομονή και θα δουλέψει σκληρά, πάντα πετυχαίνει τον στόχο της. Όλοι πρέπει να στηρίξουν την ομάδα, ανεξαρτήτως προσώπων. Πρέπει να κάνουμε το σωστό μέσα και έξω από το παρκέ. Τέτοια προσπάθεια που γίνεται στον Ίκαρο Χαλκίδας δεν υπάρχει περίπτωση να μην ανταμειφθεί».
«Θέλουμε βοήθεια απ’ όλους»
Ακολούθως ο κόουτς Καλαφατάκης ρωτήθηκε για την παρουσία των ψηλών της ομάδας. «Ο Σάτον και ο Άσκα κάνουν μεγάλη δουλειά μέσα στο παρκέ. Θέλουμε βοήθεια και από τους υπόλοιπους, γιατί αυτοί οι δύο δεν μπορούν να παίξουν 40 λεπτά. Όταν χτίσαμε την ομάδα, θεωρώ ότι κάναμε το καλύτερο δυνατό. Οι τρεις από τους έξι ξένους έχουν θετικό πρόσημο, αλλά μια ομάδα αυτού του επιπέδου, θέλει βοήθεια απ’ όλους τους παίκτες. Γιατί και οι ξένοι είναι νέοι. Ο Γκόβενς για παράδειγμα έχει ταλέντο, αλλά είναι άπειρος. Ήρθε ο Γκαγκαλούδης και απελευθερώθηκε. Βέβαια είναι μεγάλο το βάρος, δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Να εξηγήσω κάποια πράγματα. Δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες και άλλοθι. Αυτό το υλικό έχουμε και θα πορευτούμε με αυτό. Με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης, μπορεί να κάνουμε κίνηση ενισχύσης, εφ’ όσον χρειαστεί. Δεν πρόκειται να κάνουμε μια κίνηση (αλλαγή η προσθήκη), απλά για να την κάνουμε».
«Τελικός με ΚΑΟΔ»
Σε ότι αφορά το προσεχές ματς με τον ΚΑΟΔ, τόνισε.
«Σαφώς είναι κομβικό το ματς για τη συνέχεια. Είναι τελικός όπως και κάθε παιχνίδι. Δεν μας επιτρέπει η… λίγκα να κάνουμε δεύτερη εντός έδρας ήττα. Θεωρώ ότι θα ξημερώσει μια καινούρια μέρα. Θα πιστέψουν περισσότερο στους εαυτούς τους. Έίδαμε τα λάθη, τα είπαμε μεταξύ μας και ιδίως αυτό που έγινε στα Τρίκαλα με τον αντίπαλο μας να κυνηγάει τους 100 πόντους τους πλήγωσε πολύ. Ήταν unfair και τους πλήγωσε. Αυτό ήταν το χειρότερο. Τους τσίγκλησε την περηφάνια και τον εγωισμό τους».
«Θέμα διάθεσης η άμυνα»
Σε ερώτηση για την αμυντική παρουσία της ομάδας, ο «Καλάφας» απάντησε.
«Η άμυνα είναι θέμα διάθεσης και σε αυτό το σκεπτικό έβαλα τους παίκτες. Δεν με ενδιαφέρει πόσα σουτ θα χάσουμε, αλλά τι κάνουμε πίσω. Όταν πιεζόμαστε, παίζουμε πολύ καλύτερη άμυνα. Προφανώς πρέπει να έχουμε τη θηλιά από το πρώτο λεπτό. Είναι θέμα προσέγγισης του παιχνιδιού. Μετά από αυτές τις σφαλιάρες όλοι έχουν καταλάβει τι γίνεται. Στην αρχή όλοι είχαν άγνοια κινδύνου. Βέβαια μέσα στο Ρέθυμνο έκαναν εκπληκτική εμφάνιση, αλλά μας αφαίρεσαν τη νίκη. Πρέπει να μάθουμε να παίζουμε υπό αυτές τις συνθήκες. Ο στόχος μας είναι η παραμονή. Πρέπει να δούμε ένα παιχνίδι ξεχωριστά, γιατί δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε. Είδαμε πόσο επηρεάστηκε ο κόσμος μετά το ματς με τον Απόλλωνα και μετά από τα Τρίκαλα. Πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα αποτελέσματα. Είναι η διαχείριση του μυαλού και η πνευματική προσέγγιση των αγώνων».
«Μας βοηθάει ο κόσμος περισσότερο απ’ ότι περίμενα»
Ο κόουτς αναφέρθηκε και στην εντυπωσιακή συμπαράσταση του κόσμου.
«Ο κόσμος στο λίγο που βρισκόμαστε στη Χαλκίδα είναι κοντά μας περισσότερο απ’ ότι περίμενα. Πρέπει να υπάρχει υπομονή για την ομάδα, αλλά εμείς στο αγωνιστικό τμήμα δεν μπορούμε να περιμένουμε. Δεν πρέπει να περάσει στο μυαλό μας ότι έχουμε χρόνο. Μετά την έβδομη περσινή θέση, ίσως κάποιοι να βάλαμε πιο ψηλά τον πύχη. Ο Ίκαρος αν εξαιρέσει κανείς την περσινή χρονιά τις άλλες σεζόν απλά κυνηγούσε την παραμονή. Δεν είναι πάντα το ρόστερ, ή τα λεφτά. Το θέμα είναι να μπορείς να ξέρεις που παίζεις. Όλοι μας αντιμετωπίζουν σαν μια καινούρια ομάδα. Τον σεβασμό τον κερδίζεις. Τα Τρίκαλα είχαν 11/12 βολές στο πρώτο μέρος, βάζανε δύσκολα τρίποντα και καλάθια επειδή το θέλανε περισσότερο. Τα παιδιά λόγω της πίεσης δεν βγάζουν τον πραγματικό τους εαυτό. Ο Μπορόβνιακ ενώ μέσα στο Ρέθυμνο και στα φιλικά ήταν εξαιρετικός, τώρα δεν έχουμε τον παίκτη που θα καλύψει πίσω στην άμυνα. Μπαίνουμε στον ρυθμό του αντιπάλου, αλλά όταν παίζουμε στο στιλ που μας ταιριάζει, κάνουμε αυτό που πρέπει. Με την Ελευσίνα όταν κάναμε την αντεπίθεση βάλαμε όλες τις βολές και χάσαμε αυτές στα τελευταία δευτερόλεπτα. Είναι θέμα πίεσης. Στα Ιλίσια πήραμε δύο αντιαθλητικά και βάλαμε μόνο μια βολή κι έτσι χάσαμε το ματς. Είναι καθαρά θέμα ψυχολογικό. Πρέπει τα παιδιά να πατήσουν τα πόδια τους στην κατηγορία».
Φυσικά κατέστησε σαφές πως η ομάδα δεν πρέπει να κάνει μακροπρόθεσμα σχέδια. «Ένα ένα τα παιχνίδια, δεν πρέπει να ξεφεύγουμε από τον στόχο μας. Βλέποντας και κάνοντας. Δεν πρέπει να εγκλωβίζεσαι στο πρόγραμμα. Θα παίξεις με όλους εντός κι εκτός. Πέρσι χάσαμε την έκτη θέση στο τέλος, όταν ο Άρης νίκησε τον Κολοσσό που ήταν αδιάφορος κι εμείς παίξαμε με τον Πανιώνιο που ήταν σε φουλ φόρμα και την Ελευσίνα που καιγόταν για τη νίκη, ώστε να παραμείνει. Εκεί το πρόγραμμα παίζει σημαντικό ρόλο. Δεν πρέπει, όμως, να μπαίνουμε σε αυτή τη λογική, πρέπει να κοιτάζουμε μόνο τι κάνουμε εμείς. Επαναλαμβάνω ότι αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα, κάντο σήμερα, μην το αφήνεις γι’ αύριο».
«Στοίχημα οι νέοι, χαρισματικός ο Μπεκ»
Στον επίλογο του, ο Γιώργος Καλαφατάκης αναφέρθηκε στους νέους παίκτες της ομάδας και στον Ρόμελ Μπεκ.  «Τα ταλέντα της ομάδας είναι ο Τολιόπουλος, ο Μπέμπης, ο Πέρσίδης και ο Ντουζίδης. Ο Βουγιούκας είναι επίσης νεαρός. Όλα αυτά τα παιδιά πρέπει να μπουν σταδιακά στην ομάδα, για να μην τους κάψεις. Το στοίχημα είναι να παίξουν, όπως και το να παίξουν κι άλλοι Χαλκιδαίοι. Βέβαια θέλουν το ανάλογο στήριγμα από τους μεγάλους, όχι μόνο από το τεχνικό επιτελείο.
Ο Μπεκ είναι ένας χαρισματικός παίκτης, τεράστιο ταλέντο. Μετά το Πουέρτο Ρίκο έμεινε πίσω και τώρα το πρόγραμμα του έχει πέσει βαρύ. Ήταν ανέτοιμο το σώμα του. Ενώ έκανε καταπληκτική προπόνηση, με τα Τρίκαλα ήταν άστοχος. Είναι θέμα χρόνου να βρει τον εαυτό του, γιατί είναι καλό παιδί και εξαιρετικός επαγγελματίας».