Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ. ΘΩΜΑΣ




ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ. ΘΩΜΑΣ                                                               
Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης  
του  Δήμο Κύμης-Αλιβερίου
πρώην  Δήμαρχος Κύμης (2003-2010)
και πρώην Δήμαρχος Κύμης– Αλιβερίου (2010-2014)
Προς  :  Υπουργό   Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης 
κ. Νίκο  Βούτση 
 
                                                      Κοινοποίηση :               
 ΚΕΔΕ
                 Βουλευτές Νομού Εύβοιας
             Δήμο Κύμης – Αλιβερίου

ΘΕΜΑ :  Παρατηρήσεις και προτάσεις μας, που προκύπτουν από την εμπειρία της  εφαρμογής του “Καλλικράτη” στο Δήμο μας. 
Αίτημα για την δημιουργία δύο Δήμων στην περιοχή μας.  

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, 

Καταρχάς   επιτρέψτε μου με την ευκαιρία που μου δίνεται, να σας συγχαρώ  για την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων και να ευχηθώ τη μέγιστη δυνατή επιτυχία στο έργο που σας ανατέθηκε και μάλιστα σε αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς. 
Όπως πληροφορηθήκαμε, ξεκινούν οι εργασίες της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής  και η  συζήτηση....
για τις αλλαγές που είχατε προαναγγείλει  για την κατάργηση του «Καλλικράτη».
Με την ευκαιρία του διαλόγου που ανοίγει το Υπουργείο σας, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο Δήμο τον οποίο ανήκουμε.
Ο Δήμος Κύμης - Αλιβερίου είναι Δήμος της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που συστάθηκε με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» μετά  την συνένωση πέντε (5) προϋπαρχόντων «Καποδιστριακών» Δήμων της Εύβοιας, των:    Δυστίων,   Ταμιναίων,  Κονιστρών,   Αυλώνος και   Κύμης.
Η έκταση του νέου Δήμου είναι 801.21 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 33. 527 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Έδρα του Δήμου ορίστηκε το Αλιβέρι και Ιστορική Έδρα η Κύμη.

Στον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου υπάρχει πλήρης ανομοιογένεια σε όλα τα επίπεδα, (χωροταξικά, αναπτυξιακά και λειτουργικά), η οποία είναι εμφανής πλέον σε όλους. Ο Δήμος ς μπορεί να θεωρηθεί επίσης και ένα χαρακτηριστικότατο δείγμα της δυσλειτουργίας του «Καλλικράτη».
Σήμερα είναι γνωστό ότι σχεδόν όλοι οι Δήμοι βρίσκονται μπροστά σε ανυπέρβλητα προβλήματα, οικονομικά, αναπτυξιακά, λειτουργικά, τα οποία σε συνδυασμό με τα γενικότερα οικονομικά προβλήματα της χώρας, έχουν κάνει την κατάσταση θα λέγαμε  τραγική.
Σήμερα  μπορούμε δυστυχώς να ισχυριστούμε, ότι  μετά την άνωθεν επιβολή αυτού του Δήμου στην περιοχή μας κόντρα στη θέληση των πολιτών αλλά και ενάντια στη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συλλογικών οργάνων του τόπου μας, , όλες μας οι εκτιμήσεις, οι ριζικές διαφωνίες και οι αντιρρήσεις για την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στον τόπο  μας, που πήραν την μορφή παλλαϊκής αντίδρασης και γενικού ξεσηκωμού το 2010 που δεν δικαιώθηκε, δυστυχώς, έχουν επαληθευθεί.   

Με τις συνενώσεις που έγιναν με τον «Καλλικράτη», ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπως η δική μας, υπονομεύθηκαν και καταστρατηγήθηκαν οι έννοιες της άμεσης δημοκρατίας, της συμμετοχής και της αμεσότητας, που κατά την γνώμη μας είναι η πεμπτουσία της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση  μετατρέπεται πλέον ραγδαία σε ένα γραφειοκρατικό μηχανισμό απρόσωπο και απόμακρο από τον πολίτη.
Καθημερινά εμείς οι ενασχολούμενοι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση επιβεβαιώνουμε την   αναποτελεσματικότητα  του Νόμου. Αναποτελεσματικότητα και προβλήματα που πολύ καλά γνωρίζετε και σας έχουν βεβαίως κοινοποιηθεί με πολλαπλούς τρόπους και μέσω των οργάνων της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ.   
Το σχέδιο «Καλλικράτης» δυστυχώς δεν καταρτίστηκε με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και  της Αυτοδιοίκησης αλλά κυρίως με τον εναρμονισμό της λειτουργίας της με τα οικονομικά δεδομένα των μνημονίων. Βασικός σκοπός του σχεδίου ο  πλήρης έλεγχος των Δήμων από την κεντρική εξουσία και η μετατροπή τους σε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς προκειμένου αυτοί να μπορούν να λειτουργούν. Μεγάλες περικοπές στα έσοδα των Δήμων πραγματοποιήθηκαν από μέρους της Κεντρικής Διοίκησης, όπως επίσης μείωση ή και πλήρης περικοπή συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Αντίθετα αυξήθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν οι αρμοδιότητες σε αυτούς, όπως και  η εδαφική έκταση και ο πληθυσμός του κάθε νέου δήμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων αυτών ο δικός μας Δήμος.
Την δυσμενή αυτή κατάσταση επέτεινε και η έλλειψη ανάλογης προετοιμασίας για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς αλλά και η αδυναμία συγκροτημένης εφαρμογής της διοικητικής μεταρρύθμισης από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς αφ’ ενός με χαρακτηριστική καθυστέρηση εστάλησαν προς του Δήμους οι απαραίτητες εγκύκλιοι και κατευθυντήριες γραμμές, αφ’ ετέρου οι εν λόγω εγκύκλιοι προέβλεπαν ασφυκτικούς χρόνους προσαρμογής και χρονοδιαγράμματα, τα οποία ήταν αδύνατο ακόμη και να προσεγγισθούν.
Όπως γίνεται κατανοητό, το περιβάλλον εφαρμογής της διοικητικής μεταρρύθμισης υπήρξε θολό και ρευστό, κατά τρόπον ώστε να είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων αδύνατο να εφαρμοσθεί.
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, 
Αυτό το πρώτο διάστημα εφαρμογής της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, φάνηκε ότι η κυβέρνηση δεν είχε φροντίσει να θωρακίσει καθόλου το θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Αποδείχθηκε ότι ο «Καλλικράτης» ήταν ένα πρόχειρο νομοθέτημα, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ιδιαίτερη θεσμική αλλά και επιστημονική επεξεργασία για τη σωστή εφαρμογή του. Αντί να δημιουργήσει ισχυρούς ΟΤΑ, μας έχει οδηγήσει ένα βήμα πριν από την κατάρρευση και τη χρεοκοπία. Είμαστε σε  τραγική  κατάσταση με αλληλοσυγκρουόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, αρμοδιότητες που δίνονται και αφαιρούνται, αρμοδιότητες που μας δίνονται αυθαίρετα, χωρίς πόρους απλά για να τις ξεφορτωθεί το κράτος. Όργανα που δυσκολεύονται να λειτουργήσουν, δημότες που έχουν χάσει την οποιαδήποτε δυνατότητα επαφής και συμμετοχής στην επίλυση των καθημερινών τους προβλημάτων.
Όλα αυτά όμως σας είναι ήδη γνωστά γι αυτό θα σταθώ στην ιδιαιτερότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου.
Στο ξεκίνημα αυτής της διαδικασίας υπήρξαν εντονότατες αντιδράσεις και αντιρρήσεις για τον τρόπο, το περιεχόμενο και τη χωροταξική – γεωγραφική κατάσταση του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου.  
Μάλιστα η περίπτωση του Δήμου μας κατά την διαδικασία της διαβούλευσης ήταν μια εκ των ελάχιστων περιπτώσεων για την οποία είχε κατατεθεί εναλλακτική πρόταση από το Υπουργείο . Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης  ουδόλως όμως ελήφθησαν υπόψη παρά την ομόφωνη άποψη της τοπικής κοινωνίας.   

Το αποτελέσματα της διαβούλευσης τότε, ήταν  ξεκάθαρο για τη δημιουργία δύο Δήμων  στην περιοχή μας. 
Με την δημιουργία των δύο Δήμων θα ήταν πλήρης και αδιαμφισβήτητη η εφαρμογή των κριτηρίων που είχαν τότε τότετεθεί.   
Βουλευτές όλων των κομμάτων , ομόφωνα το Δ.Σ Κύμης, η πλειοψηφία των Δημοτικών συμβουλίων και των 5 εμπλεκομένων δήμων , κάτοικοι και φορείς,  είχαν το 2010 την ίδια άποψη . Οι κομματικοί μηχανισμοί δυστυχώς όμως διαφωνούσαν και «μαγείρεψαν» τον Δήμο στο παρασκήνιο, που τελικά επιβλήθηκε.

Στο τέλος της παρούσας σας επισυνάπτουμε το ψήφισμα που είχε εκδοθεί τότε σε σχέση με την πρόταση του Υπουργείου
Η οικονομία του χρόνου σας, δεν μας αφήνει στην παρούσα επιστολή  τα περιθώρια  που χρειάζονται για την τεκμηρίωση της εφαρμογής των κριτηρίων που οδηγούν μονοσήμαντα στην επιλογή της δημιουργίας δύο Δήμων, μια και η συνένωση των 5 δήμων δεν καλύπτει τα πάρα κάτω κριτήρια:
·         της εγγύτητας – προσβασιμότητας (τα άκρα του δήμου  απέχουν  90 χλμ),
·         η γεωμορφολογία με το έντονο ανάγλυφο (ποτάμια-φαράγγια) και το κακό οδικό δίκτυο της Εύβοιας ,
·         οι  47 τοπικές κοινότητες  και οι 111 οικισμοί είναι το 1/3 αντίστοιχα του συνόλου του Νομού Εύβοιας.
·         Οι  αναπτυξιακές διαφορές και οι διαφορετικοί αναπτυξιακοί προσανατολισμοί μεταξύ των δύο περιοχών Κύμης (ενασχόληση με πρωτογενή τομέα – τουριστική ανάπτυξη – φυσικό περιβάλλον)  και Αλιβερίου  (βιομηχανική περιοχή) . 
Κλείνοντας την παρούσα επιστολή, με την συνοπτική αναφορά των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως Δήμος, αλλά και που προσωπικά αντιμετώπισα την τετραετία 2011-2014  ως Δήμαρχος με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», (παρότι είχα την εμπειρία και των δύο προηγούμενων θητειών μου την χρονική περίοδο 2003-2010 που υπηρέτησα ως Δήμαρχος στον πρώην Δήμο Κύμης), παρακαλώ να λάβετε υπόψη σας ότι η δημιουργία δύο Δήμων στην περιοχή μας   είναι  ένα αίτημά μας, το οποίο είμαστε σίγουροι ότι αποτελεί και σήμερα ένα δίκαιο και ρεαλιστικό αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων.
Αναμένουμε κύριε Υπουργέ και είμαστε σίγουροι γι αυτό, ότι θα εξετάσετε με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο πιστεύουμε ότι θα σας θέσουν και άλλοι θεσμικοί φορείς του τόπου μας .
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ. ΘΩΜΑΣ
  
Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης
του  Δήμο Κύμης-Αλιβερίου
πρώην  Δήμαρχος Κύμης (2003-2010)
και πρώην Δήμαρχος Κύμης– Αλιβερίου (2010-2014)