Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ. ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΣΤΙΑΙΑΣ-ΑΙΔΗΨΟΥ

Αγαπητοί συνδημότες και κυρίως αγαπητές συνδημότισσες, ως Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας της Περιφέρειας και κυρίως ως γυναίκα δεν θα ήταν δυνατόν να παραβλέψω τη σημασία της σημερινής ημέρας.
Σήμερα 25 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην πρόληψη, στην σωστή ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση της κάθε γυναίκας ενάντια σε μία μεγάλη απειλή.
Οι στατιστικές υπολογίζουν ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Παρά τις δυσμενείς προβλέψεις όμως πρέπει να γίνει γνωστό ότι αυτή η μορφή καρκίνου είναι θεραπεύσιμη, εφόσον γίνει έγκαιρη διάγνωση. 
Η ραγδαία πρόοδος της επιστήμης στην μάχη κατά της πλέον επίπονης και ...
ψυχοφθόρας ασθένειας της εποχής μας, δίνει πλέον σημαντικές διεξόδους αποκατάστασης της υγείας μας, εφόσον, μέσω την πρόληψης, επιτευχθεί η διάγνωση της ασθένειας στα πρώτα στάδια της εξέλιξής της. Ο τακτικός έλεγχος είναι ο δρόμος, που οδηγεί τελικά στη θεραπεία μιας ασθένειας, που πρέπει πλέον να την θεωρούμε αντιμετωπίσιμη.
Η νίκη στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού είναι το επικρατέστερο αποτέλεσμα, εφόσον η κάθε σύγχρονη γυναίκα ενημερώνεται και μεριμνά με τακτικού ελέγχους για την υγεία της. Είναι ο μόνος τρόπος που θα επιτύχει διάγνωση της ασθένειας στα αρχικά της στάδια, καθιστώντας την ευάλωτη στις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους.
Κάθε γυναίκα θα πρέπει να εξαλείψει συναισθήματα όπως η άγνοια, ο φόβος και η προκατάληψη, αναδεικνύοντας και προτάσσοντας ως νέο τρόπο ζωής, την ενημέρωση, την πρόληψη, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συμμετοχή σε θέματα υγείας.
Στα πλαίσια αυτής της γενικότερης ευαισθητοποίησης, ο Δήμος μας στο αμέσως προσεχές διάστημα έχει φροντίσει να προσκαλέσει κινητή μονάδα ιατρικών εξετάσεων για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, στην οποία μπορούν να εξετασθούν δωρεάν όσες συνδημότισσες μας το επιθυμούν. Η ακριβής ημερομηνία άφιξης της μονάδος θα ανακοινωθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.
Αγαπητές φίλες, διαχρονική παραμένει η σοφή ρήση του Ιπποκράτη πριν 2.500 περίπου χρόνια: «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν». Σε ελεύθερη μετάφραση δηλαδή: «Η καλλίτερη θεραπεία είναι η Πρόληψη».
Σε αυτή ακριβώς τη φράση κλείνεται και το όλο νόημα του μηνύματος, που θέλω σήμερα να απευθύνω σε όλες τις συνδημότισσες μου και γενικά σε όλες τις γυναίκες. Ο καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις και μας αφορά όλες. Ας βάλουμε την Πρόληψη στην καθημερινότητά μας. Το οφείλουμε στον εαυτό μας και στην κοινωνίας μας.

Εύχομαι σε όλες και όλους Υγεία
Η Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού
Λίνα Ευσταθίου-Σπανού