Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (ΠΟΓΕΔΥ) ΓΕΩΠΟΝΟΙ – ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ – ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ – ΙΧΘΥΟΛΟΓΟΙ - ΓΕΩΛΟΓΟΙ

Αθήνα 10 Μαΐου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μπλόκο στις εξαγωγές και στα σφαγεία η αποχή Γεωτεχνικών από 15 Μαΐου

Καθυστερήσεις ή ακόμα και αναστολή των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, αλλά και σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς (σφαγεία κλπ), αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση των γεωτεχνικών του δημοσίου να προχωρήσουν σε απεργία - αποχή διαρκείας από εργασίες εκτός ωραρίου, Σάββατα, Κυριακές και Αργίες από τη Δευτέρα 15 Μαΐου.
Εκφράζονται φόβοι ότι κάποιες παρτίδες οπωροκηπευτικών θα ....
επιστραφούν στους εμπόρους, με άμεσο κόστος και για τους παραγωγούς, ενώ δεν αποκλείεται να χαθούν και κλεισμένες συμφωνίες με ξένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, η απόφαση να «συμπιέσουν» την πραγματοποίηση των ελέγχων εντός του κανονικού τους ωραρίου, οι Γεωτεχνικοί.
Ωστόσο, πρόκειται για απόφαση που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ντόμινο αντιδράσεων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, με σοβαρές επιπτώσεις και στους ίδιους τους παραγωγούς. Η ενδεχόμενη καθυστέρηση στη διαδικασία των επιτόπιων ελέγχων των αγροτικών προϊόντων, τόσο στα σφαγεία όσο και στα φορτία προς εξαγωγή, σε πολλές περιπτώσεις θα επηρεάσει τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και ως εκ τούτου την εμπορευσιμότητά τους. 
Εκφράζονται δε φόβοι ότι ποσότητες φρούτων και λαχανικών προς εξαγωγή θα αλλοιωθούν, περιμένοντας τον απαραίτητο έλεγχο, και δεν θα ανταποκρίνονται στα φυτοϋγειονομικά χαρακτηριστικά που «απαιτεί» η διεθνής αγορά. Αποτέλεσμα αυτού, κάποιες παρτίδες οπωροκηπευτικών να επιστραφούν στους εμπόρους, με άμεσο κόστος και για τους παραγωγούς και αφετέρου να χαθούν κλεισμένες συμφωνίες με ξένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.    
Μάλιστα, την κατάσταση για τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων αναμένεται να επιτείνει και η πανελλαδική 48ώρη απεργία, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, που έχει ανακοινώσει για την Τρίτη 16 Μαΐου και Τετάρτη 17 Μαΐου η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Για άλλη μια φορά θα τεθεί επιτακτικά η ανάγκη ενεργοποίησης όλων των νόμιμων διαδικασιών για τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας από και προς την Κρήτη, προκειμένου να μη μείνουν «πίσω» τα εξαγώγιμα αγροτικά προϊόντα.
Τα παραπάνω σχόλια αναφέρουν τα ρεπορτάζ των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Χώρας, με αφορμή και τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της ΠΟΓΕΔΥ σε αυτά μετά την γνωστοποίηση της απεργίας αποχής.
Δεν πανηγυρίζουμε βεβαίως γιατί και να φτερνιστούμε ασχολούνται όλοι μαζί μας (και όχι με το survivor) λόγω του θεσμικού και επιστημονικού μας ρόλου, ανησυχούμε όμως για την μακαριότητα που διακατέχει τους κυβερνόντες μετά και την υπογραφή του 4ου μνημονίου όπου ο πρωτογενής τομέας και οι Γεωτεχνικοί μπαίνουν στην κλίνη του Προκρούστη με ότι αυτό συνεπάγεται.
Τους ενημερώνουμε ότι όπως κάναμε πάντα, σε αυτά τα τελευταία εφτά χρόνια του μνημονίου, θα ανατρέψουμε και αυτήν την αντιαναπτυξιακή - αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική.