Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Δήλωση της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΝΕΑ ΠΟΛΗ», Άννας Παππά μετά το πέρας της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την 29/04/2024.

«Πέρασαν σχεδόν δυόμισι μήνες, από την έγκριση του Προϋπολογισμού
του 2024 από το Δημοτικό Συμβούλιο, στις 19/02/24 και επιτέλους φέρνετε προς συζήτηση την 1η και τη 2η αναμόρφωση του προϋπολογισμού.
Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, για μια έμπειρη δημοτική αρχή, όπως
εσείς, που διανύει ήδη τη δεύτερη θητεία της.
Μια καθυστέρηση που δημιουργεί εύλογες ανησυχίες, καθώς φαίνεται να αντιμετωπίζεται από εσάς ως μια απλά τακτοποιητική ...υπόθεση.
Ως μια απεγνωσμένη προσπάθεια για να βρεθούν ποσά τα οποία δεν υπάρχουν και ως μια προσπάθεια να υποβαθμιστεί το μέγεθος της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος μας, υπό τη διαχείριση σας.
Έναν προϋπολογισμό, που ενώ φαίνεται να έχει στην 1η και 2η αναμόρφωση του, μια επιφανειακά σωστή λογιστική αποτύπωση ,τον βλέπουμε να περιορίζεται σε μια αμιγώς διαχειριστική αντίληψη, χωρίς δυστυχώς καμιά συγκεκριμένη αναπτυξιακή προοπτική και στόχευση.
Έναν προϋπολογισμό που περιλαμβάνει ίδιες μελέτες και έργα βαλτωμένα, που είχαν ενταχθεί ή ξεκινήσει τα προηγούμενα έτη και δεν έχουν ολοκληρωθεί έως σήμερα. Όλο αυτό, σε συνδυασμό με τον εξαιρετικά χαμηλό ρυθμό απορροφητικότητας των προβλεπόμενων πόρων, προδιαγράφει ήδη μια πολύ κακή εικόνα για τον Δήμο
Χαλκιδέων το 2024 και για το μέλλον του δήμου γενικότερα τα επόμενα έτη.
Ειδικότερα,
Στην 1η και στη 2η αναμόρφωση:
Ο προϋπολογισμός αποδεικνύει περίτρανα την ανικανότητα να υλοποιηθεί από την ίδια τη δημοτική αρχή ένας προϋπολογισμός που δεν έχει τουλάχιστον το βασικό στοιχείο ενός «οράματος». Υπάρχει παντελής έλλειψη οράματος, παρ’ ότι περνάνε εκατομμύρια από μπροστά μας, είτε με το «Φιλόδημο», με το νέο ΕΣΠΑ, με το Πράσινο
Ταμείο και άλλα.
Και πώς να υπάρχει οποιοδήποτε όραμα, όταν η σημερινή διοίκηση του Δήμου, διανύοντας ήδη τη δεύτερη θητεία της, δεν έχει ακόμα προβεί στην κατάθεση Επιχειρησιακού Προγράμματος. Το πιο σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης ενός Δήμου! Κοντεύουμε στα μισά του 2024 και ακόμα έχουμε ως μπούσουλα το επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Δ.Α. Παγώνη 2014-2019.
Η σημερινή διοίκηση του Δήμου κινείται στη λογική του “βρίσκοντας και κάνοντας» του «πάμε και όπου βγεί», και αντί να διαμορφώνει τον προϋπολογισμό της με βάση τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες του Δήμου μας, επιμένει να αντιλαμβάνεται την αποστολή της με όρους εταιρίας συμβούλων και παροχής υπηρεσιών, που βρίσκει
ευκαιριακές πηγές χρηματοδότησης από το κράτος, χρηματοδοτήσεις κυρίως εκτάκτων αναγκών, παρουσιάζοντας τες πάντα ως μεγάλες επιτυχίες.
Στον δικό μας προϋπολογισμό, απουσιάζει οποιοδήποτε σημαντικό νέο έργο, συνεχίζονται μόνο τα έργα που σας κληροδότησε η Δημοτική Αρχή Παγώνη, αν και αποδεικνύετε ότι είσαστε ανίκανοι να τα διαχειριστείτε.
Η εκτέλεση δε και η απορρόφηση του προϋπολογισμού, κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα από την πρώτη σας κιόλας θητεία.
Πολλά έργα μένουν ανολοκλήρωτα, παίρνοντας συνεχώς τεράστιες παρατάσεις ή καθυστερεί σημαντικά η έναρξή τους και τα κάνετε να σέρνονται σε κάθε προϋπολογισμό και σε κάθε αναμόρφωση.
Χαρακτηριστικά τέτοια έργα είναι το Μουσικό Σχολείο, η Πλατεία Αγοράς, το 26ο Δημοτικό Σχολείο, το ΕΕΕΕΚ, το κτίριο του ΟΣΕ, το κλειστό κολυμβητήριο και πολλά άλλα.
Γεννιούνται δε σοβαρές αμφιβολίες εάν, σύμφωνα με την ανεπάρκεια και την αναποτελεσματικότητα που έχετε επιδείξει έως σήμερα, θα καταφέρετε να τα αποπερατώσετε μέχρι το τέλος και της δεύτερης θητείας σας.
Οι υποδομές που πραγματικά έχει ανάγκη ο Δήμος δεν διαφαίνονται πουθενά στον προϋπολογισμό.
Οι δαπάνες για τη παιδεία και την κοινωνική πολιτική είναι ανεπαρκείς και κυρίως δεν απαντούν σε σύγχρονες ανάγκες.
Καμία χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για νέο έργο – το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο με αστείρευτη ροή χρημάτων, το χρηματοδοτικό εργαλείο που εκμεταλλεύονται και κυνηγάνε όλοι οι σύγχρονοι Δήμοι.
Δυστυχώς ο Δήμος Χαλκιδέων, με τα τόσα πολλά προβλήματα, με τα τόσο μοναδικά πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά, που εμπίπτουν στις προτεραιότητες του ΕΣΠΑ, αδυνατεί να ωριμάσει οποιαδήποτε νέα αναπτυξιακή πρόταση για καινούριο έργο. Η Δημοτική Αρχή αρκείται ν προσπαθεί να εντάξει , τα ίδια παλιά έργα του προηγουμένου ΕΣΠΑ στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, λόγω αδυναμίας έγκαιρης ολοκλήρωσης και
αποπληρωμής τους στους προβλεπόμενους χρόνους.
Δυστυχώς, αποδεικνύετε περίτρανα ότι δεν έχετε καμιά αναπτυξιακή προοπτική, δεν σας ενδιαφέρει το μέλλον του Δήμου. Και πώς να σας ενδιαφέρει, όταν στο μοναδικό που δίνετε πολύ μεγάλη σημασία και κινείτε πολύ γρήγορα τις όποιες διαδικασίες (πολλές φορές μέσω των απευθείας αναθέσεων με τη διαδικασία του έκτακτου και
κατεπείγοντος), είναι με ότι έχει να κάνει με τη διαχείριση των σκουπιδιών, τα σπιτάκια ανακύκλωσης και ότι άλλο έχει σχέση γενικά με τα απορρίμματα.
Σημαντικό θέμα τα απορρίμματα για ένα Δήμο δεν λέω….αλλά και οξύμωρο για εμάς, γιατί ε νώ δαπανούνται τεράστια ποσά από τον προϋπολογισμό του Δήμου μας για τα απορρίμματα, εις βάρος άλλων αναπτυξιακών δαπανών, δεν έχετε λύσει τα προβλήματα καθαριότητας στο ελάχιστο γιατί ο Δήμος μας από άκρη σε άκρη, είναι κατά γενική ομολογία, παρατημένος και βρώμικος.
Ο μοναδικός λόγος ύπαρξης του προϋπολογισμού για εσάς, είναι τα αυτονόητα, τα τυπικά. Όπου υπάρχει ανάγκη πολιτικής παρέμβασης, αδυνατείτε να αντεπεξέλθετε, όπως η περίπτωση της Χαραυγής, των παράνομων χωματερών και άλλων σημαντικών ζητημάτων.
Ζητήματα όπως τα ανείσπρακτα πολλών ετών και πολλών δεκάδων εκατομμυρίων αλλά και τα έργα που εκτελούνται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και χωρίς καμία χρονική δέσμευση για τη περάτωση τους, θα έπρεπε να είναι στην κορυφή της ατζέντας σας.
Το σχεδόν ανύπαρκτο αποθεματικό των 7.821,56 ευρώ υποδεικνύει έναν δήμο στα πρόθυρα της πτώχευσης, καθώς η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το έτος 2024 είναι σε επικίνδυνα οριακά επίπεδα.
Αν κάτι πάει λάθος ή προκύψει μια έκτακτη ανάγκη, εκτός από αυτές που έχουν προγραμματιστεί και έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, τότε τίθεται σε κίνδυνο ολόκληρο το σχήμα εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2024 και ο Δήμος θα καταρρεύσει οικονομικά!!
Εκεί δυστυχώς τον οδηγείτε, στο τέλμα, με την αναποτελεσματική σας διοίκηση και διαχείριση μέσω της ατομικής πολιτικής που έχετε ακολουθήσει μέχρι σήμερα χωρίς Ολοκληρωμένο Σχεδιασμό και Προγραμματισμό.
ΑΛΛΑΞΤΕ ρότα πριν είναι πολύ αργά και δεν υπάρχει γυρισμός.
Η περίοδος χάριτος για εσάς τέλειωσε.
Φυσικά ΔΕΝ ψηφίζουμε τη 1η και τη 2η αναμόρφωση γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε συνένοχοι στο οικονομικό αδιέξοδο και στον μηδενισμό των οικονομικών του αποθεμάτων που με μαθηματική ακρίβεια θα περιέλθει ο δήμος μας».