Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

ΕΝΑΕ

Επιστολή Πρ. ΕΝΑΕ
στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
& Τροφίμων

Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δημήτρης Δράκος.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
Αθήνα, 19.06.2009Α.Π. : 732

Προς : Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΤροφίμωνΥπ’ όψιν : Υπουργού, κυρίου Σ Χατζηγάκη

Θέμα : Κατάθεση προτάσεων επί της εφαρμογής του ΠΑΑ 2007-2013Μετά την έγκριση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 “Αλέξανδρος Μπαλτατζής”, με στόχο την τόνωση της υπαίθρου, τη δημιουργία υποδομών, τη μείωση του κόστους παραγωγής και κυρίως, τη διασφάλιση και παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος καταθέτει τις παρατηρήσεις της, για την προώθηση μίας σειράς Μέτρων και Δράσεων των του Π.Α.Α. προκειμένου να επιτευχθούν οι κοινοί στρατηγικοί μας στόχοι και το αναπτυξιακό μας όραμα για την αγροτική ανάπτυξη και να αποδώσει η κάθε πλευρά το μέγιστο δυνατό έργο στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της.
Αναλυτικά η ΕΝΑΕ ζητά την άμεση προώθηση των κάτωθι ζητημάτων:

Στον ΑΞΟΝΑ 1
Μέτρο 125:
Εγγειοβελτιωτικά έργα, Έργα αναδασμών, Αγροτικός εξηλεκτρισμός, προκήρυξη όλων των δράσεων.
Μέτρο 121: Εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων, με προτεραιότητα στις δράσεις:
- Σχέδια βελτίωσης τόσο φυτικής όσο και ζωικής παραγωγής τα οποία να προωθούνται για γνωμοδότηση και έκδοση απόφασης ένταξης στις υπηρεσίες των Περιφερειών (μετά την υποδοχή των από τις Ν.Α), για επίσπευση της διαδικασίας.- Έγκριση των Μικρών Σχεδίων Βελτίωσης, έως 50.000 €, που αφορούν αποκλειστικά σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις
Μέτρο 112: Εγκατάσταση νέων γεωργών.
Η συνολική Δημόσια Δαπάνη του μέτρου είναι 304.99 εκ. € για την περίοδο 2007-13. Για την πρώτη πρόσκληση ενδιαφέροντος από 16-02-09 έως 31-12-09 είναι 100 εκ €. Επειδή μεσολάβησε μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ της τελευταίας πρόσκλησης (2005) του Γ΄ΚΠΣ και της παρούσας, υπήρξε μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων γεωργών με αποτέλεσμα να μην τους καλύπτει η πίστωση των 100 εκ. €.

Ζητάμε:
Να αυξηθεί
η πίστωση της παρούσας πρόσκλησης έτσι ώστε και οι επιλαχόντες νέοι γεωργοί που θα προέλθουν από την αξιολόγηση και οι οποίοι θα πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης να καλυφθούν.
Επανεξέταση του χαρακτηρισμού και της μοριοδότησης των καπνοπαραγωγών περιοχών. Η μοριοδότηση με 10 μόρια των χαρακτηριζόμενων καπνοπαραγωγών περιοχών, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα και αδικεί κατάφορα υποψηφίους νέους γεωργούς άλλων περιοχών (χαρακτηριστική η περίπτωση της περιφέρειας Πελοποννήσου). Αυτό θα μπορούσε να αντισταθμισθεί με την εισαγωγή μοριοδότησης στους γεωργούς των πυρόπληκτων νομών, με την προϋπόθεση ότι η επί πλέον βαθμολογία θα δίνεται για μια από τις δύο περιπτώσεις (καπνοπαραγωγική ή πυρόπληκτη περιοχή).
Την προώθηση των σχεδίων φυτικής και ζωικής παραγωγής διότι η καθυστέρηση αυτής λειτουργεί αρνητικά για τους υποψηφίους νέους γεωργούς οι οποίοι έχουν συμπεριλάβει σχέδιο βελτίωσης στο επιχειρηματικό τους σχέδιο και οι οποίοι συνήθως περιορίζονται σε ύψος επένδυσης όχι μεγαλύτερο των 50 χιλ €, με συνέπεια την απώλεια μορίων.
Μέτρο 111 (Δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης και ενημέρωσης)
Στον ΑΞΟΝΑ 2
Είναι προφανής ο σημαντικός ρόλος που πρόκειται να διαδραματίσουν οι μέθοδοι παραγωγής που αποβλέπουν στη βελτίωση της ποιότητας των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων ποιότητας στη νέα γεωργική πολιτική της Ε.Ε.Να επισπευσθεί η προκήρυξη των:
το Μέτρο 214 (Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις), με προτεραιότητα στις δράσεις:
- Βιολογική γεωργία- Βιολογική κτηνοτροφία

- Μείωση νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης- Παράταση του προγράμματος μείωσης της νιτρορύπανσης γεωργικής προέ-λευσης για 2 επιπλέον έτη, που αφορά στους δικαιούχους παραγωγούς που εντάχθηκαν το 2006 και οι δεσμεύσεις τους ολοκληρώνονται τον Σεπτέμβριο του 2010.
Πολύ θετικό είναι το γεγονός της μεγάλης αναπροσαρμογής του ύψους ενίσχυσης ανά στρέμμα για τις επί μέρους καλλιέργειες.Απαιτείται όμως η άμεση αντιμετώπιση του θέματος των μεγάλων καθυστερήσεων στις πληρωμές των δικαιούχων παραγωγών οι οποίες οφείλονται στην ασυμβατότητα του συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής–παρακολούθησης-πληρωμών (μηχανογραφημένα αρχεία) μεταξύ Υπηρεσιών των Ν.Α. – ΥΠΑΑΤ – ΟΠΕΚΕΠΕ.
Μέτρο 1.3.2: «Συμμετοχή γεωργών σε συστήματα για την ποιότητα τροφίμων»
Να επισπευσθεί η διαδικασία υπογραφής της ΥΑ και να γίνει άμεσα πρόσκληση ενδιαφέροντος, πριν την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου (δηλαδή για τις φθινοπωρινές καλλιέργειες, να ενταχθούν οι αγρότες μέχρι την περίοδο του Οκτωβρίου οπότε και αρχίζουν οι δεσμεύσεις με τη σπορά).
το Μέτρο 2.1.6 Στήριξη για μη Παραγωγικές Επενδύσεις,
και συγκεκριμένα στο υπομέτρο 2 «Προστασία Φυτοφρακτών και Αναβαθμίδων», να εξεταστεί η δυνατότητα ολοκλήρωσης του έργου εντός ενός έτους, γιατί η εμπειρία της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου έδειξε ότι η τμηματική κατασκευή και χορήγηση της ενίσχυσης στη διάρκεια μίας 5ετίας αποτρέπει πολλούς ενδιαφερόμενους να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Επίσης, όσον αφορά στο Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Βαμβακιού που περιλαμβάνεται στο Ε.Π.Α., με πιστώσεις αποκλειστικά από την Ε.Ε., ζητούμε να επισπευσθεί η υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ και να ακολουθήσει η ΥΑ και η προκήρυξη, προκειμένου να επιτευχθεί η καταληκτική προθεσμία της 31ης Ιουλίου, ώστε να μην υπάρξει απώλεια πόρων.
το Μέτρο 226: Αποκατάσταση του δασοκομικού δυναμικού και εισαγωγή δράσεων πρόληψης.
Στον ΑΞΟΝΑ 3:

«Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας»(ΟΠΑΑΧ)Να επισπευσθεί η δημοσιοποίηση της ΚΥΑ για τις ιδιωτικές επενδύσεις για την τόνωση της οικονομίας στην περιφέρεια. Ήδη εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον.
Στον ΑΞΟΝΑ 4:

«Eφαρμογή της προσέγγισης LEADER»Ζητάμε την αύξηση της Δημόσιας Δαπάνης των εγκεκριμένων προγραμμάτων LEADER στο ύψος των δεσμεύσεων που έχουν κατά περίπτωση εξαγγελθεί.
Διαχείριση προγραμμάτων Ο.Π.Α.Α.Χ. και LeaderΘεωρούμε απαραίτητη τη συνεργασία με τις Αναπτυξιακές εταιρείες της Αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση του Άξονα 3 της 4ης Προγραμματικής Περιόδου και τούτο διότι:
Οι Περιφερειακές υπηρεσίες υστερούν ως προς την κάλυψη των αναγκών και τις απαιτήσεις ενός τέτοιου έργου όπως προέκυψε στην ανταπόκριση τους την 3η Προγραμματική Περίοδο που είχαν μόνο τον έλεγχο και όχι την υλοποίηση.
Μέσω των Δομών Στήριξης Ο.Π.Α.Α.Χ. και Leader ουσιαστικά δημιουργήθηκαν από την Αυτοδιοίκηση Περιφερειακές Αναπτυξιακές Εταιρείες που αποδεδειγμένα προσέφεραν πολύ σημαντικό έργο στην ύπαιθρο.
Επιπλέον οι Αναπτυξιακές των Ο.Τ.Α. στήριξαν τις περιοχές και σε άλλες δράσεις τους ως επίσημος μηχανισμός.
Πραγματοποίησαν ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ενημερωτικών εκδηλώσεων, ημερίδων, συνεντεύξεων τύπου ώστε η πληροφόρηση να φτάνει και στο τελευταίο χωριό προβάλλοντας το έργο του Υπουργείου.
Διαφορετικά θα απαξιωθεί ένας έτοιμος μηχανισμός που δημιούργησε η Αυτοδιοίκηση, με περιφερειακή οργάνωση και εμπειρία.
Με βάση τα παραπάνω θα πρέπει να επανεξετασθεί ο σχεδιασμός του Υπ.Α.Α.&Τ. σχετικά με την διαχείριση του Άξονα 3 και 4 του ΠΑΑ 2007-2013 ώστε η Αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί στον αναπτυξιακό της ρόλο και το Υπουργείο να αξιοποιήσει έναν έμπειρο και αποτελεσματικό μηχανισμό
Πετρέλαιο για αγροτική χρήσηΝα υπάρξει καθορισμός του ύψους ενίσχυσης, ανάλογα με την καλλιέργεια και χρονοδιάγραμμα καταβολής της στους δικαιούχους παραγωγούς.
Ενιαία ενίσχυση

Ζητάμε την απαλλαγή και των συνταξιούχων αγροτών από το κόστος ενεργοποίησης των αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης.
Μητρώα και Μηχανογραφική υποστήριξη προγραμμάτωνΚρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή και χρήση κοινού μηχανογραφικού συστήματος για τις υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.&Τ. τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τις Νομαρχιακές υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών.Αυτό διότι η ασυμβατότητα των υπαρχόντων συστημάτων μηχανογράφησης, δημιουργεί μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές δικαιούχων των διαφόρων προγραμμάτων.Εκτιμάται ότι τα προβλήματα θα ενταθούν εάν δοθούν στα αγροτεμάχια διαφορετικοί κωδικοί από το νέο Μητρώο που θα δημιουργηθεί με την ΠΑΣΕΓΕΣ.
Επί της διαδικασία εφαρμογής του ΠΑΑ 2007-2013Πριν την έκδοση των προσκλήσεων των μέτρων του Π.Α.Α. 2007-2013, για να αποφευχθούν προβλήματα ερμηνειών των ΚΥΑ και των εφαρμοστικών ΥΑ καθώς και καθυστερήσεις, θα πρέπει να προηγείται συνεργασία των καθ’ ύλη αρμοδίων κεντρικών υπηρεσιών και των δομών του Υπ.Α.Α.&Τ., των υπηρεσιών των Περιφερειών και των υπηρεσιών των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, προκειμένου να αποφευχθεί ταλαιπωρία των ενδιαφερομένων και προβλήματα στην απορρόφηση των πιστώσεων.
Θεωρούμε ότι η κατάθεση των επισημάνσεων αυτών, θα εξυπηρετήσει την εφαρμογή των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και την απόδοση καλύτερου έργου από τον Έλληνα αγρότη και δραστηριοποιούμενο εν γένει πολίτη στον πρωτογενή τομέα.
Πιστεύουμε ότι στη συνάντησή μας με εσάς θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε ακόμη καλύτερα τα ανωτέρω και να ανταλλάξουμε τις απόψεις μας για την τελική διαμόρφωση και την υλοποίηση του ΠΑΑ 2007-2013, ώστε να αξιοποιηθεί, προς όφελος των αγροτών, και το τελευταίο διαθέσιμο Ευρώ.


Ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ
Δημήτρης Δράκος