Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

«Kανέναν
δεν κρατάμε με το ζόρι»
Μήνυμα Καραμανλή από τις Βρυξέλλες
με αποδέκτες στο εσωτερικό της ΝΔ
Tα θέματα της εσωτερικής επικαιρότητας κυριάρχησαν στη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Η συνέντευξη Τύπου για τις αποφάσεις της ΕΕ
Ο κ. Καραμανλής απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και ξεκαθάρισε ότι όλοι κρίνονται από τους πολίτες.
Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν αλλαγές
στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια -με αφορμή και την αποχώρηση Ρουσόπουλου- επανέλαβε ότι τις τελικές αποφάσεις για τα πρόσωπα θα τις λάβει ο ίδιος ως πρόεδρος της ΝΔ.
Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει τις θέσεις του Γιάννη Μανώλη, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι δικαίωμα του κάθε βουλευτή να αποφασίζει για το τι θα πράξει, ακόμα και αν επιθυμεί -αναλαμβάνοντας την ευθύνη- να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση.
«Δεν μένει κανείς με το ζόρι» είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι δεν στοχεύει σε κινήσεις εντυπωσιασμού μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά σε ουσιαστικές πολιτικές για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, πολιτικές για τις οποίες και ο ίδιος θα κριθεί στο τέλος.
Σχετικά με τον ΛΑΟΣ, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με ένα ακραίο κόμμα, δεδομένου ότι υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές.
Μάλιστα χαρακτήρισε πολιτικά αήθη τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε στελέχη της ΝΔ να ενταχθούν στο κόμμα του.
Σε ερώτηση για το αν η ΝΔ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Κάρολου Παπούλια για δεύτερη προεδρική θητεία το 2010, ο κ. Καραμανλής απάντησε θετικά, ασκώντας μάλιστα κριτική στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση του.
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στο θέμα της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα δύσκολο, σύνθετο και διεθνές πρόβλημα, το οποίο απαιτεί σοβαρότητα.
Παράλληλα, κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι ισοπεδώνει όλες τις προσπάθειες που γίνονται, ενώ απέρριψε τα περί διάλυσης της Αντιτρομοκρατικής. Έφερε μάλιστα παραδείγματα από αξιωματικούς που βρίσκονται στην ίδια θέση εδώ και πολλά χρόνια.
Τέλος, κάλεσε τους πάντες να μην στρέφονται κατά της ΕΛ.ΑΣ., ώστε εκείνη να μπορέσει να κάνει το καθήκον της.
Σε ερώτηση για την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ στην Κέρκυρα με αεροσκάφος που θα φέρει τα διακριτικά των «Μακεδονικών Αερογραμμών»
(για τη σύνοδο του ΟΑΣΕ), ο κ. Καραμανλής είπε ότι η Ελλάδα κατάφερε να περάσει τις θέσεις της για την υπόθεση της ονομασίας της γειτονικής χώρας, ακόμα και όταν όλοι πίστευαν ότι επρόκειτο για χαμένη υπόθεση.
Με βάση τα ανωτέρω, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν η ελληνική πλευρά απαγόρευε την προσγείωση του αεροπλάνου της ΠΓΔΜ θα έδειχνε μικρότητα, νευρικότητα και ανασφάλεια.
Τέλος, ερωτηθείς για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου από την Τουρκία, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι το θέμα αυτό το έθεσε στη συνάντηση που είχε προ δύο μηνών με τον Μπάρακ Ομπάμα και τόνισε ότι σκοπεύει να το θέσει και στον Τούρκο πρωθυπουργό, κατά την αυριανή συνάντησή τους στην Αθήνα.