Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ


Εντυπωσιακή και δυναμική σε παλμό η κεντρική προεκλογική ομιλία του Σίμου Κεδίκογλου
«Μαζί θα ξαναπάμε μπροστά για την Εύβοια που θέλουμε , για την Ελλάδα που αγαπάμε».
Ενθουσιώδης και με παλμό ήταν η κεντρική προεκλογική ομιλία στη Χαλκίδα του υποψήφιου βουλευτή Εύβοιας της ΝΔ, Σίμου Κεδίκογλου
, ο οποίος δεσμεύτηκε, ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για να βγει η Εύβοια από την απομόνωση δεκαετιών και για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.
Σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, στο θέατρο Παπαδημητρίου ο Σίμος Κεδίκογλου μίλησε από καρδιάς , βαθύτατα συγκινημένος από τη θερμή υποδοχή, που του επεφύλαξαν η νεολαία της ΝΔ, φίλοι και ψηφοφόροι, ευχαριστώντας τους , γιατί στάθηκαν δίπλα του και του έδωσαν δύναμη να αγωνιστεί για να αποκτήσει η «όσα της χρωστάνε».
Τον Σίμο Κεδίκογλου προλόγισε η μικρή Χριστίνα, το ίδιο κοριτσάκι που είχε μιλήσει για το φίλο της το Σίμο, το 2007, νιώθοντας περήφανη για όλα όσα έχει κάνει από τότε μέχρι σήμερα για τον τόπο του.
Στο βήμα, δίπλα στο Σίμο Κεδίκογλου ήταν και η Ράντου Νεφέλη, που μέσω της νοηματικής γλώσσας μετέδιδε την ομιλία του υποψήφιου βουλευτή.
Παρόντες στην ομιλία του, μεταξύ άλλων ήταν ο πρώτος σύμβουλος της Ρωσικής Πρεσβείας, Βλαντιμίρ Σκλιάπιν, οι Δήμαρχοι Χαλκίδέων, Θανάσης Ζεμπίλης, Ν.Αρτάκης, Αναστάσιος Πρατσόλης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας Παναγιώτης Σίμωσης, ο πρώην πρόεδρος της Ευβοϊκής Πίστης, Ευάγγελος Σταύρου, δημοτικοί σύμβουλοι κα.
Ο Σίμος Κεδίκογλου
τόνισε, ότι μόνο η κυβέρνηση Καραμανλή είναι εγγύηση για την ολοκλήρωση των έργων, για να μπει η Εύβοια οριστικά σε τροχιά ανάπτυξης.
Όπως είπε, σε ενδεχόμενη επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία θα αφήσουν τα έργα να καρκινοβατούν, όπως έκαναν για 20 χρόνια με τα περισσότερα έργα. Ο ίδιος επανειλημμένα έχει προκαλέσει τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ να πάρουν θέση για το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης για την Εύβοια, για το εάν θα μείνουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται από εθνικούς πόρους στην Εύβοια ή θα τα πάρουν πάλι και θα τα πάνε αλλού.
Σε αυτό το σημείο ο κ. Κεδίκογλου άσκησε δριμεία κριτική στο ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς του Γιώργου Παπανδρέου στα εθνικά μας θέματα, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τη σπουδή του να αναθεωρήσει τις συμφωνίες με τη Ρωσία.
Δήλωσε περήφανος για τον πρωθυπουργό , τον πρώτο Έλληνα πρωθυπουργό που έθεσε βέτο στους Αμερικανούς. Ο Κώστας Καραμανλής προέταξε το εθνικό συμφέρον, αψηφώντας οξύτατες αντιδράσεις της Ουάσιγκτον και έδωσε νέο προσανατολισμό στην εξωτερική μας πολιτική με την ελληνορωσική προσέγγιση.
Οι ενεργειακές συμφωνίες με τη Μόσχα αναβάθμισαν την Ελλάδα. Οι μόνοι που δυσαρεστήθηκαν ήταν οι Τούρκοι αφού η συμφωνία Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη εξουδετερώνει ένα σημαντικό όπλο τους , τα Δαρδανέλια.
Ακούγοντας τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να επικαλείται «εθνικά συμφέροντα» για την αναθεώρηση της συμφωνίας, ο Σίμος Κεδίκογλου αναρωτήθηκε: από πότε τα εθνικά μας συμφέροντα ταυτίζονται με τα τουρκικά;
Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στις προσπάθειές του για την ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων και την επιβράβευσή τους με την απόφαση του Προέδρου Πούτιν να του απονείμει το παράσημο Πούσκιν, μία από τις υψηλότερες διακρίσεις που απονέμει η Ρωσία σε ξένους υπηκόους.
Κίνητρό ήταν ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να είναι γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας και αντίστοιχα η Εύβοια- λόγω γεωγραφικής θέσης- μπορεί και πρέπει να είναι γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.
Το ΠΑΣΟΚ ανέφερε, μεταξύ άλλων, θέλει να ακυρώσει μία επίπονη εθνική προσπάθεια όχι μόνο στην εξωτερική πολιτική , αλλά και στην οικονομία.
Το δανικό μοντέλο που ευαγγελίζεται το ΠΑΣΟΚ- τόνισε- μας το παρουσιάζουν ανορθόγραφα, αφού στην πραγματικότητα είναι δανΕΙκό, γιατί θα οδηγήσει αναπότρεπτα σε νέο τεράστιο δανεισμό της χώρας, με καταστροφικές συνέπειες.
Επεσήμανε, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέρχεται στις εκλογές χωρίς οικονομικό σχέδιο και με υποσχέσεις παροχών έξω από κάθε πραγματικότητα. Η αισιοδοξία στην αγορά δεν χτίζεται με θεωρίες και γενικολογίες, αλλά με ξεκάθαρες πολιτικές, με δύσκολες αποφάσεις και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Πρόσθεσε, ότι το ΠΑΣΟΚ προσέρχεται στις εκλογές χωρίς οικονομικό σχέδιο και με υποσχέσεις παροχών έξω από κάθε πραγματικότητα. Υπόσχεται τα πάντα στους πάντες χωρίς να λέει τίποτα συγκεκριμένο, ενώ η ΝΔ δεσμεύεται ότι από το 2010 η ελληνική οικονομία θα έχει τραβήξει το δρόμο της σίγουρης, της στέρεης ανάπτυξης.
Και συνέχισε: «Το ΠΑΣΟΚ ενώ μιλά για μέτρα εξυγίανσης ,δεν τα αποκαλύπτει! Περιορίζεται σε αοριστίες. Εμείς λέμε: Η Ελλάδα χρειάζεται δύο χρόνια για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Λέμε , όμως, συγκεκριμένα και τον τρόπο που μπορεί να γίνει αυτό.
» Κι αν θέλετε αυτή είναι η ταμπακιέρα των φετινών εκλογών. Οι Έλληνες πρέπει να διαλέξουν ποιόν θα εμπιστευθούν να οδηγήσει τη χώρα τα επόμενα κρίσιμα χρόνια. Τον Γιώργο Παπανδρέου με τα ευχολόγια και τις ακάλυπτες υποσχέσεις ή τον Κώστα Καραμανλή με το συγκεκριμένο πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα για την έξοδο από την κρίση».
Στη συνέχεια στάθηκε
στις ενέργειες που ο ίδιος έκανε για να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης που του έδειξαν οι πολίτες της Εύβοιας στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, έχοντας ως σταθερό γνώμονα την προάσπιση του κοινού συμφέροντος και τη στήριξη των πλέον ευάλωτων ομάδων.
Το προσωπικό του στοίχημα, το στοίχημα της Εύβοιας ήταν να βγει αυτός ο πλούσιος τόπος από την αδράνεια και την εγκατάλειψη. Πρώτη προτεραιότητά του εντός και εκτός Βουλής ήταν «ο δρόμος», ο εκσυγχρονισμός του οδικού μας δικτύου.
«Νιώθω περήφανος- είπε- που μετά από 20 χρόνια μηδενικών κονδυλίων και έργων, επιτέλους εκτελέστηκαν, εκτελούνται και έχουν δρομολογηθεί έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ουσιαστικά όλα τα βασικά έργα υποδομής».
Επιγραμματικά ανέφερε τα εξής:
1.
ΔΡΟΜΟΙ
1.1. ΧΑΛΚΙΔΑ-ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ : Είναι πια χειροπιαστό μπροστά μας.
1.2. ΛΕΠΟΥΡΑ-ΚΑΡΥΣΤΟΣ: Τα δύσκολα τελειώνουν εφέτος και το 2010 ολοκληρώνεται.
1.3. ΒΟΡΕΙΟΣ ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ: Μέσα στο 2009 ολοκληρώνεται η μελέτη. Έχει συμφωνηθεί με την Ε. Ε η ένταξή του στο ΕΣΠΑ και από 1.01.2010 μπορεί να δημοπρατηθεί.
1.4. ΧΑΛΚΙΔΑ-ΚΥΜΗ: Μεσογειακή χάραξη. Ανατέθηκε η προκαταρκτική μελέτη. Θα καθορίσει από πού και πώς μπορεί να περάσει.
1.5. ΚΑΡΥΣΤΟΣ-ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ: Είναι ενταγμένο στο Ειδικό Αναπτυξιακό
Πρόγραμμα με προϋπολογισμό 3,50 εκ. ευρώ από εθνικούς πόρους. Αναμένεται η δημοπράτηση από τις (Τεχνικές Υπηρεσίες Ν.Εύβοιας) Προοδευτικά στην 4ετία ο Κάβο-ντόρος γίνεται το Πήλιο της Εύβοιας.
ΑΙΔΗΨΟΣ - ΓΙΑΛΤΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑΛΤΡΑ – ΛΙΧΑΔΑ: Είναι στη φάση της δημοπράτησης με προϋπολογισμό 8.00 (4.00+4.00) εκατ. Ευρώ από το Ειδικό Αναπτυξιακό.
1.7. ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΓΙΑΛΤΡΩΝ:Εντάσσεται στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 9.200 εκατ. Ευρώ
2. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ (ΠΑΡΑΚΑΜΨΕΙΣ) ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Ολοκληρώνεται η μελέτη. Ακολουθεί η δημοπράτηση μετά την συμφωνία και του Δήμου
2.2 ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ: Δημοπρατήθηκε τον Αύγουστο του 2009. Αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης κατασκευής προϋπολογισμού περίπου 27.00 εκατ. Ευρώ
2.3 ΑΜΑΡΥΝΘΟΥ: Δημοπρατείται το Νοέμβριο του 2009
2.4 ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ: Ολοκληρώνεται η μελέτη εφέτος και το 2010 δημοπρατείται.
2.5 ΑΙΔΗΨΟΥ: Εντάχθηκε στο Ειδικό Αναπτυξιακό και συντάσσεται ο φάκελος δημοπράτησης προϋπολογισμού 7.00 εκατ. Ευρώ
ΙΣΤΙΑΙΑ-ΒΟΥΤΑΣ: Η ολοκλήρωση εντάχτηκε στο Ειδικό Αναπτυξιακό και αναμένεται η δημοπράτηση προϋπολογισμού 2.50 εκατ. Ευρώ
3. ΣΗΡΑΓΓΑ
ΣΗΡΑΓΓΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ: Προβλέπεται στη μελέτη του Βορ. Οδικού άξονα, μήκους 3 χλμ περίπου. Είναι ανάμεσα σε Ψαχνά και Προκόπι.
4. ΛΙΜΑΝΙΑ
ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ:
Ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και στο Ειδικό Αναπτυξιακό προϋπολογισμού συνολικά 13.100 εκατ. Ευρώ
4.2 ΚΥΜΗΣ: Ενταγμένο στο ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 6.30 εκατ. Ευρώ
4.3 ΚΑΡΥΣΤΟΥ: Ολοκληρώνεται από το Ειδικό Αναπτυξιακό και το ΕΣΠΑ προϋπολογισμού συνολικά 6.30 εκατ. Ευρώ
4.4 ΜΑΡΜΑΡΙΟΥ: Ενταγμένο στο Ειδικό Αναπτυξιακό με 1ο προϋπολογισμό συνολικά 6.50 εκατ. Ευρώ
5. ΦΡΑΓΜΑΤΑ
ΜΑΝΙΚΙΩΝ:
Μεταβιβάστηκε το έργο στη ΔΕΗ , η οποία ολοκληρώνοντάς το θα το παραδώσει σε Διαδημοτική Επιχείρηση
5.2 ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ- ΨΑΧΝΑ: Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και τελεί υπό δημοπράτηση
5.3 ΜΙΣΤΡΟΥ-ΠΟΥΡΝΟΥ: Είναι στη φάση επιλογής θέσης και τύπου στη μελέτη αξιοποίησης των ρεμάτων της Δίρφυος: Στενιώτικο-Καμπιών-Μαυρόπουλο. Ο τρόμος του Λήλαντα απομακρύνεται οριστικά με την κατασκευή του.
Ιδιαίτερο βάρος έδωσε ο Σίμος Κεδίκογλου στην εξεύρεση του ορθολογικότερου τρόπου διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων της Εύβοιας.
Τόνισε, ότι όχι μόνο μπορούμε να προστατευτούμε οριστικά από πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και να λύσουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα αξιοποίησης της καθαρότερης μορφής παραγωγής ενέργειας, της υδροηλεκτρικής.
Σκέφτηκε ρηξικέλευθα, συνεργάστηκε με τα δασαρχεία, με τη διεύθυνση φραγμάτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τη διεύθυνση Υδροηλεκτρικών Έργων της ΔΕΗ και βρήκαν καινοτόμες λύσεις.
Ο κ. Κεδίκογλου συνέχισε , λέγοντας, ότι σημαντική είναι και η πρόοδος στον τομέα της Υγείας στην Εύβοια, με τη θεμελίωση του νέου νοσοκομείου Χαλκίδας, με την αναβάθμιση σε μικρό νοσοκομείο του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας, τη λειτουργία μονάδας τεχνητού νεφρού στο νοσοκομείο Κύμης και τον πολλαπλασιασμό των αγροτικών και περιφερειακών ιατρείων.
Και κατέληξε: «Ξεκινήσαμε έναν όμορφο αγώνα πριν από πεντέμισι χρόνια και τώρα είμαστε στην κρισιμότερη καμπή. Σας καλώ να συνεχίσουμε μαζί για να φτάσουμε την Εύβοια εκεί που θέλουμε και της αξίζει».