Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Σοφία Ντούρου

Τοποθέτηση στο Ν.Σ. για τις καταστροφές που έπληξαν το νομό της Εύβοιας.

Η πλημμύρα έδειξε πόσο ανοχύρωτος είναι ο νομός, έρμαιο κάθε κακοκαιρίας, μικρής ή μεγάλης.
Θυμίζουμε ότι το ζήτημα των αντιπλημμυρικών μέτρων το θέσαμε 3 ημέρες πριν τις μεγάλες καταστροφές, όπως και πέρσι αλλά και το 2007 μετά τις μεγάλες πυρκαγιές. Μέτρο ουδέν. Η καταστροφή ήταν προβλέψιμη και αναμενόμενη.
Δεν θα τη χαρακτηρίσουμε φυσική καταστροφή αλλά έγκλημα. Δεν μπορεί σε μια μεγάλη νεροποντή να έχουμε τέτοια αποτελέσματα, να χάνονται ανθρώπινες ζωές, να καταστρέφονται καλλιέργειες, γεφύρια, δρόμοι, σπίτια.
Έχει ευθύνη η εκάστοτε κυβέρνηση και η πολιτική της. Και εδώ το έγκλημα είναι διαχρονικό γιατί όλοι το γνωρίζουν χρόνια: Ο νομός θέλει σύγχρονο οδικό δίκτυο, αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά, αντικατολισθητικά έργα, μέτρα αντιπυρικής προστασίας, έργα διευθέτησης ποταμών και χειμάρρων, αλλά και σύγχρονες υποδομές στην υγεία, την παιδεία, αντισεισμική θωράκιση…
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των πολιτικών είναι οι νόμοι που θεσπίστηκαν όπως η αναθεώρηση του άρθρου 24 το 2001 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ όπου έδωσαν στην ουσία το δικαίωμα στους μεγαλοκαταπατητές και το μεγάλο κεφάλαιο να μετατρέψουν τη γη σε εμπόρευμα και την ανάγκη για λαϊκή κατοικία σε εφιάλτη των εργαζομένων και του λαού, μπαζώνοντας χειμάρρους, ρέματα και στη συνέχεια οικοπεδοποιώντας τα.
Τόσα χρόνια, επί κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και ενώ διαχειρίστηκαν πακέτα και κονδύλια και στο νομό μας, δεν έγινε τίποτα.
Ευθύνες καταλογίζουμε και στους Νομάρχες και δημάρχους που στηρίχτηκαν από τα δύο κόμματα γιατί στήριξαν και αποδέχτηκαν αυτές τις πολιτικές.
Τα κονδύλια που μέχρι τώρα ανακοινώθηκαν τα θεωρούμε ελάχιστα για το μέγεθος του προβλήματος.
Ζητάμε άμεση αποκατάσταση των ζημιών. Αποζημίωση στο 100% αυτών που έχασαν τις περιουσίες τους και τις καλλιέργειές τους.
Συνυπολογίζουμε και αυτούς που καταστράφηκαν και από τις φετινές πυρκαγιές αλλά και εκείνες του 2007.
Να ξεκινήσουν τώρα τα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία να ανταποκρίνονται στις ανάγκες που υπάρχουν(θυμίζουμε τη νέα γέφυρα στο δρόμο του Βασιλικού προς Αφράτι).
Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στις πολιτικές που υπηρετείτε, ούτε σ’ αυτά που πιθανόν θα υποσχεθείτε – λόγω εκλογών.
Γι’ αυτό καλούμε τους Ευβοιώτες στις εκλογές στις 4 Οκτώβρη, να απαντήσουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Να ενισχύσουν το Κ.Κ.Ε.