Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ

Απάντηση σχετικά με τις αναρτήσεις σας στις 20.10.09 για τις παρεμβάσεις μου στο Δ.Σ. Δήμου Ληλαντίων.

Μεταξύ των άλλων στις αναρτήσεις σας λέτε ότι το Δ.Σ. του Δήμου Ληλαντίων δεν λειτουργεί σωστά, ότι ο κανονισμός επιτρέπει τις παρεμβάσεις του Δημάρχου όποτε ο ίδιος κρίνει και σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει ο κάθε Σύμβουλος να μιλάει 10΄ κάθε φορά που παίρνει το λόγο. Φανταστείτε 20 Σύμβουλοι χ 10΄χ15 θέματα!! Θα χρειάζονταν 50 ώρες συνεδρίασης.
Η σύγκληση και η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου ρυθμίζονται με κάθε λεπτομέρεια από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου τους οποίους αναφέρθηκα και έχουν ως ακολούθως:
«Ο δήμαρχος μετέχει στις συζητήσεις του συμβουλίου χωρίς ψήφο. Έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του κατά προτεραιότητα». Ποτέ δεν τέθηκε υπό αμφισβήτηση από μένα και από κανέναν άλλον το δικαίωμα του δήμαρχου να εκφράζει τις απόψεις του κατά προτεραιότητα. Αυτό όμως δεν έχει καμιά σχέση με τις κατ’ επανάληψη ατέρμονες «δικανικές» ομιλίες του, που έχουν σαν σκοπό, πέραν των άλλων, τον εντυπωσιασμό και την παρελκυστική τακτική στον αντιπολιτευτικό λόγο γενικά.
«Κάθε ομιλία πρέπει να είναι χρονικά περιορισμένη έτσι ώστε να μπορούν να λάβουν το λόγο και άλλοι τυχόν ενδιαφερόμενοι σύμβουλοι, ώστε να περατωθεί η συνεδρίαση σε λογικά χρονικά όρια.
Ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την έναρξη της συνεδρίασης εκφωνεί τον κατάλογο των παρόντων, καταγράφει τους απόντες από τη συνεδρίαση και σημειώνει εάν είναι δικαιολογημένοι ή όχι. Αφού διαπιστωθεί απαρτία, ο Πρόεδρος κηρύσσει την έναρξη της συνεδρίασης και διευθύνει τη συζήτηση.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Γραμματέας σημειώνει τους υποψήφιους ομιλητές, την ψήφο των συμβούλων και καταγράφει όσους συμβούλους αποχωρούν από τη συνεδρίαση.
Μετά την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος ανακοινώνει στο σώμα κάθε έγγραφο που απευθύνεται στο συμβούλιο. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση, ενημέρωση ή πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο.
Μετά το Δήμαρχο, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας, κατά τη σειρά της δύναμής τους, και στην συνέχεια οι λοιποί Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι τυχόν συμμετέχοντες Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων μπορούν να προβούν σε ανακοινώσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο ή να απευθύνουν ερωτήσεις προς το Δήμαρχο ή τον αρμόδιο, ανάλογα με το θέμα, Αντιδήμαρχο.
Η εισήγηση σε κάθε θέμα δεν μπορεί χρονικά να ξεπερνά τα δέκα (10) λεπτά της ώρας. Μετά το πέρας της εισήγησης, καταρτίζεται από τον Γραμματέα κατάλογος ομιλητών και ο λόγος δίνεται σ’ αυτούς κατά τη σειρά εγγραφής, προηγουμένων των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κατά τη σειρά της δύναμης κάθε δημοτικής παράταξης.
Η διάρκεια της πρωτομιλίας δεν ξεπερνά τα επτά (7) λεπτά της ώρας για τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και πέντε (5) για τους λοιπούς Δημοτικούς Συμβούλους. Τέλος, μετά την εξάντληση του θέματος, ο Πρόεδρος επαναλαμβάνει την πρόταση ή τις προτάσεις και γίνεται ψηφοφορία».
Τώρα κατά πόσο τηρούνται τα πιο πάνω στο Δ.Σ., από το δήμαρχο και τον πρόεδρο, οι οποίοι λειτουργούν με την τακτική του καλού και του κακού, ας το κρίνει ο κόσμος που παρακολουθεί τα συμβούλια.

Κυριαζής Σκλαβούνος
Δημοτικός Σύμβουλος
Του Δήμου Ληλαντίων