Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΥΠΕΣ

Δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών μετά την τελική δοκιμή του συστήματος μετάδοσης των αποτελεσμάτων των εκλογών
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σπύρος Φλογαΐτης παρακολούθησε την τελική δοκιμή του συστήματος μετάδοσης των αποτελεσμάτων των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου. Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

ΣΠ. ΦΛΟΓΑΪΤΗΣ:
«Αγαπητές κυρίες και κύριοι είχα την χαρά να ενημερωθώ από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και τη Singular Logic για τις διαδικασίες οι οποίες έχουν όλες στηθεί και προγραμματιστεί στους ορόφους αυτού του κτιρίου, ώστε οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου να δώσουν αποτελέσματα γρήγορα και αξιόπιστα. Η Singular Logic έχει μακρά διαδρομή στη δημιουργία του λογισμικού και την εξασφάλιση της βεβαιότητας ότι τα αποτελέσματα τα οποία παράγει είναι αξιόπιστα. Θα ήθελα να θυμηθούμε τον κ. Δρυμιώτη, που ξεκίνησε αυτή τη προσπάθεια 30 περίπου χρόνια πριν, το 1981-΄82, και βεβαίως είναι σήμερα η αποκλειστική αυτή παραγωγή της Singular Logic στη χώρα μας, η οποία δίνει αποτελέσματα εμπειρότερα και πλέον αξιόπιστα από εκείνα τα οποία βρίσκει κανείς σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θα ήθελα να πω δυο λόγια για τη διαδικασία με την οποία θα γίνει η εξαγωγή των εκλογικών αποτελεσμάτων το βράδυ της Κυριακής 4ης Οκτωβρίου. Αυτό δε κυρίως για να καταλάβουν οι τηλεθεατές ή οι ακροατές σας τι ακριβώς γίνεται. Θέλω πριν απ’ όλα να τους θυμίσω ότι υπάρχει μια διαδικασία η οποία είναι νομοθετημένη και η οποία αφορά τη διεξαγωγή των Εθνικών Εκλογών.
Ποιο είναι τώρα το σύστημα αυτό το οποίο θα δώσει αμέσως λίγο μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων τα αποτελέσματα στους Έλληνες πολίτες. Είναι το σύστημα αυτό το οποίο έχουμε στήσει εδώ και το οποίο είναι ένα παράλληλο σύστημα της τυπικής διαδικασίας την οποία προβλέπει ο νόμος.
Αυτό το παράλληλο σύστημα έχει αναπτύξει στους κόλπους του με τη σειρά του τρία παράλληλα συστήματα στο πλαίσιο της δουλειάς της Singular Logic. Το πρώτο σύστημα είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων μέσω του διαδικτύου.
Το δεύτερο σύστημα είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων μέσω του δικτύου αποκλειστικής χρήσης και υποκατηγορία αυτή του δεύτερου συστήματος, ή αν θέλετε τρίτη κατηγορία, είναι το σύστημα SRT το οποίο θ’ αναπτύξουμε σε λίγο με τη σειρά του. Το πρώτο που έχουμε να πούμε στους Έλληνες πολίτες είναι ότι μέσω του διαδικτύου μπορούν όλοι να βρίσκουν τα εκλογικά αποτελέσματα τα οποία αναρτώνται μέσα σε 3 έως 5 λεπτά από τη στιγμή που θα γίνει η καταχώρηση του αποτελέσματος.
Δηλαδή το αργότερο μέσα σε 5 λεπτά μ’ ένα «κλίκ» στον υπολογιστή του ο Έλληνας πολίτης ή όποιος απ΄ όλο τον κόσμο θελήσει να παρακολουθήσει τ’ αποτελέσματα μέσα μόνο σε 5 λεπτά θα έχει το εκλογικό αποτέλεσμα που έχει αναρτηθεί και που τον ενδιαφέρει.
Αυτός είναι ο πρώτος τρόπος και πρέπει να σας πω ότι στις προηγούμενες εκλογές, τη βραδιά των εκλογών είχαμε 170.000.000 «χτυπήματα» για να μάθουν οι ενδιαφερόμενοι τα εκλογικά αποτελέσματα.
Βεβαίως το ευρύτερο κοινό παρακολουθεί τα αποτελέσματα μέσω του δεύτερου τρόπου που έχουμε αναπτύξει και αυτός είναι το δίκτυο αποκλειστικής χρήσης. Και συγκεκριμένα το βράδυ των εκλογών το Υπουργείο Εσωτερικών, τα Κόμματα της Βουλής και της Ευρωβουλής, οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στο Υπουργείο Εσωτερικών, το Κέντρο Τύπου που λειτουργεί στο Ζάππειο, 9 ειδησεογραφικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί που καθορίζονται από το Υπουργείο Εσωτερικών και μια σειρά τηλεοπτικών σταθμών είναι συνδεδεμένα σε πραγματικό χρόνο και δίνουν τα αποτελέσματα όχι με την καθυστέρηση των 5 λεπτών που δίνει το διαδίκτυο, αλλά σε μηδέν χρόνο.
Τη στιγμή κατά την οποία μαθαίνουμε τα αποτελέσματα, όλοι αυτοί είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους, και τα μαθαίνουν εξίσου. Πρέπει να πω ότι η παραγωγή των παρουσιάσεων των καρτών είναι ενιαία, την έχει επεξεργαστεί και την επεξεργάζεται εκείνο το βράδυ στη λεπτομέρειά της η Singular Logic ώστε ο κάθε τηλεοπτικός σταθμός να μην μπορεί να παρέμβει στα αποτελέσματα τα οποία έρχονται στη γνώση του Υπουργείου Εσωτερικών.
Η παρουσίαση όμως των καρτών και των αποτελεσμάτων σε ό,τι αφορά τα εμπορικά στοιχεία του κάθε σταθμού είναι ελεύθερα ώστε ο κάθε σταθμός να μπορεί να τα αναπαραγάγει και να τα επεξεργαστεί όπως νομίζει.
Έχουμε κάνει μια καλή προετοιμασία ώστε με βάση και τις εμπειρίες του παρελθόντος να πετύχουμε τους άριστους χρόνους σ’ αυτό το πλαίσιο της διαδικασίας του δικτύου αποκλειστικής χρήσης.
Τρίτο σύστημα SRT:
Αυτή τη χρονιά οι τηλεθεατές και οι ακροατές των ραδιοφωνικών σταθμών καλούνται να εξοικειωθούν με το νέο σύστημα που προτείνουμε στους Έλληνες πολίτες και στον κόσμο ολόκληρο. Είναι ένα σύστημα το οποίο κάνει by pass στο κλασσικό σύστημα εξαγωγής αποτελεσμάτων μέσω του δικτύου αποκλειστικής χρήσης, διότι σε ένα δείγμα 20% με τη σωστή διασπορά σε όλη την Επικράτεια, οι εκλογικοί αντιπρόσωποι έχουν προμηθευτεί με ένα κινητό τηλέφωνο, το οποίο είναι αυτοματοποιημένο πλήρως στη χρήση του, ώστε να μας στείλουν τα αποτελέσματα κατευθείαν και χωρίς τη διαμεσολάβηση κανενός άλλου στο Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό το σύστημα του SRT θα μας βελτιώσει τους χρόνους και συγχρόνως θα μας δώσει τη δυνατότητα να διπλοελέγξουμε τα αποτελέσματα, γιατί τα αποτελέσματα θα έρχονται έτσι κι αλλιώς με την κλασική διαδικασία.
Γύρω στις 10:00 μμ θα ξέρουμε τα αποτελέσματα των εκλογών με το σύστημα SRT. Και γύρω στα μεσάνυχτα θα ξέρουμε τα αποτελέσματα με το κλασικό σύστημα του δικτύου αποκλειστικής χρήσης. Σας θυμίζω ότι τα αποτελέσματα όχι με την εκτίμηση, αλλά με ασφάλεια θα τα έχουμε τις πρώτες πρωινές ώρες. Αυτό το λέω γιατί πολλές φορές δημιουργούνται παρεξηγήσεις και υποψίες. Άλλο η εκτίμηση, άλλο το αποτέλεσμα.
Είναι μια ευκαιρία να σας παρακαλέσω να θυμίσετε στους παράγοντες της εκλογικής διαδικασίας ένα θέμα το οποίο το λέω και το ξαναλέω και δεν θέλω να χάσω καμία ευκαιρία να το ξαναπώ: Μας ενδιαφέρει πολύ, όχι μόνο η σωστή διεξαγωγή της ψηφοφορίας μέχρι την ώρα που κλείνουν τα εκλογικά τμήματα, μας ενδιαφέρει εξίσου η σωστή καταμέτρηση, ώστε να μην βγαίνουν άκυρα ψηφοδέλτια, τα οποία ήταν έγκυρα όταν ο πολίτης τα έριξε στην κάλπη και ώστε η σταυροδοσία, την οποία έκανε ο καθένας ψηφοφόρος να είναι αυτή η ψηφοδοσία, η οποία θα αποδοθεί στο πρακτικό. Διότι η νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου μας διδάσκει ότι δεν γίνεται πάντοτε αυτό που λέει ο νόμος με την επιμέλεια που απαιτεί ο νόμος. Οι υποψήφιοι δίνουν όχι μόνο τη μάχη του κόμματός τους, αλλά και την προσωπική τους μάχη και πρέπει το αποτέλεσμα της προσωπικής τους μάχης να καταμετρηθεί ακριβώς όπως ο Ελληνικός Λαός θέλησε.
Με την ευκαιρία αυτή θέλω να θυμίσω στους εκλογικούς αντιπροσώπους ότι δημιουργούνται ζητήματα πολλές φορές με τις συνωνυμίες. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν το ίδιο όνομα και αυτό πρέπει να το προσέχουν οι ψηφοφόροι οι οποίοι δίνουν το σταυρό προτίμησης, αλλά και αυτός που καταμετρά τις ψήφους.
Αυτά είχα να πω για σήμερα και είναι ευκαιρία να συγχαρώ ξανά την εταιρεία Singular Logic, για την προετοιμασία την οποία έχει κάνει. Είναι μια προετοιμασία η οποία μας δίνει τη βεβαιότητα ότι ο Ελληνικός Λαός γρήγορα και ποιοτικά θα μάθει τα αποτελέσματα το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου. Όπως επίσης να συγχαρώ το Γενικό Γραμματέα κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη, ο οποίος μαζί με τους Γενικούς Διευθυντές του Υπουργείου, θα εξασφαλίσουν, εξ απόψεως Υπουργείου, ότι όλα γίνονται σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος και σύμφωνα με όσα, όχι μόνο περιμένει ο Ελληνικός Λαός, αλλά έχει συνηθίσει κιόλας να περιμένει, χάρη στην καλή δουλειά της Singular Logic.
Ευχαριστώ πολύ.
Ι. ΚΑΡΑΚΑΔΑΣ (Διευθύνων Σύμβουλος Singular Logic):
Κ. Υπουργέ, κατ’ αρχήν ευχαριστώ για τα πολύ καλά σας λόγια και για την εμπιστοσύνη που ανανεώνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών για 24η φορά στα τελευταία 28 χρόνια, όσον αφορά στην εμπλοκή μας στη διαχείριση της συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων. Από την μεριά μας, όπως είδατε και στη σημερινή πρόβα, έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να είμαστε πανέτοιμοι για το βράδυ της Κυριακής.
Έχουμε κάνει προσομοιώσεις σε όλα μας τα συστήματα που επιβεβαιώνουν την άρτια λειτουργικότητά τους. Σήμερα το πρωί είχαμε την εκπαίδευση των δημοσιογράφων, έτσι ώστε να τους εξοικειώσουμε με τα συστήματά μας, για να μπορούν να κάνουν σωστά και γρήγορα τη δουλειά τους το βράδυ των εκλογών.
Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι και ευελπιστούμε ότι αυτή τη φορά πράγματι μαζί σας θα μπορέσουμε να έχουμε ένα ρεκόρ στο χρόνο ενσωμάτωσης και ενημέρωσης, λόγω και των καινοτομιών που, από κοινού, εισάγουμε.
Ευχαριστώ».