Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

ΕΧΑΣΕ Ο ΠΑΟ


Για το top16 της Euroleague
Ο ΠΑΟ έχασε στη Βαρκελώνη
και βγάζει... κομπιουτεράκι για την πρόκριση
Ενας αγνώριστος Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε στο Παλαού Μπλαουγκράνα, με την Μπαρτσελόνα να τον υποχρεώνει στην τρίτη του ήττα σε ισάριθμους αγώνες για το top16 της Euroleague, με 71-83. Πλέον τα περιθώρια για πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, έχουν στενέψει επικίνδυνα για τους...........
πρωταθλητές Ευρώπης, οι οποίοι καλούνται να νικήσουν οπωσδήποτε σε όλες τις υπόλοιπες αναμετρήσεις. Βρίσκονται στην τελευταία θέση του 5ου ομίλου με Μαρούσι, Παρτιζάν και Μπαρτσελόνα να ισοβαθμούν στην πρώτη!
Απογοητευτικό ξεκίνημα
Φοβισμένος και διστακτικός παρουσιάστηκε στο πρώτο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» έμοιαζαν να σέβονται περισσότερο του πρέποντος την Μπαρτσελόνα, με αποτέλεσμα να περιοριστούν σε εκνευριστικά παθητικό ρόλο και να ακολουθήσουν το δικό της ρυθμό χωρίς επιτυχία. Οι καταλανοί προηγήθηκαν με 12-5 χάρη σε διαδοχικά τρίποντα του Μάικλ και του Λόρμπεκ, το «τριφύλλι» μείωσε με τον Μπατίστ στους τρεις (9-12, 6'), αλλά από εκεί και έπειτα η άμυνα του κατέρρευσε σαν... χάρτινος πύργος. Μέσα σε 4 λεπτά δέχτηκε 17 πόντους, πέτυχε με το ζόρι 9 χάρη στις προσωπικές ενέργειες των Πέκοβιτς, Σπανούλη και βρέθηκε φυσιολογικά και επόμενα στο -11 (18-29, 10').
Όλο και χειρότερα Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Πασκουάλ θέλησε να ανακατέψει λιγάκι την τράπουλα και να περάσει τον αθόρυβο, αλλά άκρως αποτελεσματικό, Ρότζερ Γκριμάου. Ο Ισπανός έβαλε σε ακόμα περισσότερους μπελάδες την άμυνα του Παναθηναϊκού, ενώ παρά τη συνεχή αλλαγή των προσωπικών του αντιπάλων, πάντοτε έβρισκε τον τρόπο να φτάσει στο καλάθι. Κατάφερε μάλιστα να φέρει τη διαφορά στην μέγιστη τιμή της (44-29) τη στιγμή που οι παίκτες του Ομπράντοβιτς αγκομαχούσαν να σκοράρουν από τη... γραμμή των βολών.
Ακόμα και έτσι όμως κατάφεραν να βρουν το απαιτούμενο ψυχικό σθένος ούτως ώστε να ανατρέψουν την καθ' όλα εις βάρος του κατάσταση.
Ενθαρρυντικό τέλος Ο Ζοτς εμπιστεύτηκε τον Καλάθη και ο ίδιος τον δικαίωσε με σκυλίσια άμυνα και μπόλικο τρέξιμο, το οποίο μετουσίωσε σε πόντους ο εξαιρετικός Ντρου Νίκολας. Ο Παναθηναϊκός άρχισε επιτέλους να βγάζει άμυνες και η διαφορά έπεσε κάτω από το αγχωτικό φράγμα των δέκα πόντων με το κλείσιμο του ημιχρόνου (38-47).
Θυμήθηκε τον... κακό εαυτό του
Ένας στατικός στην επίθεση και κάκιστος στην άμυνα Παναθηναϊκός δεν θα μπορούσε να έχει τύχη απέναντι σε αυτή την Μπαρτσελόνα. Οι «πράσινοι» έμοιαζαν εκτός τόπου και χρόνου για τρίτο συνεχές παιχνίδι στο top16 της Euroleague και κάθε λάθος στο οποίο υπέπιπταν το πλήρωναν ακριβά. Η διαφορά ξέφυγε και πάλι σε υψηλά επίπεδα με τον Λόρμπεκ να αναιρεί οποιαδήποτε θετική έμπνευση των πρασίνων και Ν' Ντονγκ να στήνει το δικό του πάρτι κάτω από τη ρακέτα. Ο Σενεγαλέζος πέτυχε το 62-45 σαν σε προπόνηση, με την τελευταία αναλαμπή του Παναθηναϊκού στον αγώνα να χρονολογείται λίγο αργότερα (50-62, 28').
Τουλάχιστον κράτησε τη διαφορά
Τίποτα δεν άλλαξε στην τελευταία περίοδο. Οι φωνές του Ομπράντοβιτς δεν έπιασαν τόπο, ενώ αντίθετα χρεώθηκε με τεχνική ποινή πριν την έναρξη του δεκαλέπτου. Το κερασάκι είχε μπει στην τούρτα και το +20 (76-56) από τον Τέρενς Μόρις ήταν γεγονός.
Μοναδικός στόχος ήταν πλέον να μειωθεί η έκταση στης διαφοράς εν όψει της ρεβάνς στο ΟΑΚΑ. Οπερ και εγένετο. Ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε τη χαλάρωση της Μπαρτσελόνα, ο Χέισλιπ έκανε το 71-81 και τουλάχιστον έχασε με το αξιοπρεπές... 83-71.
Τα δεκάλεπτα: 29-18, 47-38, 68-54, 83-71
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Τσέρεμπουχ (Ιταλία), Τσικορία (Ιταλία), Σαμπόν (Γαλλία)
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Τσάβι Πασκουάλ): Μπαζίλε 3 (1), Ρούμπιο 9 (1), Λάκοβιτς, Ναβάρο 11 (1), Βάσκεθ 2, Ν' Ντονγκ 16, Μόρις 6 (1), Σάδα, Λόρμπεκ 14 (2), Μάικλ 5 (1), Γκριμάου 17.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Τέπιτς, Σπανούλης 10 (1), Περπέρογλου 5, Μπατίστ 19, Φώτσης, Χάισλιπ 6, Νίκολας 11 (1), Διαμαντίδης 8 (2), Πέκοβιτς 11, Καλάθης Ν.