Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΑΛΙΕΙΑ


Ερασιτέχνες αλιείς
καταστρέφουν την ιχθυοπανίδα
Στην αλόγιστη καταστροφή της ιχθυοπανίδας συντελεί η ερασιτεχνική αλιεία που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με εξαφάνιση πολλά είδη ψαριών.
Η διαπίστωση έγινε από τους συμμετέχοντες σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο Επιμελητήριο Δράμας, με θέμα την ερασιτεχνική αλιεία. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιχθυολόγος Κοσμάς Σωφρονίδης, υπεύθυνος γραφείου αλιείας της νομαρχίας Δράμας, οι ερασιτέχνες αλιείς συχνά παρατυπούν, καθώς κάνουν χρήση παράνομων εργαλείων, χρησιμοποιούν σκάφη, παραβιάζουν τις εποχικές απαγορεύσεις αλιείας, αφαιρούν .........
μεγάλες ποσότητες ψαριών από το ζωικό κεφάλαιο της λίμνης ή των ποταμών, αδιαφορώντας για την αρνητική επίδραση στα ιχθυοαποθέματα και δεν αποδίδουν κάποιο ανταποδοτικό τέλος για τη αλιεία.
«Οι ερασιτέχνες αλιείς διαλέγουν τις καλύτερες «θέσεις» που συμπίπτουν με τα πεδία αναπαραγωγής, εκκόλαψης και ανάπτυξης ψαριών. Η παρουσία ανθρώπων πολλές μέρες το χρόνο στα σημεία αυτά είναι αρνητική για την ιχθυοπανίδα» επεσήμανε ο κ.Σοφρωνίδης προσθέτοντας ότι παρατηρείται σταθερή αύξηση του αριθμού των ερασιτεχνών τα τελευταία χρόνια.
Σημειώνεται ότι ο νομός Δράμας διαθέτει πλούσια υδάτινα οικοσυστημάτα (Νέστος, Αγγίτης, Μούσδελης, Αρκουδόρεμα, Δεσπάτης, Διαβολόρεμα κ.α.) τα οποία έχουν αξιόλογη ιχθυοπανίδα με αρκετά προστατευόμενα είδη.
«Ορισμένα από τα είδη αυτά κινδυνεύουν με εξαφάνιση εξαιτίας της ασυνείδητης συμπεριφοράς και της άναρχης-παράνομης αλιείας που προκαλεί την καταστροφή των ιχθυοαποθεμάτων και οδηγεί στην διατάραξη της ισορροπίας των υδάτινων οικοσυστημάτων» δήλωσε ο κ.Σοφρωνίδης υπογραμμίζοντας ότι οι ερασιτέχνες «στοχεύουν» στην ορεινή άγρια πέστροφα και την μπριάνα που απειλούνται με εξαφάνιση.
Αν και σύμφωνα με σχετικό νόμο, απαγορεύεται η πώληση και γενικά η εμπορία αλιευτικών προϊόντων εντούτοις, σύμφωνα με τον κ.Σοφρωνίδη, οι περισσότεροι ερασιτέχνες αλιείς πουλάνε τα ψάρια που πιάνουνε, πολλές φορές με παράνομους τρόπους.
«Ενας απ΄αυτούς είναι η αλιεία με συσκευές που παράγουν ηλεκτρικές εκκενώσεις τις οποίες τοποθετούν στο νερό και ως αποτέλεσμα πεθαίνουν όλα τα ψάρια σε απόσταση ενός ή δυο μέτρων» εξήγησε.
Στο πλαίσιο περιορισμού της ερασιτεχνικής παράνομης αλιείας, η νομαρχία Δράμας θα τοποθετήσει 20 πινακίδες σε σημεία ενδιαφέροντος των αλιέων όπου θα αναγράφονται οι κανόνες ψαρέματος.
Αναφερόμενος γενικότερα στη σημασία της αλιείας στην χώρα μας, ο Δρ. Α. Καλλιανιώτης, από το ΕΘΙΑΓΕ -Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας- που θα συμμετέχει στην ημερίδα, τόνισε ότι αποτελεί μέσο βιοπορισμού για 40.000 ανθρώπους και για ορισμένους από αυτούς, είναι η μοναδική απασχόληση. Οι περίπου 120.000 χιλιάδες τόνοι αλιευμάτων που διακινούνται κάθε χρόνο μέσω των ιχθυοσκαλών της χώρας συμπληρώνονται από 60.000 τόνους εισαγόμενων αλιευμάτων κυρίως σε κατεψυγμένα φιλέτα ή ασπόνδυλα είδη όπως καλαμάρια, χταπόδια και γαρίδες. Ο επαγγελματικός αλιευτικός στόλος της χώρας συμπεριλαμβάνει περίπου 600 σκάφη Μέσης Αλιείας και 17.000 σκάφη παράκτιας αλιείας.
Δίπλα στα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη υπάρχουν στην χώρα μας 250.000 σκάφη, μικρά και μεγάλα, τα οποία χρησιμοποιούν ερασιτέχνες αλιείς. Τα σκάφη αυτά μετά από τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα, μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο μικρά παραγάδια.
Γενικά για τους ερασιτέχνες αλιείς, απαγορεύεται η αλιεία με παραγάδια πάνω από 150 αγκίστρια ανά ερασιτέχνη αλιέα και πάνω από 300 αγκίστρια, συνολικά, όταν με το σκάφος αλιεύουν περισσότεροι από ένας ερασιτέχνες αλιείς.