Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Προβλήματα σε νοσοκομεία


Διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας 
για την καταβολή των εφημεριών
Τη διαβεβαίωση ότι θα αποπληρωθούν τα δεδουλευμένα για τις εφημερίες του Δεκεμβρίου αλλά και άλλες εκκρεμότητες της προηγούμενης χρονιάς δίνει η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Εντούτοις οι νοσοκομειακοί γιατροί συνεχίζουν την επ' αόριστον επίσχεση εργασίας και τα προβλήματα έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά σε πολλά νοσοκομεία.
«Διαβεβαιώσαμε σε πλήρη συμφωνία με τους συναδέλφους του Υπουργείου Οικονομικών, ότι τα δεδουλευμένα για τα οποία υπήρχε μία εκκρεμότητα από το Δεκέμβριο για τις εφημερίες αλλά και κάποιες άλλες εκκρεμότητες της προηγούμενης χρονιάς, σήμερα υπογράφονται από το Υπουργείο Οικονομικών και θα πάνε προς .......
πληρωμή από τις αρμόδιες υπηρεσίες» δήλωσε η κα Ξενογιαννακοπούλου έπειτα από συνάντηση με την Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Τα κονδύλια, εξήγησε η υπουργός Υγείας, «είχαν ήδη εγκριθεί, υπήρχε απλώς μία καθυστέρηση λόγω του ότι, όπως γνωρίζετε, τελούσε σε κατάληψη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τώρα που έχει ξανά ανοίξει το Γενικό Λογιστήριο, οι εφημερίες του Δεκεμβρίου και κάποια άλλα υπόλοιπα του 2009 έχουν εγκριθεί και πάνε προς πληρωμή».
Η υπουργός διαβεβαίωσε ακόμη ότι ειδικά για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, όπως επίσης και για τις υπερωρίες στα νυχτερινά του λοιπού προσωπικού, του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων, δε θα ισχύσει η μείωση του 10% που ισχύει για μια σειρά άλλες πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού.
Προβλήματα από κλινικές νοσοκομείων, λόγω έλλειψης γιατρών για να εφημερεύσουν παρουσιάζονται ήδη σε κλινικές νοσοκομείων της βόρειας Ελλάδας, στο Ρίο, ενώ εν κινδύνω μπορεί να βρεθεί τις επόμενες ημέρες η εφημερία του Κρατικού Νίκαιας.
Την Τρίτη, ημέρα γενικής εφημερίας στο Νοσοκομείο Άγιος Παύλος της Θεσσαλονίκης, κλειστές παρέμειναν η καρδιολογική και η χειρουργική κλινική του νοσοκομείου και οι ασθενείς εξυπηρετήθηκαν από το συνεφημερεύον ΑΧΕΠΑ.
Οι γιατροί των συγκεκριμένων κλινικών είχαν συμπληρώσει τις τέσσερις εφημερίες που τους αναλογούν κάθε μήνα και αυτό είχε ως συνέπεια να μην υπάρχει ιατρικό προσωπικό για τη σημερινή εφημερία.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο λόγω της επίσχεσης εργασίας των γιατρών των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι απέχουν από το ωράριο εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα για τις εφημερίες του προηγούμενου τριμήνου.