Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ


Χαλκίδα 21/3/10
Σοφία Ντούρου  Νομαρχιακή  Σύμβουλος
ΔΗΛΩΣΗ

Ο Δήμαρχος Μεσσαπίων κ. Μπαζιώτης, μέσω της Δ.Ε.Υ.Α.Μ., έστειλε εξώδικο στους νομαρχιακούς συμβούλους της Ν.Α.Σ. Ντούρου Σοφία και Ανδρέα Τσακό. Σύμφωνα με τον κ. Μπαζιώτη  είμαστε «παράνομοι και ανεύθυνοι» και «έχουμε προκαλέσει τεράστια ανησυχία, οικονομική και ηθική ζημιά στην τοπική κοινωνία» γιατί αναφερόμαστε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή λόγω της ύπαρξης εξασθενούς χρωμίου στο νερό. Μας ζητά.........
μάλιστα να του διευκρινίσουμε και να προσκομίσουμε στοιχεία για το ποιες πηγές  είναι μολυσμένες και τις αναλύσεις  που έχουμε !!! Ξεχνά ο κ. Μπαζιώτης ότι αυτά είναι στοιχεία τα οποία έπρεπε ο ίδιος να έχει και μάλιστα να τα δημοσιοποιήσει; Δεν γνωρίζει ότι ο Δήμος είναι υπεύθυνος σε πρώτο βαθμό για την ποιότητα νερού της περιοχής του; Άλλωστε  ο δήμος  Μεσσαπίων  συμμετέχει στον Ενιαίο Σύνδεσμο Ελέγχου της ποιότητας του Νερού  που έχει συσταθεί  από τον  Ιούλιο του 2009 και έχει σαν αποστολή του τον έλεγχο  και του πόσιμου νερού.
Θεωρούμε ότι τα γνωρίζει καλά όπως γνωρίζει και το πρόβλημα. Και είναι άξιο απορίας γιατί μας στέλνει το εξώδικο, για ένα ζήτημα στο οποίο έχουν  τοποθετηθεί πλέον, επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα και η νομαρχία και το  αρμόδιο υπουργείο . Μήπως υπάρχουν άλλοι  λόγοι; Αν πιστεύει  πάντως , ότι θα μας εκφοβίσει  τον ενημερώνουμε ότι είναι  «μακρά   νυχτωμένος» που λέει και ο λαός μας.
Θέλει  μήπως να «παρουσιάσει  έργο» παραμονές δημοτικών εκλογών;  Και την δική του  θητεία όπως και πολλών άλλων  στην αυτοδιοίκηση  θα την   θυμηθούν οι νεώτερες  γενιές  όταν κάνουν  το μάθημα για την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.
Εμείς δεν πρόκειται να απολογηθούμε σε κανέναν  πέραν από τους εργαζόμενους.  
Ανεύθυνη  και προκλητική  είναι  η στάση όσων θέλουν  να μην βλέπουν ακόμα και σήμερα το πρόβλημα, όσων δεν διεκδικούν λύσεις  αλλά προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν τρέχει τίποτα!!!     Οι ευθύνες όσων προσπάθησαν και προσπαθούν  να κουκουλώσουν το πρόβλημα είναι εγκληματικές και θα φανούν και στο άμεσο μέλλον.
Η Ν.Α.Σ. δεν είναι  βέβαια επιστημονικό εργαστήριο. Η θέση μας και η κριτική μας είναι πολιτική και στηρίζεται σε αναλύσεις και μελέτες που είδαν το φως της δημοσιότητας –και στα μεγάλα Μ.Μ.Ε.- και έγιναν από το ΙΓΜΕ, το Καποδιστριακό παν/μιο, το Γεωπονικό παν/μιο κ.λ.π.
Έχοντας την προηγούμενη εμπειρία από την υπόθεση του Ασωπού (την τραγική καθυστέρηση, την αποσιώπηση μελετών που υπήρχαν από το 1996, τη συγκάλυψη ευθυνών) ζητήσαμε από το Φθινόπωρο του 2008, όταν εξασθενές χρώμιο ανιχνεύθηκε και στην Αυλίδα, να γίνει έλεγχος σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νομό, στο ποιες και πώς διαχειρίζονται υγρά και στερεά απόβλητα, τι ρύπανση υπάρχει στη γη, το νερό, τη θάλασσα, τον αέρα.
Όταν εμφανίστηκαν και τα πρώτα στοιχεία για τα Μεσσάπια φέρναμε το θέμα σε κάθε Νομαρχιακό Συμβούλιο, ώστε να ξεκινήσουν όλες εκείνες οι ενέργειες που θα εξασφάλιζαν άμεσα καθαρό πόσιμο νερό, διασφάλιση της υγείας των κατοίκων, απορρύπανση με ευθύνη του κράτους και το κόστος να επιβαρύνει τους υπαίτιους, προστασία της αγροτικής παραγωγής.
Και στο Ν.Σ.  από την μεριά της πλειοψηφίας δεχτήκαμε για αρκετό καιρό επιθέσεις και σχόλια ότι λαϊκίζουμε. Υπήρξε απαξίωση του ζητήματος που σημαίνει και μεγάλη καθυστέρηση μέχρι να έρθει η μελέτη του Γεωπονικού παν/μίου.
Δυστυχώς ακόμα άμεσα μέτρα δεν έχουν παρθεί. Γι αυτό με κάθε μέσο και τρόπο που έχουμε θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα αιτήματά μας με κύριο στόχο οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής να οργανώσουν τη δράση τους, να δυναμώσουν τον αγώνα τους ώστε:
1.Να διασφαλιστεί η υποκατάσταση του πόσιμου νερού  της περιοχής με καλής ποιότητας νερό,  το οποίο πρέπει  να έχει υγειονομική έγκριση με ευθύνη της Ν.Α. Εύβοιας.
Να  εξασφαλιστεί   κατάλληλο νερό  για τα σχολεία,  τους παιδικούς σταθμούς και τα ΤΕΙ  της περιοχής.
2.Να προχωρήσει η δημιουργία κεντρικού διυλιστηρίου.
Αυτά να γίνουν με ευθύνη του κράτους χωρίς καμία επιβάρυνση για τους κατοίκους.
3.Να «αποκαλυφθούν» οι πηγές ρύπανσης και να σταματήσει η ρύπανση τώρα.
Στην περιοχή υπάρχουν αιτίες βιομηχανικής ρύπανσης οι οποίες διαχρονικά καλύπτονται  και περιμένουμε από τους αρμόδιους φορείς να τις κατονομάσουν και να πάρουν μέτρα.
Δεν συμφωνούμε με τη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει» και ξεμπέρδεψε και ξαναρυπαίνει.
4.Υπάρχουν αγρότες που στο εισόδημά τους θα βλέπουν  τις επιπτώσεις από την ρύπανση και χρειάζεται να υπάρξει ειδική μέριμνα γι αυτό με αποζημιώσεις.
5.Να γίνει  προληπτική εξέταση στους κατοίκους και τους εργαζόμενους της περιοχής.


 Δευτέρα 22 Μάρτη  είναι η παγκόσμια μέρα νερού. Σήμερα όμως στα πλαίσια της ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας του κεφαλαίου και το νερό από φυσικό αγαθό μετατρέπεται σε εμπόρευμα.  Οι  θιασώτες  της ΕΕ , ΠΑΣΟΚ-ΝΔ –ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΟΣ, στηρίζουν την ιδιωτικοποίηση  και στο ζήτημα της διαχείρισης  των υδάτινων πόρων. Αυτό σημαίνει όχι μόνο πανάκριβο είδος το νερό αλλά και κακής ποιότητας αφού κάθε «έξοδο» που έχει να κάνει με την υγεία του λαού θεωρείται περιττό.
Εμείς δεν θα τους αφήσουμε.  Χρειάζεται μέσα από το ταξικό εργατικό-λαϊκό κίνημα να μπουν εμπόδια στα σχέδιά τους.
Να αναδειχτούν και να δυναμώσουν εκείνες οι προϋποθέσεις για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης όπου το νερό θα θεωρείται φυσικό-κοινωνικό αγαθό και θα παρέχεται στο λαό δωρεάν και καθαρό.