Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Μούτσου Σοφία

Τι έμεινε από τις πυρκαγιές του 2007 - Τρία χρόνια μετά.

Αρκετά με την κατασυκοφάντηση και την «τυμβωρυχία» σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 !!!
Σχετικά με όσα αναφέρονται στην επιστολή του κ. Ζαμπετάκη Γιάννη για τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στον Δήμο Στυρέων, τρία χρόνια μετά, ενημερώνω :
«Όταν αναλάβαμε τον Δήμο Στυρέων το 2007 ο Δήμος διέθετε 5 (πέντε) κατεστραμμένους πυροσβεστικούς κρουνούς και ένα μικρό χαλασμένο πυροσβεστικό που δεν.......
 έκανε ούτε για …ποτιστήρι ! Μόνο !
Οι φωτιές συνέβησαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2007, δηλαδή μετά από επτά μήνες της Δημοτικής Αρχής όταν σε όλη την Ελλάδα μαίνονταν 1035 πυρκαγιές. Από την καταστροφική μανία της πυρκαγιάς του 2007 δεν ξέφυγε ούτε η Αρχαία Ολυμπία που ως ο πρώτος αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας διαθέτει πολύ καλό πυροσβεστικό εξοπλισμό.
Αλλά στις μέρες μας δεν ξέφυγε από την βιβλική καταστροφή ούτε η Μόσχα που θρήνησε 5.000 νεκρούς στις πρόσφατες πυρκαγιές !!!
Προφανώς στις 1035 φωτιές του 2007 αλλά και στις πυρκαγιές του 2010 στην Μόσχα (και σε όλα τα μέρη του κόσμου όπου καίγονται εκατομμύρια στρέμματα δασών θα υπάρχουν εξίσου «ανύπαρκτοι» Δήμαρχοι, κατά τα μυαλά του κ. Ζαμπετάκη !!
Για να μάθουν όμως όσοι μας διαβάζουν και μεταξύ αυτών και ο κ. Ζαμπετάκης, η Δημοτική Αρχή Στυρέων μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και μέχρι σήμερα έχει κάνει τα εξής :
1. Ζήτησε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο Αθηνών (καθηγητής κ. Σιόλας) οδηγίες για την αναδάσωση της περιοχής. Και οι δύο φορείς επέμειναν στην φυσική αναδάσωση και την ανάπλαση της φύσης λόγω των ενδημικών ειδών.
2. Προμήθευσε τα σχολεία, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των χωριών μας και τους δημότες με 17.000 ενδημικά δέντρα (κυπαρίσσια, πλατάνια, λεύκες, δάφνες, καβάκια κλπ) που προέρχονταν από δωρέες συλλόγων κυρίως της βόρειας Ελλάδας και προμήθειες του Δήμου από το δημόσιο φυτώριο Αλιάρτου. Τα δέντρα διατέθηκαν με τον τρόπο αυτό ώστε ο καθένας που βάζει στην αυλή του ή το κτήμα του να φροντίσει και για το πότισμα των δέντρων του. Είναι ο πλέον πρόσφορος τρόπος για την ανάπτυξη των δέντρων.
3. Ηρθε σε επικοινωνία με διάφορους φορείς για εθελοντική δενδροφύτευση και έγινε δενδροφύτευση επιπλέον 560 δέντρων από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, τα εκπαιδευτήρια Κωστέα – Γείτονα, την Καθολική εκκλησία κ.α. σε διάφορους δημόσιους χώρους.
4. Προχώρησε άμεσα στην αποκατάσταση όλων των κατεστραμμένων δικτύων ύδρευσης και την υπογειοποίησή τους σε μήκος άνω των 13 χιλιομέτρων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα όπου τα δίκτυα ήταν επιφανειακά από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
5. Εβγαλε όλα τα δίκτυα ύδρευσης εκτός λειτουργίας και διέθεσε 60.000 λίτρα εμφιαλωμένο νερό στους κατοίκους των περιοχών μέχρι τον πλήρη έλεγχο του πόσιμου νερού (μικροβιολογικά και βιοχημικά).
6. Εκανε με την βοήθεια δύο λόχων στρατού εκτεταμένα κλαδοπλέγματα πάνω από τα Κάψαλα (επί δύο μήνες).
7. Εκανε εκτεταμένους καθαρισμούς όλων των ρεμάτων της περιοχής σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα μήκους άνω των 40 χιλιομέτρων, σπιθαμή προς σπιθαμή !!
8. Κατασκεύασε μεγάλα αντιπλημμυρικά τεχνικά έργα στα Στύρα τα οποία μπορεί να διαπιστώσει ο κάθε επισκέπτης προς Δρακόσπιτα.
9. Προχώρησε σε αποκαταστάσεις όλων των ζημιών από φωτιά και πλημμύρες στα Κάψαλα και το Νημποριό με έκτακτες επιχορηγήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και χορηγίες της Εθνικής Τράπεζας και άλλων φορέων.
10. Εφοδίασε όλα τα αντλιοστάσια ύδρευσης με γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή ύδρευση και πυρόσβεση σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
11. Εγκατέστησε 27 νέους πυροσβεστικούς κρουνούς σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα.
12. Εξασφάλισε με προσωπική επικοινωνία της Δημάρχου σημαντικές χορηγίες σε πυροσβεστικά οχήματα και εξοπλισμό όπως :
Α. Πυροσβεστικό όχημα 4Χ4 δωρεά ΑΓΕΤ – ΗΡΑΚΛΗ
Β. Πυροσβεστικό όχημα 4Χ4 δωρέα Caritas
Γ. Πυροσβεστικό – εκχιονιστικό όχημα 4Χ4 δωρεά ΚΕΔΚΕ
Δ. Υδροφόρα με πυροσβεστικό εξοπλισμό 10 τόνων δωρεά ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.
Ε. Οχημα εργασίας τύπου κλούβας μεταφορών (2.000 κυβικά) δωρεά ΡΟΚΑΣ Αιολική
ΣΤ. Δύο (2) μεταλλικές δεξαμενές νερού (σιλό) 30 τόνων έκαστη, μόνιμα εγκατεστημένες σε κύρια σημεία του Δήμου δωρεά ΑΓΕΤ – ΗΡΑΚΛΗΣ.
13. Στήριξε ενεργά την δημιουργία Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών τους οποίους :
-Επιχορηγεί από το 2008 με 3.000 ευρώ ετησίως.
-εφοδίασε με πυροσβεστικές στολές και λοιπό εξοπλισμό.
-προμήθευσε πυροσβεστικό όχημα 4Χ4 ως δωρεά του Δήμου Στυρέων προς τον Σύλλογο, (εκτός των όσων διαθέτει ο Δήμος).
-προμήθευσε νέο πυροσβεστικό παρατηρητήριο (οικίσκος)
-διέθεσε κοντέινερ για την στέγαση άλλου πυροσβεστικού παρατηρητηρίου στους Τσακαίους.
14. Εγκατέστησε Μετεωρολογικό Σταθμό στα Νέα Στύρα σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών για την πρόληψη των καταστροφών από έκτακτα καιρικά φαινόμενα.
15. Εξασφάλισε τον χώρο, διαμόρφωσε, δεντροφύτευσε και συντηρεί το Μνημείο των πεσόντων ηρωϊκών χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας Δ. Στοϊλίδη και Δ. Χατζούδη.
16. Εκτελεί συνεχείς περιπολίες για την πυρασφάλεια και παρεμβαίνει άμεσα όπου χρειάζεται.
17. Εκπαίδευσε πέντε υπαλλήλους του Δήμου στην πρόληψη και καταστολή πυρκαγιών σε ειδικά σεμινάρια.
18. Παράλληλα ο Δήμος Στυρέων έχει την καλύτερη συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Καρύστου και του Αλιβερίου. Ας ερωτηθούν και οι αρμόδιοι επ’ αυτού.
Όλα αυτά έγιναν ενώ η «μείζων αντιπολίτευση» του Δήμου κάθε τόσο έκανε μηνυτήριες αναφορές στον Εισαγγελέα πότε γιατί αγοράζαμε ακριβές της γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος (!) και πότε γιατί «παράνομα» αλλάξαμε δίκτυα ύδρευσης και δημοτικού φωτισμού αφού –λέει- η φωτιά δεν προσέγγισε σε καμμιά κατοικημένη περιοχή του Δήμου μας !!
Η «μείζων αντιπολίτευση» όμως φρόντισε να πάρει από τη Δήμαρχο βεβαιώσεις ότι υπέστη ζημιά από την πυρκαγιά η ιδιωτική της επιχείρηση. Φυσικά, όλες οι καταγγελίες κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος !!!
Δεν μας είπε όμως η «μείζων αντιπολίτευση» αν θα έπρεπε να αγοράσουμε φτηνές γεννήτριες από το ΜΑΚΡΟ από όπου ο Δήμος Στυρέων προμηθευόταν παλαιότερα «σκόρδα» και «λεμόνια» ή «μπανάνες» προφανώς για να κάνει σκορδαλιά με άρωμα μπανάνα ! Σα δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ !!!!! Υπάρχουν και τα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές για να γελάσει όλη η Εύβοια (και να πετάει σκόρδα, λεμόνια και μπανάνες στα κεφάλια των υπευθύνων).
Εμείς κάναμε το καθήκον μας με πλήρη αίσθηση ευθύνης και καταφέραμε πολλά που άλλοι της αυτοδιοίκησης, με μακρόχρονη θητεία, ούτε στον ύπνο τους δεν έχουν καταφέρει !!!
Παραλάβαμε το 2007 έναν Δήμο ανοχύρωτο στις πυρκαγιές και σήμερα διαθέτουμε τον ισχυρότερο εξοπλισμό πυρασφάλειας και το πιο καλά κατηρτισμένο προσωπικό σε όλη την Εύβοια. Αυτό το ομολογούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς.
Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι για όσα κάναμε γιατί ήταν πολλά και μάλιστα μέσα σε απίστευτα δύσκολα συνθήκες.
Δεν καθήσαμε στο μπαλκόνι μας –σαν και μερικούς – να βλέπουμε που καίγονταν τα Στύρα και να « γράφουμε» τα δάκρυά μας στο χαρτί.
Παλέψαμε και ματώσαμε. Αυτό το αναγνωρίζουν οι φορείς και το πιστοποιούν τα έγγραφα.
Η άσκηση πολιτικής κριτικής είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη.
Είναι όμως και δικό μου αναφαίρετο δικαίωμα να καταγγείλω στη Δικαιοσύνη κάθε συκοφάντη !!