Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

Βουλευτής Ν. Ευβοίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2010
Δελτίο Τύπου

Στην ιστορική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα ο Σίμος Κεδίκογλου
Ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή της επιστροφής του στην πατρίδα των προγόνων του
Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου παρακολούθησε την ,,,,,,
πρώτη Θεία Λειτουργία μετά από 88 χρόνια στην εκκλησία της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Ο βουλευτής ήταν μεταξύ των χιλιάδων πιστών προσκυνητών, που κατέκλυσαν έναν από τους ιερότερους τόπους της Ορθοδοξίας, συμμετέχοντας σε ένα κορυφαίο θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός.
Για το Σίμο Κεδίκογλου ιδιαίτερη σημασία είχε η επιστροφή του στον τόπο, όπου ζούσε ο παππούς του και οι πρόγονοί του.
Χαρακτηριστικό είναι, ότι φοράει σε όλη του τη ζωή το δαχτυλίδι του παππού του, το οποίο κατασκευάστηκε στις αρχές του αιώνα στην περιοχή της Τραπεζουντας και του το δώρισε, όταν ήταν 13 ετών.
«Χαίρομαι που ξαναγυρνάει το δαχτυλίδι εδώ μετά από σχεδόν ένα αιώνα» είπε ενδεικτικά.
Έντονη ήταν η συναισθηματική φόρτιση καθ’ όλη τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας που κράτησε πάνω από τρεις ώρες μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και ευλάβειας και στην οποία συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Δράμας εκ μέρους της Ελλαδικής Εκκλησίας και ο Μητροπολίτης Τίχων εκ μέρους του Πατριαρχείου της Μόσχας.
Ο Σίμος Κεδίκογλου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας των δύο Πατριαρχείων, του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Πατριάρχη Μόσχας, με στόχο να επιτευχθεί η συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.
Όπως είπε: «Εδώ χτυπούσε η καρδιά της Ορθοδοξίας για αιώνες και σήμερα για πρώτη φορά ύστερα από 88 χρόνια ξαναχτύπησε. Όλοι όσοι ζήσαμε την ιστορική αυτή μέρα δεν θα ξεχάσουμε ποτέ πόσο αποτελεσματική είναι η συνεργασία όλων των Ορθοδόξων».
Το προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά του Πόντου ο κ. Βαρθολομαίος το χαρακτήρισε ως μία διπλή γέφυρα ειρήνης και εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δύο λαούς, της Ελλάδας και της Τουρκίας και όπως είπε: «Έγινε η Παναγία Σουμελά κοινό σημείο αναφοράς».
 
 
'