Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ


ΛΑΜΠΡΟΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ
ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ
 Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκαν και φέτος τα Θεοφάνεια στην πόλη της Χαλκίδος. Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού τελέσθηκε, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, στον......
 κατάμεστο από χριστιανούς, έως και τον προαύλιο χώρο, Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, Μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών ξεκίνησε η ιερά πομπή, η οποία με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου, των Αρχών και πολλών πιστών, οι οποίοι αψήφησαν το δριμύ ψύχος, κατευθύνθηκε στην Παραλία, στο χώρο μπροστά από το Δημαρχείο Χαλκίδος.
Εκεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, ο Ιερός Κλήρος, οι Βουλευτές Ευβοίας κ. Αικατερίνη Περλεπέ και κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Κλέαρχος Περγαντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αθανάσιος Μπουραντάς και ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, επιβιβάστηκαν σε πλωτό σκάφος για την Τελετή της ρίψης του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα και τον Αγιασμό των υδάτων, ενώπιον της ασφυκτικά γεμάτης από κόσμο Παραλίας της Χαλκίδος, από το ένα άκρο της έως το άλλο.
Μόλις ακούστηκε το τροπάριο των Θεοφανείων «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε...» και παρά το ψύχος έπεσαν 15 γενναίοι κολυμβητές στη θάλασσα και το Σταυρό ανέσυρε ο φοιτητής Στήβεν - Άγγελος Τσάκος, ο οποίος παρέλαβε από τον Σεβασμιώτατο ένα χρυσό Σταυρό, ενώ όλοι οι υπόλοιποι κολυμβητές από ένα ασημένιο Σταυρό.
Στη συνέχεια και μετά την έξοδο όλων από το πλωτό σκάφος, η Λιτανευτική Πομπή επέστρεψε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και έγινε η Απόλυση. Κατά τη διάρκεια της επιστροφής, πολλοί από τους χριστιανούς συνωστίζονταν προκειμένου να προσκυνήσουν τον Τίμιο Σταυρό με τον Οποίο τους ευλογούσε ο Ποιμενάρχης μας και εκείνος πρόθυμα και ακούραστα έδινε σε όλους να ασπασθούν και παράλληλα τους φανέρωνε την αγάπη του και την πατρική του στοργή.
Σημειώνεται ότι οι Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς μας Μητροπόλεως (97,7).


ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ