Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

ΣΟΦΙΑ ΜΟΥΤΣΟΥ

Απάντηση
της τ. Δημάρχου Στυρέων
Σοφίας Μούτσου


" Σχετικά ανακοίνωση του δημάρχου Καρύστου κ. Μανώλη που κοινοποιήθηκε στο διαδίκτυο και όπου με πομπώδεις εκφράσεις αναφέρεται "σε τεράστια ζητήματα κακοδιαχείρησης κλπ στον πρώην Δήμο Στυρέων" θα ήθελα να σχολιάσω :
Χαίρομαι για τους ελέγχους που ζητά ο κ. Μανώλης σχετικά με τον πρώην Δήμο Στυρέων και ασφαλώς είμαι στη διάθεση των αρμοδίων ελεγκτικών αρχών για την παροχή κάθε πληροφορίας. Παράλληλα όμως η δεοντολογία επιβάλλει την άσκηση αντίστοιχων ελέγχων και στους άλλους δήμους Καρύστου και Μαρμαρίου.
Η ταύτιση της κακοδαιμονίας του νέου δήμου Καρύστου με το άτομό μου εξαιτίας δήθεν τεράστιων οφειλών του......
 πρώην Δήμου Στυρέων ανήκει στη δικαιοδοσία άλλης επιστήμης και ουδεμία ευθύνη φέρω για την ανεπάρκεια ή το ψυχολογικό υπόβαθρο κάθε ισχυρισμού.
Η άσκηση του σχετικού ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες θα καταρρίψει επιτέλους την παγιωμένη άποψη ορισμένων για τα δήθεν μυθώδη ποσά που συνέρευσαν στον πρώην Δήμο Στυρέων μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 από διάφορες δωρεές, κάτι το οποίο σαν καραμέλλα "πιπιλάνε" χάριν εντυπωσιασμού όσοι έλειψαν να δώσουν στήριξη και αλληλεγγύη στις τεράστιες ανάγκες του Δήμου Στυρέων που κηρύχτηκε, όπως είναι γνωστό, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 2 ολόκληρα χρόνια.
Εξαιτίας της μεγάλης οικολογικής καταστροφής που πέραν των άλλων δυσμενών επιπτώσεων στις υποδομές του Δήμου επέφερε και σημαντική μείωση του τουρισμού, του κυριώτερου πόρου ζωής του Δήμου (υποδομή 5.000 κλινών), το Δημοτικό Συμβούλιο με σχεδόν πάντα ομόφωνες αποφάσεις του αποφάσισε την χάραξη μιας εξωστρεφούς πολιτικής δηλαδή την έμφαση σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και ανταλλαγές, την συμμετοχή ετησίως σε μεγάλες εκθέσεις τουρισμού και πολιτισμού, την διοργάνωση συνεδρίων κλπ με μοναδικό στόχο την προβολή του τόπου και την προσέλκυση επισκεπτών.
Δυστυχώς ο Δήμος Στυρέων κατά το 2010 στερήθηκε ζωτικών πόρων λειτουργίας του λόγω :
1. Μείωσης του ειδικού τέλους ΑΠΕ από 3% σε 1,5%(ουσιαστικά 1,2%) από 1/6/2010 βάσει του νόμου Μπιρμπίλη
2. Μείωσης των Κ.Α.Π. λόγω λήξης της αναστολής των δανειακών υποχρεώσεων που είχε εφαρμοστεί στις πυρκαγιές.
3. Μη καταβολής των γ΄και δ΄δόσεων ΣΑΤΑ και λοιπών εσόδων.
4. Μη είσπραξης εσόδων βεβαιωθέντων οφειλομένων τελών παρεπιδημούντων, φόρων κλπ
Οταν ένας Δήμος έχει ετήσιο προϋπολογισμό λιγώτερο από 5.000.000 ευρώ η αποστέρηση ποσών που ανέρχονται περίπου στις 550.000 ευρώ μέσα στο 2010 είναι δραματική μείωση που ισοδυναμεί με οικονομικό στραγγαλισμό και αδυναμία αποπληρωμής όλων των οφειλών του.
Ως προς την ουσία του θέματος αναφέρω :
1. Το αναφερόμενο έλλειμα είναι λογιστικό και όχι πραγματικό, δηλαδή πρόκειται για πληρωμές που δεν έχουν ενταλματοποιηθεί ακόμα και αντιστοιχούν σε πραγματικές δαπάνες και συνοδεύονται με συγκεκριμένα παραστατικά.
2. Τα λοιπά αναφερόμενα (αλλαγές κωδικών κλπ) είναι διαδικαστικά και απαντώνται σε πληθώρα Δήμων όταν επείγουσες και ανελαστικές δαπάνες το απαιτούν. Η είσπραξη των οφειλομένων προς τον Δήμο έτους 2010 κατά τους πρώτους μήνες του 2011 (περίπου 250.000 ευρώ) μπορεί να καλύψει συγκεκριμένες οφειλές στις οποίες γίνεται αναφορά.
3. Τα απολογιστικά στοιχεία του Δήμου για το 2009 υποβλήθηκαν από την Οικονομική Υπηρεσία απευθείας στο Υπουργείο κατόπιν σχετικής εγκυκλίου.
4. Ορίζεται σαφώς από την νομοθεσία ποιες οφειλές πρέπει να περιληφθούν στα οφειλόμενα ενός Δήμου για το επόμενο οικονομικό έτος.
Οφείλω εδώ να αναφέρω ως αξιοσημείωτο γεγονός το εξής : Στις 31.12.2010 και ώρα 12.00 μεσημέρι, κατά την απουσία μου, μη εξουσιοδοτημένος υπάλληλος του Δήμου Στυρέων, λειτουργώντας όπως ισχυρίστηκε κατ' εντολή του κ. Μανώλη, πήρε το πρωτόκολλο του Δήμου, το κλείδωσε στο γραφείο του και απεχώρησε ισχυριζόμενος ότι είναι ημιαργία ! Οι υπάλληλοι της οικονομικής υπηρεσίας με ενημέρωσαν τηλεφωνικά αφού πλέον αδυνατούσαν να τακτοποιήσουν χρηματικά εντάλματα με την επισύναμη των εκκρεμών παραστατικών.
Μετά από έντονη διαμαρτυρία μου και αφού απείλησα ότι θα καλέσω τον εισαγγελέα το πρωτόκολλο επεστράφη από τον υπάλληλο που το είχε πάρει και στις 14.00 μ.μ. της ίδιας ημέρας, καθ' υπέρβαση κάθε δεοντολογίας και νομιμότητας, αφού δεν είχε ακόμα αναλάβει καθήκοντα Δημάρχου του ενιαίου δήμου Καρύστου, προσήλθε στον Δήμο Στυρέων ο ίδιος ο κ. Μανώλης και αφαίρεσε το πρωτόκολλο από τους εργαζόμενους υπαλλήλους απαγορεύοντάς τους στην ουσία να εργαστούν περαιτέρω, χωρίς ούτε καν να με ενημερώσει. Σημειώνω ότι ημιαργίες και λοιπά έχουν καταργηθεί από το ελληνικό Δημόσιο εδώ και πολλά χρόνια και επιπλέον το ωράριο εργασίας του ταμία ήταν 9.30 - 17.00 διότι διαμένει στην Αθήνα και μετακινείται καθημερινά.
Πληροφορήθηκα ότι ατις 3 Ιανουαρίου κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι του κ. Μανώλη με ευθύνη τους συγκέντρωσαν όλα τα τιμολόγια και εντάλματα, αφαίρεσαν σφραγίδες κλπ από τους υπαλλήλους προκειμένου αυτοί να μην εκτελέσουν καμμιά περαιτέρω ενταλματοποίηση και τακτοποίηση εκκρεμοτήτων. Εκφράζω πλέον ζωηρές επιφυλάξεις σχετικά με την διακίνηση εγγράφων και οικονομικών στοιχείων του πρώην Δήμου Στυρέων.
Σημειώνω ότι όλες οι δημόσιες υπηρεσίες (αλλά και οι ιδιωτικές εταιρείες) τις τελευταίες ημέρες του χρόνου και τις πρώτες του νέου προχωρούν στις απαραίτητες τυπικές τακτοποιήσεις ταμειακών και λοιπών εκκρεμοτήτων τους.
Αυτό έκανα και εγώ όταν ανέλαβα την δημοτική αρχή την 1/1/2007 οπότε κάλεσα τον πρώην Δήμαρχο κ. Λέκα και αφού ενταλματοποιήθηκαν όσα εκκρεμή τιμολόγια υπήρχαν τα υπέγραψε και έκλεισε η οικονομική υπηρεσία τις εκκρεμότητές της. Να θυμίσω ότι αυτό έγινε παρά την δικαστική διαμάχη που είχα τότε με τον κ. Λέκα γνωστή σε όλη την Εύβοια.
Η καλή διάθεση συνεργασίας που επέδειξα πάντα απέναντι στον κ. Μανώλη είναι σε όλους γνωστή, τόσο στα μεγάλα προβλήματα της Καρυστίας (ιδιοκτησιακό, ΑΠΕ, διαχείρηση αποριμμάτων κλπ) όπου λειτουργούσαμε ως συνάδελφοι Δήμαρχοι αλλά και μέχρι τις τελευταίες ημέρες όπου τον κάλεσα να παρευρεθεί στον οικονομικό απολογισμό της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης (28.12.2010), στα εγκαίνια της Μονάδας Αφαλάτωσης Αλμυροποτάμου (29.12.2010), στην κοινή κατάθεση προς την Περιφέρεια σημαντικών μελετών του Δήμου Στυρέων και σε άλλες περιπτώσεις τις οποίες όλοι γνωρίζουν.
Επισημαίνω ότι από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ο κ. Μανώλης ως δήμαρχος Καρύστου και μέχρι σήμερα δεν έχει ζητήσει την παραμικρή ενημέρωση από εμένα για τα πάγια, τις εκκρεμότητες και λοιπά θέματα του Δήμου και δεν έχουν συνταχθεί πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής του Δήμου.
Προχώρησε επίσης στην "καθαίρεση" του διοικητικού συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης Στυρέων της οποίας ήμουν Πρόεδρος καθ' υπέρβαση του νόμου του Καλλικράτη Ν. 3852 Αρθρο 109 που ορίζει την αυτοδίκαιη παράταση της θητείας των διοικητικών συμβουλίων μέχρι την έκδοση των σχετικών αποφάσεων συγχώνευσης, χωρίς να ζητήσει ούτε τη στοιχειώση ενημέρωση περί της λειτουργίας της Δημοτικής Επιχείρησης (που είναι η μοναδική στον νέο Δήμο) και χωρίς να έχω παραιτηθεί. Νομίζω ότι παρόμοια περίπτωση δεν συνέβη σε κανέναν άλλο Δήμο της χώρας.
Την Δευτέρα 31.1.2011 προσήλθα αυτοβούλως στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που γινόταν στα Στύρα και κατέθεσα υπόμνημα προς τους συμβούλους και το προεδρείο με τις απόψεις μου για τις φημολογούμενες οφειλές και εκκρεμότητες του Δήμου και όπου δεν έλειψαν ειρωνίες και προπηλακισμοί εκ μέρους ορισμένων δημοτικών συμβούλων του κ. Μανώλη.
Κάθε σοβαρός υπεύθυνος αυτοδιοικητικός στηρίζεται σε πορίσματα εντεταλμένων υπηρεσιών και θεωρώ ότι η δημοσιοποίηση μεμονωμένων στοιχείων έχει σαν στόχο την δημιουργία εντυπώσεων εις βάρος μου και την εν γένει πολιτική εκμετάλευση του θέματος για το παρόν και το μέλλον.
Επιφυλάσσομαι των νομίμων δικαιωμάτων μου κατά παντός υπευθύνου συκοφάντησής μου.