Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Παιδικός διαβήτης και εντερεΐός


Από την Ιωάννα Λαΐνη

Ο διαβήτης στην παιδική ηλικία κάνει την εμφάνιση του και με εμφανές αίτιο, όταν το πάγκρεας πλέον σταματά να παράγει, την ορμόνη Ινσουλίνη και ο οργανισμός δεν μπορεί να ελέγξει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Ο αριθμός των διαβητικών ατόμων ανέρχεται στα 285 εκατ. για το έτος 2010 σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, η οποία προβλέπει ότι ο αριθμός θα αυξηθεί στα 438 εκατ. το 2030.
Νέα επιστημονική έρευνα, αυστραλιανής προέλευσης που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», υποστηρίζει ότι τα.....
παιδιά που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 έχουν δεκαπλάσια πιθανότητα να έχουν μολυνθεί από ένα εντερεοΐό παρόμοιο με αυτόν του κρυολογήματος.
Τι είναι ο εντερεΐός;
Ο εντερεΐός είναι μια συνηθισμένη μορφή ιού που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως: κρυολόγημα ή γρίπη, μυϊκούς πόνους ή ακόμα και μηνιγγίτιδα. Βέβαια η έρευνα του πανεπιστήμιου της Νέας Ουαλίας και του Ινστιτούτου Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη του Σύδνεϋ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των εντεροΐών και του Διαβήτη, αλλά δεν έχει γίνει σαφής ο μηχανισμός που τους συνδέει. 
Παρ’ όλα αυτά όμως οι ερευνητές δεν είναι απολύτως σίγουροι για το γεγονός αν ο ιός προκαλεί τον διαβήτη ή αν ο διαβήτης καθιστά τον άνθρωπο πιο ευάλωτο στον ιό. Εν τούτοις ένα τρίτο ενδεχόμενο αίτιο, πιθανόν να υπάρχει μια γενετική προδιάθεση που καθιστά πιο πιθανό τόσο το παιδί να μολυνθεί από τον ιό όσο και να εμφανίσει διαβήτη.