Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

Ολοκληρώνεται η κουνοποκτονία 

στη Δημοτική Ενότητα Ληλαντίων

Στις 22 Αυγούστου, στη λίμνη στις «Βαθειές Χωματερές» των Φύλλων, θα πραγματοποιηθεί ο τελευταίος ψεκασμός στο πλαίσιο της επίγειας καταπολέμησης των κουνουπιών σε λιμνάζοντα ύδατα της Δημοτικής Ενότητας Ληλαντίων.

Οι ψεκασμοί έγιναν στις 20 Ιουνίου (προνυμφοκτονία), στις 11 & 20 Ιουλίου (ακμαιοκτονία) και στις 6 & 7 Αυγούστου (υπολειμματική ακμαιοκτονία).
Αφορούσαν στις .....
περιοχές (οι οποίες χαρτογραφήθηκαν ως υψηλής επικινδυνότητας): δεξιά και αριστερά των εκβολών του Λήλαντα σε μήλος 300 μ., στον οικισμό «Όαση», στις μύτες της παραλίας του Λευκαντί, στην παραλία της Νέας Λαμψάκου έως και το εργοτάξιο του Δήμου, στη λίμνη στις «Βαθειές Χωματερές» των Φύλλων, στα χοιροστάσια στο Αφράτι και στο Λινοβρόχι.
Στα μεσοδιαστήματα, πραγματοποιούνταν δειγματοληψίες, μέσω των οποίων αξιολογείτο η πορεία του προγράμματος και εντοπίζονταν νέες μικρότερες εστίες για την εφαρμογή της καταπολέμησης.
Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών εκτελέστηκε με πίστωση της Περιφέρειας Στερεάς και κατά κύριο λόγο υλοποιήθηκε από τις κατά τόπους Ενότητές της. Σε τοπικό επίπεδο πάντως, φορέας υλοποίησης ανέλαβε ο Δήμος Χαλκιδέων. Δημοπρατήθηκε μέσω ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού, ανατέθηκε στο μειοδότη στις 9 Ιουνίου και διενεργήθηκε από ειδικευμένο συνεργείο με εγκεκριμένα σκευάσματα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι:
Λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, που παρουσιάστηκε πέρυσι, δόθηκε ιδιαίτερη σημασία φέτος στο πρόγραμμα επίγειας καταπολέμηση κουνουπιών, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
Με τις καιρικές συνθήκες, όπως οι βροχοπτώσεις και οι αέρηδες στις αρχές του φετινού καλοκαιριού, να συντείνουν ώστε να δημιουργηθούν πολλές εστίες κουνουπιών και να καταστούν αυτά επικινδυνότερα και το πρόγραμμα ακόμη επιτακτικότερο, τόσο για την αποφυγή των οχλήσεων από τα τσιμπήματα, όσο κυρίως, για την προφύλαξη από τον κίνδυνο ασθενειών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ:
Επιπρόσθετα, ας σημειωθεί πως είναι σημαντικό και οι πολίτες να συμμετέχουν στα μέτρα πρόληψης, με τη λήψη μέτρων καθαριότητας και υγιεινής ως προς την εξουδετέρωση των ενδοοικιακών και περιοικιακών εστιών εκκόλαψης των κουνουπιών.