Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Δέκα βουλευτές αριθμούν πλέον οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του Π.Καμμένου


Το «μαγικό» αριθμό 10 έφθασε στη Βουλή το κόμμα του Π.Καμμένου, γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να συγκροτήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο δέκατος βουλευτής είναι ο Μ.Γιαννάκης (Βοιωτίας).

Ο κ. Γιαννάκης θα αναλάβει τη θέση του γραμματέα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» και ορίστηκε επικεφαλής της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, ενώ θα συμμετέχει στην δεύτερη θέση....
του ψηφοδελτίου Επικρατείας, αφού την πρώτη θέση κατέλαβε ο δημοσιογράφος Τέρενς Κουίκ.

Τα οφέλη


Ο προεκλογικός τηλεοπτικός χρόνος και το debate των πολιτικών αρχηγών είναι προεχόντως το μεγάλο διακύβευμα με τη συγκρότηση ΚΟ.


Ο Κανονισμός της Βουλής (άρθρο 15) ορίζει ότι ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός για τη συγκρότηση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ο μαγικός αριθμός των δέκα βουλευτών. Σύμφωνα με το άρθρο 16 «ο αρχηγός του Κόμματος θεωρείται και Πρόεδρος της Κ.Ο. του Κόμματος του, αν είναι βουλευτής».


Προβλέπεται επίσης ότι οι βουλευτές που επιθυμούν να ιδρύσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα, πρέπει να υποβάλλουν στον Πρόεδρο της Βουλής σχετική δήλωση, η οποία θα περιέχει τον τίτλο του κόμματος, τα ονόματα των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.


Οι πρόεδροι των ΚΟ μπορούν να ορίσουν, με ενυπόγραφη δήλωσή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής, έως δύο αναπληρωτές - εκπροσώπους της ΚΟ, οι οποίοι τους αναπληρώνουν σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας (άρθρο 17).


Το σημαντικότερο όφελος που συνεπάγεται η ίδρυση μιας νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ως προς τον καταμερισμό του χρόνου τόσο στο νομοθετικό έργο όσο και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ο πρόεδρος της Βουλής θα πρέπει να ανακατανείμει το χρόνο των ομιλητών με τρόπο ώστε να καλύπτει και τη συμμετοχή των νέων Κοινοβουλευτικών Ομάδων και βεβαίως και των Προέδρων τους.


Σύμφωνα με το άρθρο 18, στις ΚΟ παραχωρείται ιδιαίτερη αίθουσα στο βουλευτήριο, με χωρητικότητα ανάλογη με τον αριθμό των μελών της. Στους προέδρους των ΚΟ, παραχωρείται ιδιαίτερο γραφείο. Σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι αίθουσες, η παραχώρηση ιδιαίτερου γραφείου στους προέδρους των Κ.Ο. γίνεται σύμφωνα με τη σειρά της δύναμης τους. Οι διοικητικές γραμματείες των ΚΟ στελεχώνονται με μετακλητούς υπαλλήλους που διορίζονται με απόφαση του Προέδρου της Βουλής, μετά από πρόταση του Προέδρου κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά η ΚΟ της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν θα κάνει χρήση της δυνατότητας για μετακλητούς υπαλλήλους.


Σύμφωνα με το άρθρο 19, η νεοϊδρυόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα έπεται, σε σειρά, της ισοδύναμης παλαιότερης, στην περίπτωση ισοδυναμίας Κοινοβουλευτικών Ομάδων.