ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΤΑΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
α) Μέτρα βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου του λαού.
ü Άμεση παρέμβαση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.
ü Παρέμβαση στο Τραπεζικό σύστημα ώστε μέσω της ανακεφαλαιοποίησης να διασφαλιστεί η ουσιαστική ελάφρυνση των βαρών των νοικοκυριών από τόκους –επιβαρύνσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.
ü Ρύθμιση των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων των....
επομένων μηνών, ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του οικογενειακού εισοδήματος».α) Μέτρα βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου του λαού.
ü Άμεση παρέμβαση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.
ü Παρέμβαση στο Τραπεζικό σύστημα ώστε μέσω της ανακεφαλαιοποίησης να διασφαλιστεί η ουσιαστική ελάφρυνση των βαρών των νοικοκυριών από τόκους –επιβαρύνσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.
ü Ρύθμιση των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων των....
β) Υποστήριξη των επιχειρήσεων στο κρίσιμο μεταβατικό διάστημα.
ü Προώθηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με ισχυρό ρόλο του κράτους στις διοικήσεις, ώστε να διασφαλιστεί η διοχέτευση στην πραγματική οικονομία τουλάχιστον του 25% των εγγυήσεων - κεφαλαίων που λαμβάνουν.
Τριετή επιχειρηματικά σχέδια, με στόχο την επιστροφή στο Κράτος των κεφαλαίων της ανακεφαλαιοποίησης.
Διεκδίκηση της ευρωπαϊκού πλαισίου εγγύησης των καταθέσεων που θα μειώσει σημαντικά την πίεση που ασκεί στο Τραπεζικό σύστημα η μείωση των καταθέσεων.
ü Προώθηση του συμψηφισμού υποχρεώσεων - απαιτήσεων μεταξύ κράτους και ιδιωτών συνυπολογίζοντας όλους τους οργανισμούς του δημοσίου τομέα.
γ) Αντιμετώπιση της ύφεσης, ενίσχυση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και προώθηση μιας ανάπτυξης νέου τύπου.
ü Άμεση κατάρτιση πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος 30δις το οποίο θα στηρίζεται στη δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε συνέργεια με μέρος των πόρων του ΕΣΠΑ και προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων και αναπτυξιακών παρεμβάσεων, μεγάλης αλλά και μικρής κλίμακας.
ü Διεκδίκηση ενεργοποίησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στη χρηματοδότηση των έργων στην Ελλάδα με υπέρβαση των τυπικών τραπεζικών κριτηρίων.
ü Άμεση αξιοποίηση πόρων ΕΣΠΑ. Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου διαχείρισης ώστε να απλουστευτούν οι διαδικασίες και αναδιοργάνωση των αρμόδιων υπηρεσιών.
ü Διαχείριση των πόρων με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.Στόχευση σε έργα που δημιουργούν σταθερές θέσεις εργασίας και έχουν υψηλό εισοδηματικό πολλαπλασιαστή. Ενίσχυση περιφερειακής διάστασης της ανάπτυξης.Διάχυση των ωφελειών σε όλους.
ü Προώθηση της οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με στήριξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Αντιμετώπιση των αδικαιολόγητων γραφειοκρατικών εμποδίων και πάταξη της διαφθοράς.
Αναδιοργάνωση όλων των αρμόδιων δομών και υπηρεσιών του δημοσίου ώστε να εκπληρώνουν αποτελεσματικά το ρυθμιστικό, ελεγκτικό και ταυτόχρονα υποστηρικτικό ρόλο προς την επιχειρηματικότητα.
Υποστήριξη των ΜμΕ μέσω του ΕΣΠΑ για τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, διεθνή δικτύωση, σύνδεση με την Έρευνα. Κίνητρα για επενδύσεις .
Υποστήριξη της δημιουργίας νέων οικονομικών υποκειμένων (συνεταιρισμοί, αστικές εταιρείες, ΜΚΟ) ιδιαίτερα στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας.
ü Αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και υποστήριξη της ανάπτυξης στους τομείς του τουρισμού, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πληροφορικής, εξαγωγών μεταποιητικού τομέα, αγροτικής παραγωγής.
δ) Οι πράσινες πολιτικές στον πυρήνα της ανάπτυξης νέου τύπου.
ü Ολοκλήρωση υποδομών για την διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων με χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα στις τοπικές κοινωνίες.
ü Συντονισμένη διαχείριση φυσικού περιβάλλοντος(προστατευόμενες περιοχές) σε συνδυασμό με τοπικά αναπτυξιακά μοντέλα.
üΚατάρτιση ενός ολοκληρωμένου εθνικού Χωροταξικού και επιμέρους Χωροταξικών με «ζωνοποίηση» δραστηριοτήτων».
ü Προώθηση αλλαγών προς την κατεύθυνση των οικονομιών «χαμηλού άνθρακα».
ü Έμφαση στη σχεδιασμένη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
ε) Νέος αναπτυξιακός ρόλος του κράτους και νέα σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
ü Αναθεώρηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Αξιοποίηση και όχι εκποίηση δημόσιας περιουσίας.
ü Δημιουργία δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας.