Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ. Η ΑΧΛΑΔΕΡΗ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΒΑΡΥΤΕΡΟ ΤΙΜΗΜΑ. ΑΜΕΣΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΙΔΙΩΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΑΣΙΔΑ


Απόσπασμα της Δημοσίευσης.....(26 Αυγούστου 2012)
"Η χθεσινή καταστροφική πυρκαγιά «ολοκλήρωσε» το έργο της σήμερα το πρωί, έχοντας εξαντλήσει την μανία της σε αυλές σπιτιών και αγροκτήματα στην καρδιά των χωριών Μανδράκι και Αχλαδερή τα οποία διαπέρασε σαν πύρινη λαίλαπα, όπως και στην αφετηρία της απείλησε τις παρυφές  των χωριών Μουρτάρι, Κουρβίνο (Ελαία) και Οκτωνιά. Η φωτιά πέρασε μέσα από την Κορασίδα και κατέληξε στην θάλασσα.
Η μοιραία στιγμή ήταν το χθεσινό μεσημέρι όταν η μαινόμενη φωτιά διαπέρασε τον δρόμο Αυλωνάρι- Οκτωνιά στο σημείο της διασταύρωσης με τον δρόμο που οδηγεί στον Άγιο Χαράλαμπο. Ίσως η πυροσβεστική δεν αξιολόγησε με....
την δέουσα βαρύτητα  την σημασία αυτής της εξέλιξης. Το ιστορικό των προηγουμένων πυρκαγιών συνηγορεί πάντως για την «στρατηγική σημασία» της μη υπέρβασης του ορίου που θέτει ο εν λόγω οδικός άξονας."
............................................................................
"Πέρα από τις ζημιές στα προαύλια πολλών εξοχικών κατοικιών στην Κορασίδα κάηκε ολοσχερώς ένα σπίτι και ο Ιερός Ναός του Αγίου Αντωνίου στο ομώνυμο Μοναστήρι.
Τώρα είναι η ώρα της καταγραφής των ζημιών τόσο στο φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο όσο και στα κτίρια. Είναι η ώρα της καταγραφής στα θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία μας, στις Μονές του Αγίου Χαραλάμπους, στην Μονή Καρυών, στην Παναγία στο Ποτήρι αλλά κυρίως στην «κρανίου τόπο» στον Άγιο Αντώνιο όπου η καταστροφή του Ναού είναι ολοκληρωτική.
Όλη η περιοχή που κάηκε έχει ανάγκη ιδιαίτερης προσοχής στην αντιπλημμυρική προστασία. Ο κίνδυνος όμως είναι αμεσότερος στον οικισμό της Κορασίδας. Η πυρκαγιά έπληξε το μέρος εκείνο που παρουσιάζεται ως ασταθές γεωλογικά, με ιστορικό κατολισθήσεων. Η γεωμορφία της περιοχής και η αποψίλωση που επέφερε η πυρκαγιά θα θέσουν σε άμεσο κίνδυνο, τους επόμενους μήνες τον οικισμό, τις υποδομές και τις περιουσίες. Απαιτείται άμεση χρηματοδότηση αλλά και προγραμματισμός έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Εξάλλου τα τελευταία χρόνια η περιοχή επιβαρύνθηκε και από τα διαβρωτικά φαινόμενα στην παραλία. Η σημερινή εικόνα της Κορασίδας εκπέμπει ένα ηχηρό SOS προς κάθε κατεύθυνση. Η παρέμβαση της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού όσο και της Κυβέρνησης πρέπει να είναι επείγουσα, οργανωμένη και κυρίως δραστική. Αυτή η καταστροφή ας μην μείνει προάγγελος της επόμενης αλλά η αφορμή για την ανάπτυξη με σχέδιο, συνεργασία και κυρίως στόχο και όραμα"