Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων»


Είκοσι δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, περιλαμβάνει το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων» που παρουσιάστηκε την Πέμπτη από τους υπουργούς Εργασίας, Ανάπτυξης και Παιδείας.

Με το νέο σχέδιο, ενοποιούνται για πρώτη φορά οι δράσεις τριών υπουργείων και τεσσάρων επιχειρησιακών προγραμμάτων που αφορούν την...

αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, παρεμβάσεις που υλοποιούνται από διαφορετικά υπουργεία, οργανισμούς και φορείς, συνδέονται για πρώτη φορά, με κοινή αντίληψη και στόχους. Επιδίωξη είναι να ξεπεραστεί η λογική της αποσπασματικότητας και της αλληλοεπικάλυψης να βελτιωθεί η συνεργασία και να υπάρξουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.


Από τα συνολικά 20 προγράμματα τα 9 είναι νέα, ενώ συνεχίζονται παλαιότερες δράσεις που θεωρήθηκαν επιτυχημένες.


«Η κινητοποίηση της Pολιτείας για την αντιμετώπιση της ανεργίας βρίσκεται στα όρια του συναγερμού» ανέφερε κατά την παρουσίαση του σχεδίου ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος χαρακτήρισε το πρόβλημα της ανεργίας ως «την πολιτική πρόκληση για τη σημερινή κυβέρνηση».


Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης εντάσσεται στη λογική της γνωστής «πρωτοβουλίας Μπαρόζο» για την απασχόληση των νέων και αποτελεί ολοκληρωμένο εγχείρημα που μπορεί να δώσει απαντήσεις στο πρόβλημα της ανεργίας των νέων το οποίο ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε «μεγάλο και επώδυνο».


Ο υπουργός Εργασίας τόνισε επίσης, ότι οι οικονομικές απώλειες από την ανεπαρκή ενσωμάτωση των νέων στην οικονομία, αγγίζουν στην Ευρωζώνη τα 150 δισ. ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,2% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι αντίστοιχες απώλειες για την Ελλάδα προσεγγίζουν το 2% του ΑΕΠ.


«Βρισκόμαστε σε έναν μαραθώνιο που δεν αποτελεί μάχη κομματική αλλά εθνική και της γενιάς μας που πρέπει να κερδίσουμε» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, η απάντηση στην ανεργία είναι η διαρκής απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και δεξιοτήτων και ανέδειξε ως «κυρίαρχο ζήτημα» τη σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.


Οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου Δράσης

Κεντρικός στόχος του Σχεδίου Δράσης είναι η ανάδειξη συγκεκριμένων πολιτικών και μέτρων ανάπτυξης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των νέων δύο ηλικιακών κατηγοριών 15-24 και 25-35 στην Ελλάδα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους ακόλουθους θεματικούς άξονες προτεραιότητας:


1) Δημιουργία Θέσεων Εργασίας για νέους ανάλογα με τα τυπικά τους προσόντα.


2) Ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και των συστημάτων μαθητείας, με έμφαση στον συνδυασμό κατάρτισης και εργασιακής εμπειρίας και περαιτέρω επένδυση στην τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας και στην πρακτική άσκηση κατά τη διάρκεια και μετά την εκπαίδευση.


3) Θέσπιση συστηματικών προγραμμάτων μετάβασης από την εκπαίδευση στην εργασία (school-to-work programmes) ώστε να υποστηριχθεί η απόκτηση πρώτης εργασιακής εμπειρίας (με συνδυασμό καθοδήγησης, συμβουλευτικής, κατάρτισης και απασχόλησης) προσαρμοσμένα στο ιδιαίτερο προφίλ και τις ανάγκες των νέων ανέργων.


4) Ενίσχυση της συμβουλευτικής και του επαγγελματικού προσανατολισμού με έμφαση σε νέους ανέργους. Ενίσχυση του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, της καθοδήγησης σταδιοδρομίας και της συμβουλευτικής για την επιχειρηματικότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.


5) Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων, εστίαση σε νέα/καινοτόμα προϊόντα, υπηρεσίες και τομείς επιχειρηματικότητας.


6) Επένδυση σε μέτρα που στοχεύουν στη μείωση της σχολικής διαρροής.


Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης διατίθενται ήδη 746.679.192 ευρώ με 182.812 ωφελούμενους. Ειδικότερα, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» υλοποιούνται δράσεις προϋπολογισμού 287.000.000 ευρώ με 14.913 ωφελούμενους, από το Πρόγραμμα «Εκπαίδευση Δια Βίου Μάθηση» υλοποιούνται δράσεις προϋπολογισμού 63.879.192 ευρώ με 143.499 ωφελούμενους, από το Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων υλοποιούνται δράσεις προϋπολογισμού 98.800.000 ευρώ με 9.225 ωφελούμενους, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα» υλοποιούνται δράσεις προϋπολογισμού 120.000.000 ευρώ με 2.575 ωφελούμενους και τέλος, από το πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υλοποιούνται δράσεις προϋπολογισμού 177.000.000 ευρώ με 12.600 ωφελούμενους.


Στο πλαίσιο των νέων προτεινόμενων δράσεων θα διατεθούν 608.326.537 ευρώ με 349.499 ωφελούμενους.


Ειδικότερα, από το ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» θα υλοποιηθούν δράσεις προϋπολογισμού 389.680.000 ευρώ με 62.874 ωφελούμενους, από το ΕΠ «Εκπαίδευση Δια Βίου Μάθηση» θα υλοποιηθούν δράσεις προϋπολογισμού 138.646.537 ευρώ με 283.525 ωφελούμενους, από το Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων θα υλοποιηθούν δράσεις προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ με 1.500 ωφελούμενους και από το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα» θα υλοποιηθούν δράσεις προϋπολογισμού 60.000.000 ευρώ με 1.600 ωφελούμενους.