Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

«ΑΡΕΘΟΥΣΑ» - ΠΑΛΑΙΟ ΚΤΗΡΙΟ 3ου ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΤΕΜΕΝΟΣ – ΟΙΚΙΑ ΕΝΕΤΟΥ ΒΑΪΛΟΥ
ΠΡΩΗΝ ΑΛΕΥΡΟΜΥΛΟΣ «ΔΗΜΗΤΡΑ» - ΡΩΜΑΪΚΗ ΠΑΛΑΙΣΤΡΑ
ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του Δήμου
για αποκατάσταση-ανάδειξη και αξιοποίηση
των νεωτέρων μνημείων της πόλης της Χαλκίδας
υλοποιείται με απόλυτη επιτυχία


Δεν είναι μόνον οι πρόσφατες ανακοινώσεις για
1) τη δημοπράτηση, στις 12 Μαρτίου, του έργου επισκευής και μετατροπής του διατηρητέου οινοποιείου «Αρέθουσα» σε Διαχρονικό Μουσείο (με προϋπολογισμό 9,2 εκατ. ευρώ)
2) την ένταξη του έργου αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου.....
του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας στο ΕΣΠΑ (με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ)
3) τη συντήρηση και μετατροπή του Οθωμανικού τεμένους Εμίρ Ζαδέ σε εκθεσιακό και πολιτιστικό χώρο, με τη φιλοξενία της συλλογής χαρακτικών του Ιωαν. Καράκωστα (με προϋπολογισμό 200 χιλ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη
4) η αποκατάσταση, ανάδειξη του παλαιού αλευρόμυλου «Δήμητρα», στο οικόπεδο του πρώην ΑΣΑΧ, ως χαρακτηριστικού κτηρίου αρχαιολογικής βιομηχανίας και η μετατροπή του σε «Μουσείο» Μυταρά, φιλοξενώντας έκθεση πινάκων και κοχυλιών του.
Το έργο, προϋπολογισμού 2,4 εκατ. ευρώ, είχε βαλτώσει εξ αιτίας των προβλημάτων χρηματοδότησης του προγράμματος «Θησέας». Το έργο πλέον θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους του Δήμου, οι εργασίες θα συνεχιστούν και θα παραδοθεί έως το τέλος του 2013.
5) η αποκατάσταση και ανάδειξη της οικίας του Ενετού Βαϊλου και η μετατροπή της σε πολιτιστικό-εκθεσιακό χώρο συνάθροισης κοινού.
Το έργο, προϋπολογισμού 650 χιλ. ευρώ, έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και θα έχει παραδοθεί έως τα τέλη του 2014.
6) η αποκατάσταση της Ρωμαϊκής Παλαίστρας, ώστε να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος και να καταστεί επισκέψιμος.
Το έργο, προϋπολογισμού 850 χιλ. ευρώ, έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και θα έχει παραδοθεί έως τα τέλη του 2014.

7) Ενώ ξεχωριστή ενότητα αποτελεί από μόνη της, η περιοχή της Αγίας Παρασκευής και η εκκίνηση της διαδικασίας εκπόνησης της ειδικής πολεοδομικής μελέτης για την ανάπλαση και προστασία της, όπως ήδη παρουσιάστηκε από το Δήμο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, με χρήση των διατάξεων του ΚΔΚ και του ΓΟΚ,
στην προσεχή συνεδρίασή του, στις 5 Φεβρουαρίου, θα θέσει σε διαδικασία ισχύος, κανονιστικές και άλλες αποφάσεις για την εμπόδιση χρήσεων
ασύμβατων με τον χαρακτήρα και τη σχεδιαζόμενη ποιότητα της συνοικίας. Και οι Δημοτικές Υπηρεσίες θα ενεργοποιηθούν για την αυστηρή εφαρμογή τους. Παράλληλα, ο Δήμος θα παρέμβει πιεστικά προς την Κεντρική Διοίκηση ώστε έως ότου να εγκριθεί η ειδική μελέτη, οι ενδιάμεσες αποφάσεις της να την εφαρμόζουν κατ’ ουσίαν.

- Με το Αρχοντικό της οδού Παίδων να είναι πλέον, το μοναδικό στην πόλη της Χαλκίδας που απομένει εκτός χρηματοδοτικού προγράμματος αποκατάστασης και ανάδειξής του. Με πρόνοια ώστε να εκπονηθεί μελέτη και το έργο αποκατάστασής του να ενταχθεί στη νέα προγραμματική περίοδο του ΚΠΣ (2014-20).

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΣΕΙΡΑ ΔΡΑΣΕΩΝ / ΕΡΓΩΝ, σχετιζόμενων με τα μνημεία και τα διατηρητέα κτήρια της πόλης της Χαλκίδας, που είτε έχουν πραγματωθεί είτε βρίσκονται στο στάδιο της πραγμάτωσης και εντάσσονται στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του Δήμου για την ανάδειξη και αξιοποίησή τους ως πολιτιστικών χώρων, όπως έχει καταρτιστεί από το 2007.
Στην πρώτη θητεία της Δημοτικής Αρχής εκπονήθηκαν μελέτες ώστε να είναι ώριμα τα έργα προς ένταξη σε προγράμματα χρηματοδοτήσεων και τώρα, οι εντάξεις αυτές έχουν γίνει πραγματικότητα και οι εργασίες στα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη.
Μια ενιαία σχεδιασθείσα δομική παρέμβαση σε μια συνολική στρατηγική ανάδειξης ενός τόπου-μιας πόλης ευρισκόμενης σε κομβική θέση, με τρισχιλιετή ιστορία και φυσικό κάλλος. Μιας πόλης που όμως, στην πορεία του χρόνου αμέλησε τις πολλές και ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές της, την ακτογραμμή της, το μοναδικό παλιρροϊκό φαινόμενο του Ευρίπου, τα διαχρονικά αποτυπώματα της ιστορικότητάς της, τον πυρήνα της παλαιάς πόλης, τη ροή της πολιτισμικής φυσιογνωμίας της.
Μια ενιαία σχεδιασθείσα παρέμβαση που σε αντίθεση με μοιρολατρικές τακτικές, αφού αναγνώρισε την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί, προχωρά και κάνει πράξη την αναγκαιότητα αναστροφής αυτής της πορείας, στην κατεύθυνση της ανάταξης της πολιτισμικής και τουριστικής ταυτότητάς της πόλης, αίτημα που πλέον έχει καταστεί καθολική συνείδηση.
Ακολουθώντας τις σύγχρονες αντιλήψεις, δίνοντας έμφαση στη διαχρονικότητα του πολεοδομικού ιστού, προσδίδοντας, μέσω των προβλεπόμενων χρήσεων, νέα διάσταση στους μνημειακούς χώρους,
εντάσσοντάς τους στη ζωή της πόλης και αναγάγοντάς τους σε σημεία αναφοράς, λειτουργικές πολιτιστικές δομές σε ενότητα (μαζί με τις υφιστάμενες, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο και το Ναό Αγίας Παρασκευής) και πόλους επισκεψιμότητας, ο Δήμος υλοποιεί έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό αναζωογόνησης της πολιτιστικής ζωής και του ιστορικού κέντρου της Χαλκίδας.
Επιζητώντας την απορρέουσα σημαντική προστιθέμενη αξία για την πόλη και τους πολίτες της.