Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

«ΑΡΕΘΟΥΣΑ»

Στις 12 Μαρτίου η δημοπράτηση
του έργου επισκευής και μετατροπής
του διατηρητέου οινοποιείου σε Διαχρονικό Μουσείο

Η Δ/νση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων & Πολιτιστικών Κτηρίων της Γεν. Δ/νσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων της Γεν. Γραμματείας Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκήρυξε ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου επισκευής και μετατροπής του κτηρίου «Αρέθουσα» σε Διαχρονικό Μουσείο, με προϋπολογισμό 9.106.920 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%) και ημερομηνία διεξαγωγής του, την Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013.

Το έργο, είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ (στο Ε. Π. Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007-13 και συγκεκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Στερεάς Ελλάδας») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Έχει δε, χρονικό ορίζοντα παράδοσης 32 μήνες από την ανάθεσή του.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει:
Επισκευή και ενίσχυση του διατηρητέου κτηρίου "Αρέθουσα", ώστε να αποκατασταθεί στην αρχική μορφή του και να λειτουργήσει ως Μουσείο.
Επίσης, κατασκευή νέου κτηρίου στη νότια (πίσω) πλευρά του οικοπέδου, παράλληλα με το παλαιό κτήριο καθώς και δύο ελαφρά στεγασμένων χώρων που θα συνδέουν τα δύο κτήρια και θα δημιουργούν το «δρόμο αγοράς», έναν άξονα κυκλοφορίας στην καρδιά του συγκροτήματος.
Στο παλαιό κτήριο θα υπάρχουν εκθεσιακοί χώροι και χώροι εξυπηρέτησης κοινού (εκδοτήριο εισητηρίων, βεστιάριο, τουαλέτες, εκπαιδευτικά προγράμματα). Στο παλαιό κτήριο, οι εργασίες περιλαμβάνουν αντικατάσταση στεγών, καλύψεις, βελτιώσεις στατικού συστήματος, ενισχύσεις με ενέματα, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.
Στο νέο κτήριο θα υπάρχουν χώροι εξυπηρέτησης κοινού (αναψυκτήριο, πωλητήριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων), εργαστήρια, αρχαιολογικές αποθήκες, χώροι εξυπηρέτησης προσωπικού, γραφεία διοίκησης, αρχεία, βιβλιοθήκη. Στο νέο κτήριο, οι εργασίες περιλαμβάνουν σκυροδέματα, επιχρίσματα, μεταλλικές κατασκευές, επικαλύψεις, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.
Παράλληλα, θα διαμορφωθούν διαδρομές περιπάτου στον περιβάλλοντα χώρο καθώς και υπαίθριος και ημιυπαίθριος χώρος για έκθεση.
Στο οικόπεδο των 7.334 τ.μ., ορίζεται κάλυψη και δόμηση κτηρίου, 3.085 τ.μ. και 3.500 τ.μ. αντίστοιχα, με υπαίθριους χώρους 254 τ.μ. και επιφάνεια φύτευσης 1.901 τ.μ.

Με την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού έργου, θα ακολουθήσει η οργάνωση λειτουργίας του Μουσείου, δράσης προϋπολογισμού 250.000 ευρώ που θα υλοποιηθεί από το Υπουργείο, με αυτεπιστασία.
Προβλέπει καταγραφή, επιλογή και τεκμηρίωση (βιβλιογραφική και φωτογραφική) των προς έκθεση αρχαίων από τα προϊστορικά έως τα μεταβυζαντινά χρόνια, ενώ θα εκπονηθεί μουσειολογικό πρόγραμμα, γενικός μουσειογραφικός σχεδιασμός και μουσειολογική – μουσειογραφική μελέτη και όλων των υποστηρικτικών αυτής εργασιών (π.χ. σκηνογραφική πρόταση φωτισμού κ.α.). Επιπλέον, θα δημιουργηθούν εκθεσιακές κατασκευές για την εισαγωγική, περιοδική έκθεση και για την τεκμηρίωση του μνημείου, ενώ τέλος
αναμένεται να γίνει σχεδιασμός και παραγωγή εποπτικού υλικού και εκπαιδευτικού φακέλου για το μνημείο και την έκθεση.

Ο δήμαρχος Θανάσης Ζεμπίλης, εξέφρασε την «απόλυτη ικανοποίησή» του «για αυτήν την ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη που δικαιώνει τις επίμονες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής (από την προηγούμενη δημοτική περίοδο και κατά την υπουργία Αντ. Σαμαρά, για την ωρίμανση της προεργασίας και την ανάθεση της οριστικής μελέτης, τη χρηματοδότησή της με ποσό 600.000 ευρώ αλλά και την χωρίς χρονοτριβή, έγκριση τους από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων) ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και να βρισκόμαστε σήμερα προ της δημοπράτησής του.»