Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Το τέλος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου όπως το είχαμε γνωρίσει

«Το τέλος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου με τη μορφή και τις κατηγορίες που το γνωρίσαμε» προανήγγειλε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιάννης Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε μαζί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Πρωταθλήματος Δ' Εθνικής, Μιχάλη Τζανόπουλο με θέμα την αναδιάρθρωση των κατηγοριών, μέσω της ενοποίησης της Γ' και της Δ' Εθνικής.
Ο Γ.Παπακωνσταντίνου μίλησε χαρακτηριστικά για «στοίχημα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, στην οπτική της οποίας από χρόνια έχει καταγραφεί το τέλος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, με τη μορφή και τις .....
κατηγορίες που το γνωρίσαμε». 
Τόνισε ότι η οικονομική κατάσταση απλώς επέτεινε την ανάγκη να προχωρήσει η Ομοσπονδία με κεντρικό σχεδιασμό και στόχο την αναδιάρθρωση των κατηγοριών με μείωση των ομάδων, την οποία χαρακτήρισε «αναγκαία και επιτακτική, καθώς, για πολλά χρόνια και αντίθετα με τη λογική της αγοράς, το ελληνικό ποδόσφαιρο παρήγαγε περισσότερες κατηγορίες και ομάδες από όσες μπορούσε να καταναλώσει. Η εξισορρόπηση του συστήματος είναι ζήτημα ύπαρξης για το άθλημα».

Ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ εξήγησε ότι στόχοι της αναδιάρθρωσης είναι:
«Να επανασυνδέσουμε το 'νήμα' που ένωνε και παλαιότερα την ελληνική ποδοσφαιρική οικογένεια και δη το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με ολόκληρη τη χώρα, μέσα από ένα πρωτάθλημα ισχυρό αγωνιστικά και βιώσιμο οικονομικά. Στην κατεύθυνση αυτή θα προσφέρει σημαντική βοήθεια η σχεδιαζόμενη αδειοδότηση και για τη νέα κατηγορία.
Να φέρουμε σε επαφή ερασιτεχνικά σωματεία με ένα μίνιμουμ οργάνωσης, διοίκησης και λειτουργίας, με την αγορά και τις επιχειρήσεις, μέσω της κεντρικής διαχείρισης των εμπορικών και άλλων δικαιωμάτων της κατηγορίας.
Να αναδιοργανώσουμε το σύστημα επιχορήγησης των σωματείων από την Πολιτεία σε νέες βάσεις, με ανταποδοτικό χαρακτήρα.
Να προσφέρουμε στο σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με βάση το ποδόσφαιρο (π.χ. ΟΠΑΠ) μια πολύ καλή και με πανελλαδική συγκρότηση κατηγορία για εμπορικές, χορηγικές, διαφημιστικές και άλλες συμφωνίες.
Να διαμορφώσουμε νέα δεδομένα για την παραγωγική διαδικασία σε επίπεδο ποδοσφαιριστών, διαιτητών, προπονητών, με έμφαση στο ελληνικό στοιχείο».
Ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι απώτερος στόχος είναι, σε μία τριετία, στη νέα κατηγορία να συμμετέχουν 64 ομάδες, χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους και κατέληξε:
«Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, ωστόσο, η πρόθεσή μας και ο στόχος μας είναι προφανής: να βοηθήσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο, σε όλα τα επίπεδα, ώστε να αναβαθμιστεί και να βγει, όσο αυτό είναι εφικτό, αλώβητο από την κρίση που βιώνει, όπως άλλωστε και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Όπως έχει πει και ο πρόεδρός μας, 'το ζητούμενο δεν είναι να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις, αλλά να τις δρομολογούμε'».