Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Φόρος τιμής από τον πολιτικό κόσμο στον κυβερνήτη του θρυλικού «Βέλους»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σημείωσε ότι «η Ελληνική Δημοκρατία χρωστά πολλά στον Ναύαρχο Νίκο Παππά, που πρωταγωνίστησε στην 'ανταρσία του Βέλους', μια μοναδική στιγμή στον αντιδικτατορικό αγώνα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι περήφανες για το παράδειγμά του και όλοι μας του οφείλουμε σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Η νέα γενιά έχει να διδαχθεί και να εμπνευστεί παρακολουθώντας τη διαδρομή του.»

Ο πρωθυπουργός,
Αντώνης Σαμαράς, σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι ο Νίκος Παππάς «αφησε απαράμιλλες παρακαταθήκες αγώνων και προσφοράς στην πατρίδα», για να υπογραμμίσει:
«Τίμησε το Πολεμικό Ναυτικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις, σε δύσκολους και σκοτεινούς καιρούς.

Έγινε, με την πρωταγωνιστική συμμετοχή του στο Κίνημα του....

Ναυτικού, σύμβολο των αγώνων για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
» Κέρδισε, επάξια, εξέχουσα θέση στις σελίδες της νεότερης ιστορίας μας. Κέρδισε το θαυμασμό, την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη των Ελλήνων. Η μνήμη του θα είναι αιώνια.»


Ο υπουργός Άμυνας
Πάνος Παναγιωτόπουλος έστειλε τα θερμά συλλυπητήρια του στους οικείους του εκλιπόντα και ιδιαιτέρως στο γιο του, υποναύαρχο Βελισάριο Παππά.
«Ο Ναύαρχος Νίκος Παππάς υπήρξε το σύμβολο του αντιδικτατορικού κινήματος του Ναυτικού όταν το Μάιο του 1973 ως κυβερνήτης του θρυλικού αντιτορπιλικού 'Βέλος', που συμμετείχε σε Νατοϊκή άσκηση, κατέπλευσε στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας και μαζί με 6 Αξιωματικούς και 25 υπαξιωματικούς ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

» Ο Νίκος Παππάς πρωτεργάτης του κινήματος του Ναυτικού, που επέφερε ισχυρό πλήγμα στη δικτατορία, υπήρξε κορυφαίος αγωνιστής για την ελευθερία και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

» Η θαρραλέα και ηρωική στάση του αναγνωρίστηκε από την Πολιτεία αλλά και από όλο τον ελληνικό λαό και απετέλεσε ένα χρυσό κεφάλαιο στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Ο θάνατος του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων».


Ο βουλευτής του
ΣΥΡΙΖΑ Θ.Δρίτσας, τόνισε: «Ο θάνατος του Νίκου Παππά δεν σηματοδοτεί απώλεια. Σηματοδοτεί παρουσία και συνδέεται με τις πιο μεγάλες στιγμές των αγώνων για τη δημοκρατία και τότε και τώρα.
» Τιμούμε τον γενναίο αντιστασιακό, τον εμπνευσμένο ηγέτη του Πολεμικού Ναυτικού, τον υπηρέτη και υπερασπιστή της αξιοπρέπειας και της ευθύνης.

» Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υποκλίνεται με σεβασμό στη μνήμη ενός ανθρώπου, που στάθηκε όρθιος σε όλη του τη ζωή.»


Σε ανακοίνωσή τους οι
Ανεξάρτητοι Έλληνες αναφέρουν: «Έφυγε από κοντά μας ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ, ο Ναύαρχος και κυβερνήτης του θρυλικού αντιτορπιλικού "Βέλος", ο πρωτεργάτης του κινήματος του Ναυτικού Νίκος Παππάς. Ο Ναύαρχος Νίκος Παππάς αγωνίστηκε για την ανατροπή της Χούντας βάζοντας πάνω από όλα την πατρίδα και τους αγώνες για ιδεώδη, για την δημοκρατία και την ελευθερία.
»Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράζουν τη λύπη τους για το θάνατο του Ναυάρχου Νίκου Παππά και απευθύνουν θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».


Για τον θάνατο του ναυάρχου Νίκου Παππά, ο πρόεδρος του
ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: «Ο Ναύαρχος Νίκος Παππάς συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την "ανταρσία του Βέλους". Αυτός και οι σύντροφοι του, έσωσαν την τιμή των Ενόπλων Δυνάμεων αγωνιζόμενοι για την αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας.
»Ο Νίκος Παππας κράτησε ψηλά τη σημαία του Πολεμικού Ναυτικού, τη σημαία της Δημοκρατίας, τη σημαία του Έθνους. Η Ιστορία έχει γράψει το κεφάλαιο που τον αφορούσε ενώ αυτός βρισκόταν εν ζωή. Έφυγε απολαμβάνοντας την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας και όλου του ελληνικού λαού».


Τη θλίψη της για τον θάνατο του Νίκου Παππά και τα συλλυπητήριά της στους οικείους του, εκφράζει και η Δημοκρατική Αριστερά.


Στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ σημειώνει ότι ο κυβερνήτης του «Βέλους» και πρωτεργάτης του Κινήματος του Ναυτικού, «με την απόφασή του να αποχωρήσει από την άσκηση του ΝΑΤΟ τον Μάιο του 1973 κατάφερε μεγάλο πλήγμα στη χούντα και έκανε πρώτο θέμα διεθνώς την ελληνική αντίσταση εναντίον της δικτατορίας».
Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του εκφράζει συλλυπητήρια στην οικογένεια του ναυάρχου Νίκου Παππά, «μια θαρραλέα μορφή της αντιδικτατορικής πάλης», όπως σημειώνει.