Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Σοβαρό ατόπημα της ΑΕΚ


Για σοβαρό ατόπημα και μέγιστη ιστορική ανακρίβεια κατηγορεί η διοίκηση της Λάρισας, αυτή της ΑΕΚ, σχετικά με τα περί «αφαίρεσης του πρωταθλήματος του 1988», στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τελευταία αμέσως μετά την ποινή που της επιβλήθηκε από την πρωτοβάθμια πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λίγκας.

«Κατανοούμε την πίκρα και την στενοχώρια των ανθρώπων της ΑΕΚ, γιατί κι εμείς έχουμε πρόσφατα βιώσει το οδυνηρό συναίσθημα του υποβιβασμού. Και μάλιστα μέσα από κατάφωρες αδικίες, που αποδείχθηκαν και με ηχητικά ντοκουμέντα "κουμπώματος" των αγώνων μας. Αυτό, όμως, δεν...

δικαιολογεί -σε καμία περίπτωση- το σοβαρό ατόπημα αναφοράς σε "αφαίρεση πρωταθλήματος με αλλαγή νόμου (1988)", που αποτελεί μέγιστη ιστορική ανακρίβεια και αλλοίωση γιατί:

Α) Καμία ομάδα, πλην της ΑΕΛ, δεν είχε κατακτήσει εκείνο το πρωτάθλημα για να ισχυριστεί ότι της "αφαιρέθηκε" κατόπιν. Η ΑΕΛ ολοκλήρωσε τη σεζόν 1987-88 έχοντας αναδειχθεί –και μαθηματικά– πρωταθλήτρια την προτελευταία αγωνιστική. Β) Η αρχική τιμωρία ήταν, έτσι κι αλλιώς, αβάσιμη γιατί ιατρικώς δεν είχε αποδειχθεί ποτέ φαρμακοδιέγερση του τότε ποδοσφαιριστή της ομάδας μας (σ.σ. του Βούλγαρου Τσίγκοφ), αφού η ουσία που είχε χρησιμοποιήσει ήταν κατασταλτική. Γ) Η τότε αλλαγή του νόμου –που ήταν, ουσιαστικά, εναρμόνιση με το διεθνές δίκαιο– έχει δικαιωθεί ιστορικά από το γεγονός ότι 25 χρόνια αργότερα εξακολουθεί να ισχύει χωρίς την παραμικρή ουσιαστική τροποποίηση και Δ) η ποδοσφαιρική κοινή γνώμη έχει, σε πολλές περιπτώσεις, χαρακτηρίσει το πρωτάθλημα του ΄88, ως το καθαρότερο από καταβολής επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Ακριβώς γιατί κατακτήθηκε στο γήπεδο και όχι στα χαρτιά...


Ευελπιστώντας ότι η συγκεκριμένη αναφορά ήταν προϊόν σύγχυσης και όχι συνειδητής αμφισβήτησης της ιστορίας, ευχόμαστε στην ομάδα της ΑΕΚ να ξεπεράσει τα προβλήματα και να επανέλθει εκεί που της αξίζει, γιατί το ποδόσφαιρό μας έχει ανάγκη οι ομάδες αυτού του επιπέδου να παραμένουν δυνατές και ανταγωνιστικές», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΛ.