Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

Κύμη: Κατάμεστο το Θέατρο του Λαογραφικού Μουσείου στην Κύμη για τη διάλεξη με θέμα «Το φαινόμενο του πορθμού του Ευρίπου»
Στο πραγματικά κατάμεστο Θέατρο του Λαογραφικού Μουσείου στην Κύμη (ευγενική παραχώρηση του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κύμης) πραγματοποιήθηκε η διάλεξη με θέμα «Το φαινόμενο του πορθμού του Ευρίπου». Η διάλεξη έγινε την Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013 και ώρα 9:00 μμ. ως επιπρόσθετη εκδήλωση στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου για το καλοκαίρι του 2013, μετά από την αντίστοιχη.....
επιτυχημένη εκδήλωση στο Αλιβέρι και το έντονο ενδιαφέρον του κοινού της περιοχής για το θέμα.
Ομιλητής ήταν ο Δρ Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικός Υπεύθυνος της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας Αντώνης Αντωνίου.

Ο ομιλητής με την χαρακτηριστική του απλότητα και σαφήνεια, αφού αναφέρθηκε σε ένα ευρύτερο σύνολο γεωσεληνιακών φαινομένων, παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του φαινομένου, αναφέρθηκε στην γενική του ερμηνεία και τόνισε τις ιδιαίτερότητές και τις μοναδικότητές του όπως αυτές εκδηλώνονται κάτω από την ιστορική γέφυρα της Χαλκίδας. Τέλος, αναφέρθηκε στην ονομασία «Εύριπος» καθώς και σε εκείνους που ασχολήθηκαν με το φαινόμενο από την αρχαιότητα (Αριστοτέλης, Ερατοσθένης) μέχρι σήμερα (Μιαούλης, Μάνσελ και Δ. Αιγηνίτης ο οποίος έδωσε και τη λύση του φαινομένου). Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση και μεγάλος αριθμός ερωτήσεων που αντικατόπτρισε το ενδιαφέρον του κοινού.

Στην διάλεξη παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου κ. Δημήτρης Θωμάς, η Αντιδήμαρχος κ. Αρετή Μπάτσα, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Κατερίνα Κουιμτζή καθώς και μεγάλος αριθμός πολιτών που είχαν κατακλείσει κάθε γωνιά του Θεάτρου του Λαογραφικού Μουσείου Κύμης.