Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

78η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

Τέκνα μου αγαπητά και περιπόθητα,
Απευθύνομαι και πάλι στην αγάπη σας και, δι’ όλων μου των δυνάμεων, σας παρακαλώ, να ενισχύσετε τον Έρανο της Αγάπης, ο οποίος θα διεξαχθεί στην Τοπική μας Εκκλησία, από 15ης έως και 21ης  Δεκεμβρίου 2013.
Νομίζω πως δεν είναι ανάγκη να περιγράψω τα δεινά αποτελέσματα της οικονομικής κρίσεως, η οποία μαστίζει την Πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Όλοι σχεδόν υποφέρουμε, όχι μόνο από τις δικές μας ελλείψεις, αλλά, κυρίως, από το απερίγραπτο δράμα συνανθρώπων μας, οι οποίοι στερούνται και τα πλέον απαραίτητα προς το ζειν και ψάχνουν απελπισμένα, ακόμη και .....στους κάδους απορριμάτων, ως άλλοι «πτωχοί Λάζαροι» του Ιερού Ευαγγελίου, να βρουν κάτι να φάγουν.
Εμείς οι Κληρικοί και όσοι από σας τους Λαϊκούς αδελφούς μας βοηθείτε εθελοντικά το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, σε Ενοριακό και Μητροπολιτικό επίπεδο, είμεθα μάρτυρες αδιάψευστοι, των αναριθμήτων περιπτώσεων αναξιοπαθούντων ανθρώπων, που προστρέχουν και ζητούν την ηθική και υλική βοήθειά μας.
Το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο με τα Ενοριακά του παραρτήματα, η τράπεζα τροφίμων και ενδυμάτων, τα συσσίτια, το κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο, τα φιλανθρωπικά μας Ιδρύματα, οι Κατασκηνώσεις, είναι δραστηριότητες που λειτουργούν με την δική σας προσφορά και συμπαράσταση (για την οποία πάντοτε σας ευχαριστούμε και σας μνημονεύουμε) προσφέρουν ανακούφιση στους προστρέχοντες, χωρίς βέβαια να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι λύνουμε όλα και σε τέλειο βαθμό τα προβλήματα.
Η ανεργία, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, ειδικά στον τόπο μας, όπου έκλεισαν μεγάλα εργοστάσια, είναι ένας μεγάλος πόνος, ο οποίος επιβαρύνει, δυστυχώς, και την ψυχική υγεία του ανθρώπου και υποσκάπτει και απειλεί και την κοινωνική τάξη και ειρήνη. Πονά κάθε μέρα η ψυχή μου και κλαίει η καρδιά μου, όταν κτυπούν την πόρτα μου καθημερινά και μου ζητούν εργασία και ευρίσκομαι εν αδυναμία να ανταποκριθώ, όπως θα επιθυμούσα, στα αιτήματα.
Εμπρός, λοιπόν, σ’ αυτή την δύσκολη κατάσταση, σας παρακαλώ, να ενισχύσετε με προθυμία και δίχως γογγυσμούς, όσο περισσότερο μπορείτε τον Έρανο της Αγάπης, που αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως. Σας πληροφορώ ότι το Ταμείο αυτό προσέφερε το ποσόν των 384.462,04 €, για το χρονικό διάστημα από 1ης Νοεμβρίου 2012 έως 31ης Οκτωβρίου 2013. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, τα Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία προσέφεραν το ποσόν των 196.349,30 €. Συνολικώς και με τα φιλανθρωπικά Της Ιδρύματα, δηλαδή, η Τοπική μας Εκκλησία προσέφερε, από 1ης Νοεμβρίου 2012 έως 31ης Οκτωβρίου 2013, το ποσό των 2.024.645,26 € για έργα αγάπης και φιλανθρωπίας.
Οι άνθρωποι πνίγονται στην κυριολεξία, γι' αυτό μην αναβάλουμε η το χειρότερο μην αρνηθούμε την ελεημοσύνη, η οποία και τον Θεό ευαρεστεί, όσο τίποτε άλλο, και τις ψυχές των κεκοιμημένων μας αναπαύει και τις δικές μας ωφελεί, συντελούσα στην συγχώρηση των αμαρτιών μας. Δεν εξαγοράζουμε, βέβαια, με την κοσμική νοοτροπία, την άφεση, αλλά, δείχνοντας έμπρακτη αγάπη στο συνάνθρωπο, προκαλούμε το έλεος του Θεού, τηρώντας την πιο βασική εντολή Του, εκείνη της προς αλλήλους αγάπης.
Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμενος και ο φιλανθρωπότατος Μέγας Βασίλειος, προτρέπει να μην αρνούμεθα την βοήθεια, επικαλούμενοι τη δική μας ένδεια και φτώχεια: «Όταν κανείς προφασίζεται ότι δεν έχει να δώσει γιατί είναι πτωχός, στην πραγματικότητα είναι πτωχός από αγάπη, πτωχός από πίστη στον Θεό, πτωχός από ελπίδα αιώνια», λέγει. Και εάν είναι τόσο κατηγορηματικός στους πτωχούς, είναι πολύ πιο απαιτητικός και αυστηρός προς τους πλουσίους. Τους ανελεήμονες πλουσίους ονομάζει «λωποδύτες», γιατί, ενώ έχουν την δυνατότητα, δεν ενδύουν τον γυμνό, δεν τρέφουν τον πεινασμένο, δεν απλώνουν το χέρι τους να προσφέρουν το αργύριό τους, το οποίο μάλιστα μερικοί συνέλεξαν από αδικίες και τοκογλυφίες, αλλά το παραχώνουν για να το διαφυλάξουν. Τους θυμίζει ότι, εάν δεν μετανοήσουν ειλικρινά, πρόκειται, κατά την ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας, να ακούσουν από τα θεϊκά χείλη το: «Πορεύεσθε απ’ εμού οι κατηραμένοι εις το σκότος το εξώτερον».
Αγαπητά μου παιδιά,
Σε λίγες ημέρες θα εορτάσουμε, συν Θεώ, τα Χριστούγεννα. Ο παντοδύναμος Θεός μας πτωχεύει για το χατήρι όλων μας και για την σωτηρία μας γίνεται άνθρωπος. Αν πραγματικά κατανοούμε, όσο είναι δυνατό σε μας τους χοϊκούς να καταλάβουμε, το μέγεθος της φιλανθρωπίας Του και της ανεκτίμητης προσφοράς Του και επιθυμούμε να Τον ευχαριστήσουμε φιλότιμα και αληθινά, δεν έχουμε παρά να Τον μιμηθούμε. Να γίνουμε ΑΝΘΡΩΠΟΙ, να είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ σ' αυτόν τον ψεύτικο αιώνα, τον απατεώνα και απάνθρωπο.
Σας εύχομαι τέτοια, ανθρώπινα και θεανθρώπινα, καλά Χριστούγεννα και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για ό,τι η ευγενική σας καρδιά θα προσφέρει, επικαλούμενος για σας και τους οικογενείς σας την Άνωθεν αντιπροσφορά.
Με πατρική στοργή
Ο    Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Τ Η Σ
† ο Χαλκίδος ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ»