Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Φίρμα η τσουκνιδόπιτα!!!!

Αυτό ήταν. Τελικά δεν αρέσει μόνο σε μένα η τσουκνιδόπιτα. Πρόεδρε, τσουκνίδες υπάρχουν παντού!! Ξέρεις εσύ.
Μου στείλανε και την συνταγή.
Πρόεδρε διάβασε και προχώρα.

Τσουκνιδόπιτα


  • 7 φλ. τσαγιού αλεύρι
  • 150 γρ. τσουκνίδα ξερή....
  • αλάτι
  • 1 σφηνάκι ξύδι
  • ½ λίτρο ελαιόλαδο

Υλικά

  • αλεύρι -
  • αλάτι -
  • ξύδι -
  • ελαιόλαδο -

Εκτέλεση

Όσοι είχαμε την τύχη να παίζουμε στη φύση ως παιδιά, θυμόμαστε πολύ καλά το τσίμπημα της τσουκνίδας. Αυτό που δεν ξέραμε τότε, είναι το πόσο ευεργετική είναι - κατά τα άλλα - η δράση του τριχωτού φυτού Urtica Dioica με τα φύλλα σε σχήμα καρδιάς. Η τσουκνίδα είναι πολύτιμη πηγή μετάλλων (σίδηρος, νάτριο, μαγγάνιο, ασβέστιο, κάλιο κ.α.), βιταμινών Α, Β και C και έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Η τσουκνίδα φυτρώνει παντού και κατά την περίοδο της κατοχής οι περίφημες στεγνόπιτες (τσουκνιδόπιτες) έσωσαν πολύ κόσμο από την πείνα. Σήμερα οι τσουκνιδόπιτες είναι αγαπημένη λιχουδιά για τους κατοίκους της Ηπείρου, της Θεσσαλίας αλλά και για τους Πόντιους. Η συνταγή είναι απλούστατη και το αποτέλεσμα …υπερνόστιμο!
Ξεκινάμε το ζύμωμα με τις 6 κούπες αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι και 1 σφηνάκι λάδι. Ρίχνουμε σιγά - σιγά το νερό, μέχρι η ζύμη να γίνει αρκετά σκληρή για να μπορούμε να τη ζυμώσουμε. Την πλάθουμε καλά και αφήνουμε το ζυμάρι στην άκρη να σταθεί, ώστε να μπορέσουμε να το ανοίξουμε.
Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε μισό λίτρο νερό και το βάζουμε να βράσει μαζί με 400 ml ελαιόλαδο και αλάτι. Στη συνέχεια, ρίχνουμε σιγά-σιγά τις τσουκνίδες, ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα για να χυλώσει η γέμιση της πίτας μας. Για να χυλώσει πιο εύκολα, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεύρι.
Πάμε πίσω στο ζυμάρι. Αφού το αφήσαμε και ξεκουράστηκε, το κόβουμε σε έξι ίδια μπαλάκια και πλάθουμε το κάθε μπαλάκι ξεχωριστά για να μαλακώσει. Ανοίγουμε τα φύλλα με τον πλάστη μαζί με λίγο αλεύρι για να μη μας κολλήσει στο τραπέζι. Τα πρώτα 3 τα λαδώνουμε, τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο και τα βάζουμε στο ταψί που το έχουμε λαδώσει. Αδειάζουμε από πάνω την γέμιση, η οποία εν τω μεταξύ έχει κρυώσει. Εναποθέτουμε και τα άλλα 3 φύλλα που τα έχουμε λαδώσει κι αυτά μεταξύ τους, φτιάχνουμε τον κόθρο της πίτας (διπλώνουμε δηλαδή σαν κοτσίδα τις άκρες των φύλλων), την λαδώνουμε και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μισή περίπου ώρα! Προσοχή μην ξεχαστούμε!
Καλή μας όρεξη!