Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ – ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και πληθωρική συμμετοχή Κλήρου και Λαού άρχισαν στην Πόλη της Χαλκίδος οι Εορταστικές Εκδηλώσεις του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, με την ονομασία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ», τα οποία έχουν πλέον καταστεί θεσμός ιερός και σεβάσμιος για την Τοπική μας Εκκλησία, εδώ και 22 χρόνια.
Στις Εκδηλώσεις αυτές, υπάρχει η ευλογημένη παράδοση να μεταφέρεται μία από τις ιστορικές και σεβάσμιες Ιερές Εικόνες της Παναγίας μας, για να συνεορτάσει ....με τον Άγιο Δημήτριο.
Με προεξάρχοντα, λοιπόν, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, η Πόλη της Χαλκίδος υποδέχθηκε, στα πλαίσια των φετινών ΚΒ΄ Δημητρίων 2014, την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014 το ιερό Εικόνισμα της Παναγίας της Οδηγητρίας από το Άργος Ορεστικό Καστορίας και την Τιμία Χείρα της Οσίας Σοφίας της Ασκητρίας της Κλεισούρας, η οποία πρόσφατα, το έτος 1974, εκοιμήθη εν Κυρίω και κατετάγη στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας το 2012, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Τα Ιερά αυτά Σεβάσματα και Κειμήλια της Πίστεως, στολισμένα και τοποθετημένα σε στρατιωτικό όχημα, έφερε στην Ιερά μας Μητρόπολη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, συνοδευόμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Άργους Ορεστικού, πρωτοπρεσβ. π. Λεωνίδα και τον Διάκονό του π. Ιάκωβο.
Στην πλατεία Ηρώων Χαλκίδος, όπου και έγινε η Υποδοχή των Αγιασμάτων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και μετά την τελεσθείσα Ιερά Δέηση,ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ για την ευλογία που μετέφερε στο Λαό της Χαλκίδος και του ευχήθηκε να τον διαφυλάσσει ο Κύριός μας και να τον προστατεύει στη διακονία του η Υπεραγία Θεοτόκος.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, κατά την διάρκεια της εμπνευσμένης ομιλίας του, τόνισε τη σημασία που έχει να τιμούμε την Παναγία, όπως έκαναν οι θεοτοκόφιλοι Άγιοι της Εκκλησίας μας και παρότρυνε τον ευσεβή λαό της Μητροπόλεως Χαλκίδος να καταφεύγει για κάθε ανάγκη και για κάθε δυσκολία στον μανδύα των δραστικοτάτων ικεσιών Της.
Παράλληλα, συνεχάρη τον Μητροπολίτη Χαλκίδος για τη θεοφώτιστη πρωτοβουλία του να φέρνει κάθε χρόνο στον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου μία εικόνα της Παναγίας αλλά και γιατί το ποίμνιό του ασπάζεται ευλαβικά και αποδίδει την ανάλογη τιμή στο Πρόσωπό της.
Στη συνέχεια η Ιερά Πομπή κατευθύνθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου αγίου Καστορίας κ. Σεραφείμ, εψάλη η Ιερά Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου, από τους ηδυμόλοπους Χορούς των Ιεροψαλτών του Ναού κ. Γεωργίου Καραγκούνη και κ. Ιωάννου Δέδε.
Την επομένη ημέρα το πρωί, Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014, ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό,  ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ και συνιερουργούντος του οικείου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και αρκετών Ιερέων.
Την διακονία των ιερών αναλογίων ανέλαβαν οι Ιεροψάλτες κ. Θεοδόσιος Στεργιόπουλος και κ. Θεόδωρος Κοκκορίκος.
Πολλοί χριστιανοί κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων, ενώ θερμότατες ευχαριστίες προς τον Σεβασμιώτατο αγιο Καστορίας κ. Σεραφείμ, απηύθυνε ο οικείος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, για την μεταφορά του Ιερού Λειψάνου, ενώ από την πλευρά του ο φιλοξενούμενος Ιεράρχης ευχήθηκε στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος όπως η Οσία Σοφία εν Κλεισούρα παραμένει «θερμοτάτη ικέτιδα προς τον Θεό και την Παναγία».
Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Οδηγητρίας και η Τιμία Χείρα της Οσίας Σοφίας, θα παραμείνουν στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου μέχρι και τις 28 Οκτωβρίου 2014  και καθημερινά θα τελούνται Ιερές Ακολουθίες, Θείες Λειτουργίες, Ιερές Παρακλήσεις και Ιερές Αγρυπνίες καθώς και ποικίλες πνευματικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ ο Ναός θα παραμένει ανοικτός από τις 6.30 π.μ. έως τις 10.00 μ.μ.
Οι Εκδηλώσεις των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ, κάθε χρόνο σημαίνουν πνευματικό συναγερμό στην Πόλη μας, αλλά και ευρύτερα στην Ιερά Μητρόπολη, αφού ο Μητροπολιτικός μας Ναός αποτελεί το κέντρο της Λατρευτικής προσφοράς της Εκκλησιαστικής μας Κοινότητος, μέσα από την καθημερινή επιτέλεση της Θείας Λειτουργίας, την τέλεση Ιερών Αγρυπνιών, την καθημερινή διακονία του θείου λόγου από έμπειρους και φωτισμένους ιεροκήρυκες, την τέλεση των Ακολουθιών του νυχθημέρου και την απόδοση των Ύμνων από έμπειρους και καταρτισμένους Ιεροψάλτες.
Όλα αυτά τα γεγονότα αποτελούν για όλους μας, σημαντικές δυνατότητες προσεγγίσεως στο γεγονός της Εκκλησίας, το οποίο σημαίνεται και κατεξοχήν φανερώνεται στα Ιερά Μυστήρια και την συνεχή προσευχή.