Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Εταζαν φάρμακο για ανίατη ασθένεια αντί μεγάλων ποσών



Σπείρα που εξαπατούσε πολίτες με σοβαρά προβλήματα υγείας εξάρθρωσαν αστυνομικοί από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας και τα ΑΤ Καλαμπάκας Τρικάλων και Καλάμου Αττικής.

Πέντε άτομα συνελήφθησαν την Κυριακή το μεσημέρι και το βράδυ στον Κάλαμο Αττικής, στη Χαλκίδα και στη Λάρισα, εκ των οποίων τέσσερις άντρες ηλικίας 44, 48, 59 και 65 ετών και μια 49χρονη, ενώ αναζητείται 63χρονος ο οποίος κατά τους αστυνομικούς ...
θεωρείται αρχηγικό μέλος.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, απάτη και παράβαση των νόμων περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και περί όπλων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δράστες είχαν συγκροτήσει από τον Μάρτιο του 2014 σπείρα με σκοπό την εξαπάτηση ασθενών που έπασχαν από ανίατη ασθένεια και τους αποσπούσαν χρηματικά ποσά.

Ο 63χρονος εμφανιζόταν ως μεσάζων για την προμήθεια «ειδικού φαρμάκου» το οποίο παρασκευάζεται σε ειδικά εργαστήρια από ρώσους ερευνητές κατόπιν λήψεως DNA του ασθενούς. Με τη χορήγηση του «φαρμάκου» θα θεραπευόταν η ανίατη ασθένεια από την οποία έπασχαν. Για την απόκτησή του τους έπειθε να καταβάλουν τμηματικά διάφορα χρηματικά ποσά.

Τα υπόλοιπα μέλη της σπείρας εμφανίζονταν στους παθόντες και τους έπειθαν, ισχυριζόμενοι ότι και οι ίδιοι έχουν κατά το παρελθόν ιαθεί από παρεμφερείς ανίατες ασθένειες που αντιμετώπιζαν, λαμβάνοντας το προαναφερόμενο ειδικό φάρμακο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., στις 2 Ιανουαρίου προσήλθε στο Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής 55χρονος και
κατήγγειλε ότι οι συλληφθέντες τον είχαν προσεγγίσει και ισχυριζόμενοι ότι θα του χορηγήσουν το ειδικό πόσιμο «φάρμακο» του απέσπασαν τμηματικά ποσό 95.000 ευρώ. Στον καταγγέλλοντα χορηγήθηκε η πρώτη δόση του «ειδικού φαρμάκου», πλην όμως η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε.

Στις 11 Ιανουαρίου καθορίσθηκε συνάντηση για την παράδοση της δεύτερης δόσης του «φαρμάκου», αρχικά στην περιοχή Αγ. Αποστόλων Καλάμου Αττικής και στη συνέχεια στη Χαλκίδα. Κατά την παράδοση της ουσίας στον παθόντα, αστυνομικοί που επιτηρούσαν τον χώρο συνέλαβαν τον 44χρονο και τον 59χρονο και κατάσχεσαν το φιαλίδιο που περιείχε υγρό άγνωστης χημικής σύστασης.

Στη συνέχεια και σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας και του ΑΤ Καλάμου συνελήφθησαν και τα υπόλοιπα μέλη της σπείρας.

Στην κατοχή τους και σε έρευνες στις οικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 30.780 ευρώ, 34 χρυσές λίρες Αγγλίας, δύο οχήματα τζιπ, βιβλιάρια καταθέσεων, ιατρικές συνταγογραφήσεις, ένα φιαλίδιο με υγρό διάλυμα, τρία ξίφη, μια πτυσσόμενη ράβδος και μια μεταλλική λεπίδα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., «με δεδομένο την ανεύρεση ιατρικών συνταγογραφήσεων και ανυπόγραφων ιατρικών βεβαιώσεων στην οικία του 63χρονου αναζητούμενου, εκτιμάται ότι με την ίδια μέθοδο έχουν εξαπατηθεί και άλλα άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας».

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.