Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

: «Ιδιοπαραγώμενος πατατόσπορος»

Δελτίο Τύπου

ΘΕΜΑ : «Ιδιοπαραγώμενος πατατόσπορος»

     Η διακίνηση σπόρων, σποροφύτων, φυτών, προϊόντων πρωτογενούς τομέα, εμπορευμάτων και και ανθρώπων που γίνεται τελευταία από χώρα σε χώρα, σύμφωνα με τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου , εγκυμονεί κινδύνους  για την εισαγωγή στην χώρα μας ή και γενικότερα στην  Ε.Ε   επιβλαβών οργανισμών καραντίνας.
     Επιβλαβείς   οργανισμοί καραντίνας  με μεγάλη οικονομική σημασία ....
για την ΠΕ Ευβοίας  στην πατάτα είναι δύο φυτοπαθογόνα βακτήρια  (Δακτυλιωτή  σήψη - Καστανή σήψη), ένας   φυτοπαθογόνος μύκητας, δύο  φυτοπαρασιτικοί  νηματώδεις,ένα ιοειδές  και ενα φυτόπλασμα. 
     Ο    πατατόσπορος στην χώρα μας, σε χώρες της Ε.Ε  ή  και  σε τρίτες  χώρες, παράγεται από σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις που καλύπτουν τις φυτούγειονομικές απαιτήσεις του Π.Δ 365/2002 και συνοδεύονται από την προβλεπόμενη  σήμανση. 
     Στην περίπτωση όμως που οι ίδιοι οι παραγωγοί παράγουν πατάτα φαγητού   από την οποία ένα μέρος προορίζεται  να χρησιμοποιηθεί για φύτευση  - πατατόσπορος  για ίδια χρήση και δεν προορίζεται να χρησιμοποιηθεί   από άλλο παραγωγό, πρέπει ο ιδιοπαραγώμενος  πατατόσπορος να πληροί  τις   φυτούγειονομικές απαιτήσεις του Π.Δ 365/2002.
      Ως  εκ τούτου οι καλλιεργητές πατάτας που επιθυμούν  να χρησιμοποιήσουν πατατόσπορο δική  τους   παραγωγής θα πρέπει να ενημερώσουν με αίτημά τους  την Δ.Α.Ο.Κ   τμήμα  Ποιοτικού & Φυτούγεινομικού  ελέγχου,εγκαιρα  κατά  τη  διάρκεια  της καλλιεργητικής τρέχουσας Περιόδου  (σπορά Ιανουάριος-Φεβρουάριος) για την  πρόθεσή  τους. Σας τονίζουμε  ότι σε περίπτωση μη εφαρμογής της νομοθεσίας, γίνει χρήση μη πιστοποιημένου   ή μη ελεγμένου πατατόσπορου επιβάλλονται ποινικές και διοικητικές  κυρώσεις, ενώ στις περιπτώσεις ζημιών που τα αίτια καλύπτονται ασφαλιστικά, δεν αποζημιώνονται από τον Ε.Λ.Γ.Α.

Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ

Ο Δ/ΝΤΗΣ
Α. ΠΑΝΟΥΣΗΣ
Κτηνίατρος με Β΄ Βαθμό