Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΕΝΟΡΙΤΩΝ ΤΗΣ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Με τη χάρη του Θεού και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου πραγματοποιήθηκε από τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Αλοννήσου τριήμερο προσκύνημα στις 2-3-4 Οκτωβρίου στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας Σκιάθου, στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ του Γέροντος του εν Ευβοία και στο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου στο Προκόπι Ευβοίας.
Η εκδρομή αποτελούνταν από 37 άτομα συνοδευόμενα από τον Ιερομόναχο Λουκά Σταμέλο – Εφημέριο της Νήσου. Η αναχώρηση έγινε την Παρασκευή στις 14:00 με προορισμό τη Σκιάθο όπου μετά την άφιξή τους, οι ....προσκυνητές επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Εκεί δέχθηκαν την εγκάρδια υποδοχή του Ηγουμένου, Αρχιμ. Ιωσήφ Κατσούρα και των πατέρων της Μονής, οι οποίοι και τέλεσαν Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο υπέρ των εκδρομέων. Κατόπιν ο π. Ιωσήφ απευθύνθηκε στους προσκυνητές λέγοντάς τους την ιστορία της Ιεράς Μονής και τη συμβολή της στην επανάσταση του 1821, συνέχισε τονίζοντας το μεγάλο θησαυρό που μπορεί να προσφέρει η Εκκλησία μας στον κάθε πιστό που δεν είναι άλλος από το Χριστό μας ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την αγάπη του προς την Αλόννησο και το εκεί ποίμνιο αναφέροντας και τις προσευχές που έκανε ώστε να λυθεί το ζήτημα της κενής εφημεριακής θέσεως που δημιουργήθηκε μετά την εκδημία του μακαριστού πατρός Αβραάμ. Έπειτα προσφέρθηκε το παραδοσιακό κέρασμα και όλοι περιηγήθηκαν στην έκθεση και το μουσείο της Μονής. Ύστερα η εκδρομή αναχώρησε από τη Μονή και κατευθύνθηκε προς την πόλη της Σκιάθου.
Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου στις 6:00 το πρωί αναχώρησαν οι προσκυνητές για το λιμάνι των Ωρεών, η οποία ενώθηκε με εκδρομή 250 κατοίκων της Σκιάθου, υπό την ευθύνη του Αντιπεριφεριάρχη Βορείων Σποράδων κ. Νικολάου Πλωμαρίτη. Ο τελευταίος διέθεσε δωρεάν το καράβι του για τη μεταφορά όλων των πιστών και οργάνωσε την εκδρομή της Σκιάθου ως προσφορά στον Άγιο Ιωάννη το Ρώσο. Να σημειωθεί ότι όλοι μαζί οι εκδρομείς αριθμούσαν περίπου τους 300.
Μετά την άφιξη στους Ωρεούς, οι προσκυνητές κατευθύνθηκαν στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος, όπου οι πατέρες τους υποδέχτηκαν με πολύ χαρά, τους κέρασαν και τους χάρισαν την ευλογία της προσκυνήσεως των ι. Λειψάνων του Οσίου Δαυΐδ και άλλων Αγίων, ενώ ακολούθησε παράκληση στον Όσιο Δαυΐδ την οποία τέλεσε ο π. Λουκάς.
Κατόπιν οι προσκυνητές κατευθύνθηκαν προς το Νέο Προκόπιο, όπου το απόγευμα τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας. Ο Προϊστάμενος του Ι. Προσκυνήματος, Πρωτοπρεσβ. Ιωάννης Βερνέζος χαιρέτησε τους εκδρομείς, εξέφρασε τη χαρά του που επί πολλές δεκαετίες βλέπει τους νησιώτες των Σποράδων να έρχονται να εκπληρώσουν τα τάματά τους προς τον Άγιο Ιωάννη και να του απευθύνουν τις προσευχές και τις παρακλήσεις τους και χαιρέτησε την εκδρομή με κωδωνοκρουσία η οποία όπως είπε είναι το καλωσόρισμα του Ιερού Ναού προς τους προσκυνητές. Συγκινητικό ήταν δε το ότι ανέφερε πως ήταν πολύ ευχάριστο για αυτόν να διαβάζει στην προσκομιδή για δεκαετίες τα ίδια ονόματα από τις ίδιες οικογένειες των Σποράδων που επί δεκαετίες επισκέπτονταν το Προσκύνημα. Πολύ όμορφο ήταν αργά το βράδυ και το «σκέπασμα» που έκαναν όλοι οι προσκυνητές κατά παράδοση στο Ι. Λείψανο του Αγίου Ιωάννου. Μαζεύτηκαν όλοι μαζί και σε κλίμα κατάνυξης σκέπασαν τη λάρνακα του Αγίου με κεντητό ύφασμα όπως ακριβώς σκεπάζεις έναν αγαπημένο σου πριν κοιμηθεί, αφήνοντας δηλαδή ακάλυπτη την κεφαλή του Αγίου.
Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 4 Οκτωβρίου τελέστηκε ο Όρθρος και η Κυριακάτικη - Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, στην οποία συμμετείχαν όχι μόνο οι εκ Σποράδων προσκυνητές, αλλά και μεγάλο πλήθος κι άλλων προσκυνητών από την Ελλάδα κι από άλλα μέρη της γης.
Ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη για τους εκ Σκιάθου και Αλοννήσου προσκυνητές ήταν η συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία και του, γνωστού στους Βορειοσποραδίτες, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ι. Μητροπόλεως, Αρχιμ. Φιλόθεου Θεοχάρη, ο οποίος, κατά τις μαρτυρίες των εκδρομέων, χάρισε στους πιστούς στιγμές κατανύξεως με το θεολογικό κήρυγμα που τους απηύθυνε και ιδιαίτερη χαρά, αφού τπους μετέφερε και τις θερμές πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, τον οποίον εκπροσώπησε.
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, όλοι οι προσκυνητές αναχώρησαν για το λιμάνι της Σκιάθου, ενώ έπειτα κατευθυνθήκαν στην Αλόννησο δοξάζοντας το Θεό για τις ευκαιρίες πνευματικής ανατάσεως που έλαβαν αλλά και για το ότι αξιώθηκαν να προσκυνήσουν τα χαριτόβρυτα ι. Λείψανα των Αγίων Ιωάννου του Ρώσου και Δαυΐδ του εν Ευβοία.