Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ξεκαθαρίζει το τοπίο, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μετά τη νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Ο Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε ότι ο ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, τεκμαίρεται νόμιμος και διευκρίνισε ότι όποια και αν είναι η γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (θα δοθεί σε λίγες ημέρες) δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.
Μάλιστα, είπε ότι μέχρι τέλους Ιανουαρίου ο ΦΟΔΣΑ πρέπει να......

υποβάλλει στο Υπουργείο Εσωτερικών τη μελέτη για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδας, ζητώντας να συμμετέχουν σε αυτόν όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας (νομιμοποιείται χωρίς οποιαδήποτε αμφισβήτηση, να υποβάλει το σχέδιο ΠΕΣΔΑ).
Έτσι, περί τα τέλη Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί και νέα σύσκεψη στο Υπουργείο, προκειμένου να τελειώσουν όλες οι εκκρεμότητες, νομικές και τυπικές, που ουσιαστικά μόνο προβλήματα δημιουργούν στους Δήμους.
Στη σύσκεψη συμμετείχε αυτή τη φορά αντιπροσωπεία Δημάρχων και μεταξύ αυτών ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης (συμμετείχαν ακόμη οι Δήμαρχοι Λαμιέων, Σκύρου και Λεβαδέων).
Μεταξύ των άλλων ο Δήμαρχος Χαλκιδέων τόνισε ότι η “αμφισβήτηση” του ΦΟΣΔΑ δημιούργησε προβλήματα και ουσιαστικά κατέστησε τους Δήμους ομήρους στη διαχείριση των απορριμμάτων. Διευκρίνισε επίσης ότι θα πρέπει το Υπουργείο να δώσει άμεσα λύση, δεδομένου ότι για την ίδρυση του φορέα δαπανήθηκε αρκετός χρόνος, ελήφθησαν αποφάσεις από τα Δημοτικά συμβούλια και έγιναν και δαπάνες. 
Οι απαντήσεις που έδωσε στη συνέχεια ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής ήταν καθησυχαστικές και έτσι η αντιπροσωπεία των Δημάρχων αποχώρησε με τη βεβαιότητα ότι επιλύεται ένα σοβαρό πρόβλημα, που αφορά στη διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων.
Από πλευράς υπουργείου παρέστησαν ακόμη ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας , ο Γ.Γ. Κων. Πουλάκης και ο Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Ευάγγελος Καπετάνιος. Επίσης, παρέστη και ο εκτελών χρέη Αναπλ. Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας Ηλίας Τσέλιγκας, καθώς και ο βουλευτής Φθιώτιδας Αποστόλης Καραναστάσης.