Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ!

Πλήθος εργατών, ανέργων, αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών, γυναικών, σπουδαστών και μαθητών, κατέκλυσε την Πλατεία Αγοράς στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Χαλκίδα.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν τα σωματεία και φορείς: Συνδικάτο Τροφίμων- Ποτών Εύβοιας- Βοιωτίας, τα σωματεία εργαζομένων του Ζούρα, του Νηρέα, του Κελαϊδίτη ΑΕ, η σωματειακή επιτροπή της Κελαϊδίτης ΕΠΕ, η Ένωση Τεχνιτών Οικοδόμων Χαλκίδας, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, το σωματείο της χαρτοποιίας ΑΙΓΙΣ, το σωματείο εργαζομένων «Παλίρροια», η Ένωση Εργαζομένων Τσιμέντων Χαλκίδας, το κλαδικό συνδικάτο Φαρμάκου Εύβοιας- Βοιωτίας, το κλαδικό συνδικάτο Μετάλλου Ν. Εύβοιας, καθώς και εργαζόμενοι από το Νοσοκομείο Χαλκίδας, την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, την Περιφερειακή....
Ενότητα Εύβοιας, το Δήμο της Χαλκίδας. Επίσης, η Ένωση Συνταξιούχων Ν. Εύβοιας, ο Σύλλογος Οικοτρόφων Εστίας του ΤΕΙ, η ομάδα γυναικών Χαλκίδας της ΟΓΕ, μαθητές και μαθήτριες από το Μουσικό Γυμνάσιο Αυλίδας, το ΓΕΛ Ψαχνών, το 2ο ΓΕΛ Χαλκίδας.
Από νωρίς το πρωί δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας από τις δυνάμεις των σωματείων στις εγκαταστάσεις του Νηρέα στην Καστέλλα και στο κατάστημα του Βασιλόπουλου στη Νεοφύτου.
Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη συγκέντρωση ήταν:
«Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση» και «Διαλύουν την ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο, πάρτε πίσω το νόμο- λαιμητόμο».
Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απεύθυναν ο Σταύρος Κούρτης, πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων Σπουδαστών του ΤΕΙ Χαλκίδας και ο Στέφανος Μουτουσίδης, πρόεδρος πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Ευβοίας.
Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Γιάννης Τζαβάρας, Πρόεδρος του συνδικάτου Τροφίμων- Ποτών Εύβοιας- Βοιωτίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας. Στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε: «Είναι μια ξεχωριστή μέρα η σημερινή γιατί χιλιάδες εργάτες, εργάτριες, συνταξιούχοι, άνεργοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες, γυναίκες, μαθητές, σπουδαστές βρίσκονται στο δρόμο απαιτώντας την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής που τσακίζει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργατόκοσμο και νεολαία, που δημιουργεί συνθήκες γαλέρας μέσα στους χώρους δουλειάς, που βάζει λουκέτο σε χιλιάδες μικρομάγαζα, που διώχνει από τα χωράφια της τη φτωχή αγροτιά, που χτυπάει τους επιστήμονες.
Από την άλλη αυτή η βάρβαρη πολιτική εξυπηρετεί μια χούφτα επιχειρηματιών και μονοπωλιακών ομίλων που θησαυρίζουν απομυζώντας και καταληστεύοντας τον ιδρώτα των ανθρώπων του μόχθου.
Είναι σημαντικό ότι χιλιάδες εργαζόμενες, εργαζόμενοι παίρνουν μέρος στην απεργία παρά το φόβο και την τρομοκρατία της μεγαλοεργοδοσίας, παρά τα διλήμματα, τον αποπροσανατολισμό της κυβέρνησης που έχει εξαπολύσει τα παπαγαλάκια της παντού για να μας πείσει ότι δουλεύει για το καλό μας.
Είναι σημαντικό ότι χιλιάδες αγρότες βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα» καθώς και αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες άνεργοι των οποίων η συμμετοχή επισημάνθηκε στη συνέχεια της ομιλίας.
Από το βήμα στην πλατεία αγοράς, ο κεντρικός ομιλητής αναφέρθηκε στην προετοιμασία που προηγήθηκε για να φτάσουμε στην απεργία και τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση «Εδώ στη Χαλκίδα περιοδείες, εξορμήσεις, συλλαλητήρια, ακούραστα, ασταμάτητα για να φτάσει το κάλεσμα για απεργία παντού. Στην Αθήνα, στο υπουργείο εργασίας, στο Μαξίμου, σε όλη την Ελλάδα κινητοποιήσεις για να φτάσουμε στο σημερινό ξεσηκωμό».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον βασικό προβληματισμό που έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι και ο λαός «Ένα μεγάλο ερώτημα υπάρχει και βασανίζει όλους, αυτή η βαρβαρότητα που ζούμε και η επίθεση που εντείνεται στη ζωή μας, μπορεί να ανατραπεί;  Εμείς λέμε ναι και το λέμε με σιγουριά, με εμπιστοσύνη στη δύναμη της εργατικής τάξης που είναι στο δρόμο, στον οργανωμένο αγώνα της», τονίζοντας   ότι «Μπορούμε να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς που έχουν βάλει οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις τους – η ΕΕ και τα κόμματα που τους υπηρετούν».
Στη συνέχεια της ομιλίας του επισήμανε ότι «Η 4 Φλεβάρη δείχνει το δρόμο που πρέπει να περπατήσουμε» ενώ επισήμανε τους κινδύνους που υπάρχουν αν το κίνημα συρθεί πίσω από τις συμβιβασμένες ηγεσίες «…να απαλλαγούμε από τους ανθρώπους της εργοδοσίας, τον κυβερνητικό έλεγχο στις συνδικαλιστικές οργανώσεις της εργατικής τάξης, της νεολαίας, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων. Αυτούς που βάζουν φρένο προοπτική των αγώνων και τους αποπροσανατολίζουν.
Νισάφι πια με αυτές της ηγεσίες, στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ , στη ΓΕΣΕΒΕ, στη ΠΑΣΕΓΕΣ, στη ΓΕΣΑΣΕ.
Ήρθε η ώρα να βγάλουμε από πάνω μας όλους αυτούς, που χρόνια ολόκληρα καταδυναστεύουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
Που χρόνια ολόκληρα είναι η φωνή της εργοδοσίας, των κυβερνήσεών της, της ΕΕ. Έκαναν και κάνουν τεράστια ζημιά στο εργατικό λαϊκό κίνημα. Έχουν ίδιο θεό με τα μονοπώλια και τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Όλους αυτούς που έχουν τις ίδιες προτάσεις με άλλα λόγια. Σηκώνουν όψιμα κουρνιαχτό ενώ δεν έχουν κουνήσει ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι για τους αγώνες της εργατικής τάξης. Μπήκαν εμπόδιο για να γίνουν μαζικές διαδηλώσεις, κρατούσαν και κρατούν τον κόσμο θύμα της προπαγάνδας της κυβέρνησης και της ΕΕ.
Είναι αυτές οι αντιδραστικές ηγεσίες που το μόνο που έχουν να πουν είναι για τις ξεχωριστές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Θέλουν να ενσωματώσουν το ταξικά προσανατολισμένο κίνημα, αυτός είναι ο ρόλος τους. Να αποπροσανατολίζουν τους αγώνες, να σπέρνουν την απογοήτευση, τη μοιρολατρία, την ηττοπάθεια.
Τέτοιο ρόλο έχουν οι ηγεσίες και εδώ στην Εύβοια με πρώτη και καλύτερη την πλειοψηφία του ΕΚΕ και του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ.
Είναι αυτοί που κρύβουν ότι δεν υπάρχουν κοινές λύσεις για όλους εμάς και για τα μονοπώλια. Μιλάνε για «άχρηστους», «ανίδεους», ενώ είναι έτοιμοι όπως λένε να «βάλουν πλάτη» αν βρεθούν καλύτεροι διαχειριστές. Με αυτόν τον τρόπο στήριξαν την εκλογή άλλης μιας αντιλαϊκής κυβέρνησης, αριστερής αυτή τη φορά και τώρα το παίζουν εξαπατημένες παρθένες. Μέχρι και συλλαλητήρια στήριξης της αντιλαϊκής κυβέρνησης οργάνωσαν τον περασμένο χρόνο. Σήμερα είναι έτοιμοι να στηρίξουν άλλους γαμπρούς, που έχουν θέσεις ενσωματώσιμες και επιζήμιες για το κίνημα. Είναι επικίνδυνες οι θέσεις που προβάλλουν ως ενόχους απλά και μόνο τους λεγόμενους δανειστές, την «υποτέλεια των κυβερνήσεων», «τα μνημόνια», αποκρύπτοντας συνειδητά τις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας, ντόπιας και ξένης, για μεγαλύτερη κερδοφορία που σημαίνει τσακισμένα λαϊκά δικαιώματα. Είναι επικίνδυνα για το εργατικό – λαϊκό κίνημα αιτήματα που προβάλλουν όπως η υπεράσπιση του Συντάγματος και της αστικής δημοκρατίας, δηλαδή  τη νομική κατοχύρωση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής που συνεπάγεται την καταστολή των αγώνων που αμφισβητούν την κερδοφορία του κεφαλαίου, όπως στον πρόσφατο πολυήμερο απεργιακό αγώνα των εργατών του Ζούρα.
Προβάλλουν το όλοι μαζί. Ποιοι είναι όμως οι όλοι μαζί που αυτοί εννοούν;
Είναι το Επιμελητήριο της Εύβοιας που οι προτάσεις του εκφράζουν τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων καθώς συμπλέουν με τις θέσεις της κυβέρνησης για διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και παροχή σύνταξης εάν και εφόσον το επιτρέπουν οι δείκτες της οικονομίας.
Είναι η ηγεσία του εμπορικού συλλόγου που στηρίζει το άνοιγμα τις Κυριακές ενάντια στα συμφέροντα των μικρεμπόρων και των εμποροϋπαλλήλων.
Μαζί τους και η περιφέρεια που είναι όργανο του κρατικού αντεργατικού – αντιλαϊκού μηχανισμού.
Όλοι μαζί δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντά μας».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων τόνισε
«Εμείς είμαστε αισιόδοξοι και αποφασισμένοι.
 Μπορούμε με τον οργανωμένο αγώνα μας αυτούς τους σχεδιασμούς να τους αφήσουμε στα χαρτιά. Αυτό θα κριθεί από το επίπεδο της οργάνωσης και από τον προσανατολισμό του αγώνα μας. Χρειάζεται να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, να μην ξαναπέσουμε στις παγίδες που στήνουν. Έχουμε πια αποκτήσει πείρα, να την κάνουμε δύναμη αγώνα και ανατροπής. Να μην τρομοκρατηθούμε από τα ψεύτικα διλήμματά τους.
Σήμερα η 4 Φλεβάρη απέδειξε ότι χωρίς τον εργαζόμενο λαό δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα. Ούτε τα εργοστάσια, ούτε τα χωράφια, ούτε τα μαγαζιά. Άρα, εμείς έχουμε τη δύναμη, χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά.
Στέλνουμε μήνυμα προς την κυβέρνηση, αυτά που έχετε στα χαρτιά να τα πάρετε πίσω, μην τολμήσετε να τα φέρετε.
Κάνουμε κάλεσμα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, δεν τελειώσαμε σήμερα.
Να μην κοπάσουν οι κινητοποιήσεις, οι γενικές συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, οι στάσεις εργασίας, οι κλαδικές απεργίες.
 Να νιώθουν την ανάσα μας κάθε μέρα.
Κάθε μέρα να μπαίνουν στον αγώνα και στην οργάνωσή του και νέοι εργαζόμενοι.
Τώρα είναι η ώρα να βγάλουμε μπροστά τις διεκδικήσεις μας, τώρα είναι η ώρα να βγάλουμε μπροστά τις σύγχρονές ανάγκες μας.»

Ακολούθησε μαζική και μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης η οποία κατέληξε στο μπλόκο των αγροτών στην Υψηλή Γέφυρα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και στήριξη στο δίκαιο αγώνα τους. Χαρακτηριστικό ήταν το σύνθημα μόλις η συγκέντρωση έφτασε στο μπλόκο: «Εργατιά- αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά».
Στους συγκεντρωμένους στην Υψηλή Γέφυρα χαιρετισμό απεύθυνε ο Σπύρος Λοξός, Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Νηρέα και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας.